Blodprop: Her er symptomerne, du skal holde øje med
SPONSORERET indhold

Blodprop: Her er symptomerne, du skal holde øje med

En blodprop i hjertet er livstruende, men alligevel er mange kvinder for langsomme til at reagere på symptomerne. Se, hvad du skal være opmærksom på.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
20. jun. 2019 | Sundhed | Hendes Verden

Det handler om få timer, ja sågar minutter, hvis man bliver ramt af en livstruende blodprop i hjertet. Men ikke desto mindre er der mange kvinder, der alt for ofte overhører de advarselstegn, som deres krop giver dem, og det betyder senere behandling – og i værste tilfælde død.

Artiklen fortsætter efter videoen...

"Mange har en forestilling om, at blodprop i hjertet kun rammer overvægtige mænd, men ikke desto mindre bliver omkring 3.150 danske kvinder årligt ramt af en blodprop, heraf er 10-15 kvinder under 30 år", fortæller professor og forskningschef i hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

Læs også

En blodprop i hjertet skyldes ofte en forsnævring i hjertets kranspulsårer. I takt med at du bliver ældre, stiger risikoen for at få en blodprop i hjertet. Generelt rammes kvinder 7-10 år senere end mænd, og risikoen stiger særligt efter overgangsalderen. Ifølge forskningschefen skyldes det blandt andet, at kroppen langsomt ophører med at producere kvindelige kønshormoner, herunder østrogen, der er med til at beskytte mod udvikling af hjerte-kar-sygdomme. Men også din livsstil spiller en meget vigtig rolle, og særligt rygning, men også overvægt og manglende motion kan medføre forhøjet blodtryk og kolesterol og derved øge risikoen for at få en blodprop i hjertet.

Færre kvinder overlever 

Chancen for at overleve en blodprop i hjertet er dårligere, hvis du er kvinde, og det skyldes blandt andet, at blodproppen ofte opdages for sent. 

"Symptomerne på blodprop i hjertet hos kvinder er generelt de samme som hos mænd, det vil sige smerter eller trykken i brystet eller tværs over brystkassen, ofte med udstråling til hals, kæbe eller venstre arm. Men hos kvinder kan der oftere også forekomme andre og mere atypiske og mindre karakteristiske symptomer som f.eks. åndenød, lette smerter nederst i brystkassen eller øverst i maveregionen, generel utilpashed, kvalme, svimmelhed, ekstrem træthed, trykken øverst i ryggen. Symptomerne kan opstå flere dage før selve blodproppen, og de kan optræde enkeltvis eller flere ad gangen. Desuden kan de komme og gå, og derfor risikerer man tit at overse blodpropper hos kvinder og dermed iværksætte for sen behandling", fortæller forskningschef Gunnar Gislason.

"Opstår der symptomer, som kan tyde på blodprop i hjertet, bør man søge læge omgående. Hvis der er vedvarende, stærke smerter i brystet, skal man straks ringe 112. I de tilfælde er tiden ekstrem vigtig og kan være altafgørende for at få behandlet blodproppen akut, enten ved en eventuel ballonudvidelse eller med blodfortyndende medicin", siger han.

Kilder: Forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason, Elsk dit hjerte, Hjerteforeningen.dk

Anbefalet til dig