alberte clement meldal

Foto: Les Kaner Alberte Clement Meldal.

Alberte Clement Meldal ville gerne tabe sig: ”Det ønske måtte jeg give afkald på”

Tidligere topmodel Alberte Clement Meldal har altid været optaget af sit udseende, men aldrig rigtig været tilfreds. For nogle år siden opsøger hun en diætist i forsøget på at komme nogle genstridige kilo til livs. Beskeden fra diætisten er dog ikke, hvad Alberte har håbet på.

Tidligere topmodel Alberte Clement Meldal har, siden hun var 14 år, ligget i krig med sin krop. Uanset hvor lidt hun har vejet, eller hvor smuk andre har fortalt hende, hun er, har hun altid været utilfreds med sit udseende.

Det fortæller hun i et stort interview til ALT for damerne.

Derfor opsøger Alberte for nogle år tilbage en diætist, så hun kan komme af med nogle af de kilo, som hun har taget på over de seneste år. Tanken er, at hun med et vægttab vil få det bedre med sin krop.

Beskeden fra diætisten er dog alt andet end, hvad Alberte har håbet på.

”Jeg må desværre skuffe dig, hvis du er kommet, fordi du vil tabe dig, Alberte.”

I stedet for skal Alberte lære at samarbejde med sin krop og ændre sine tanker om vægt og krop, for på den måde at blive glad for, hvordan den er og ser ud. Det skal ske gennem intuitiv spisning og altså ikke via et vægttab.

”For det første skulle jeg acceptere, at jeg ikke skulle ind i den proces med intuitiv spisning, fordi jeg ville opnå et vægttab. Det ønske måtte jeg give afkald på. Og så skulle jeg begynde at blive opmærksom på, hvordan jeg spiste hen over en dag,” forklarer Alberte Clement Meldal og fortsætter:

”Rigtig mange mennesker er faktisk så dårlige til at mærke deres sult og mæthed, at de har brug for ”krykker” til at starte med, inden de kan lære at spise intuitivt, og det havde jeg også.”

Slut med slankekure

Mødet med diætisten bliver startskuddet mod at ændre sine tanker om vægt og krop. En rejse, som Alberte løbende dokumenterer – og som er blevet til bogen ”Vægtløs – hvordan jeg stoppede krigen mod min krop”.

I bogen skriver Alberte om det begreb, hun kalder en ”slankekursforstyrrelse”. Det er ikke en diagnose på samme måde som en spiseforstyrrelse, som er en psykisk lidelse, men Alberte gætter på, at måske 80 procent af alle kvinder lider af en ”slankekursforstyrrelse”. Forstået som et usundt eller overdrevet fokus på krop, vægt, mad og træning.

”Det ligger i samfundsdiskursen, at det er usundt at have en høj vægt, men er det overhovedet det? Ved man, at det i SIG SELV er usundt at have en høj vægt, eller er der langt flere parametre, der spiller ind i forhold til, hvad der er et sundt liv?” spøger Alberte retorisk.

I bogen har Alberte talt med flere eksperter, som mener, at man godt kan have en høj vægt og være sund. For sundhed handler om, hvordan du lever.

”En anden meget vigtigt ting, jeg har fundet ud af, er, at det kun er omkring to procent af befolkningen, der kan opretholde et vægttab som følge af en slankekur. 98 procent tager det hele på igen plus lidt mere. Det handler om, at i et livslangt perspektiv er det dine gener og din epigenetik, der afgør din vægt. Du har stort set ingen indflydelse på det selv. At blive opmærksom på det har virkelig gjort en forskel for mig, for ja, jeg har også prøvet at tabe mig og så tage det hele på igen efter noget tid,” siger Alberte Clement Meldal og slutter:

”Vi skal simpelthen stikke slankekurshjernen op der, hvor vi er højest, når vi plukker jordbær, for ellers kommer vi til at kæmpe med den resten af livet. Den vil altid gerne have, at vi lige taber os fem kilo, men let it go, vej fem kilo mere, og vær til gengæld et gladere og mere tilfreds menneske. Og lad så være med at tænke: ”Er det godt nok?”, når du kigger dig i spejlet. For det er godt nok.”

Læs hele interviewet med Alberte i ALT for damerne, der er på gaden nu. Her fortæller hun mere om at slutte fred med sin krop og om den bog, hun netop har udgivet.

Om Alberte Clement Meldal

  • Aktuel med bogen ”Vægtløs – hvordan jeg stoppede krigen mod min krop”, som udkommer 15. september.
  • Tidligere model og tv-vært på ”Smagsdommerne” og ”Tid til bøger” og radiovært på ”Jeg er nøgen” sammen med Adam Holm og ”Supermodel” på P1. Stod i 2020 bag podcasten ”Tynd og glad?”, som kan streames på DR LYD.
  • Alberte er 45 år, gift med filmfotograf Lars Bonde og mor til Aurora, 9, og Ursula, 7.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Slankekur og Selvværd