Cecilie Hother pco
Cecilie Hother har PCO - bliv klogere på, hvad det vil sige

Cecilie Hother pco

Cecilie Hother: "Det er ukvindeligt og pinligt at være nødt til at barbere sig"

Hun har mange jern i ilden, men lige nu er det et lille menneske på blot 68 centimeter, der styrer slaget. Det barn Cecilie Hother var bekymret for, om hun med sin PCO-diagnose overhovedet ville få. I dag står hun åbent frem med de udfordringer, som følger med netop PCO.

Der er ikke flere timer i Cecilie Hothers døgn end i andres, men effektiviteten må siges at være i top.

– Jeg har nærmest sort bælte i at leve et travlt liv med rigtig mange bolde i luften, og jeg er vildt god til at strukturere og få det hele til at hænge sammen. Min arbejdsdag hedder aldrig ni til fire, men jeg føler mig ikke presset, for der er hjerteblod og glæde med i alt det, jeg beskæftiger mig med, siger Cecilie.

Siden datteren Ellinors ankomst for knap et år siden har der i sagens natur været brug for mere fast struktur end tidligere.

– Der har aldrig været et stærkt skel mellem arbejde og hobby. På TV2 Fri har jeg selvfølgelig faste vagter, men der er forberedelse, og jeg har ofte siddet sent om aftenen og læst op på alle de forskellige emner, vi kaster os ud i. På samme måde kan jeg være hjemme og i teorien holde fri, men så dukker der en idé til et nyt smykke op, som jeg straks må have designet og tegnet.

Sådan har det i hvert fald været tidligere, men nu er det denne lille person på 68 centimeter og godt ni kilo, der sætter præmisserne. Når Ellinor er vågen og glad og frisk, skal hun selvfølgelig have min fulde opmærksomhed, og så må computer, mails, forberedelse, smykker og andet arbejde vente til hun sover, siger Cecilie.

LÆS OGSÅ: Tina spiste sig fra sin PCO

Plaskhamrende forelsket i Thomas

At blive mor har været det største og mest fantastiske, og sådan er det for de fleste kvinder, men for Cecilie er der en ekstra dimension.

– Jeg fik konstateret PCO, da jeg var i midten af tyverne. På det tidspunkt havde jeg ikke haft min menstruation i et år, og når der ikke er regelmæssige ægløsninger, kan det være vanskeligt at blive gravid. Det var ikke aktuelt for mig at få børn på det tidspunkt, men jeg gjorde mig selvfølgelig mange tanker om fremtiden. Jeg er selv ud af en søskendeflok på seks og har altid forestillet mig, at jeg også skulle have en familie, når jeg fandt ham den rigtige. Med PCO-diagnosen fulgte risikoen for, at det ikke blev sådan, men så meget desto større var glæden jo, da jeg blev gravid på ganske naturlig vis, siger Cecilie.

I den glade familiehistorie indgår også Thomas, som hun mødte på en meget lang cykeltur.

– Jeg fik tilbudt at cykle med Team Rynkeby til Paris i 2011. Det er et fintprojekt, der støtter kræftramte børn, så selvom jeg stadig havde ondt i kroppen efter at have været med i Vild med Dans, sagde jeg ja. Med på turen var også Thomas, som jeg kom til at cykle sammen med. Der dukkede dog ingen amoriner op på det tidspunkt, for jeg havde rigeligt at gøre med at kæmpe mig til Paris, og så ser man altså heller ikke særlig dejlig ud i stramt cykeltøj med puder på rumpen …

Men Thomas og jeg blev venner, og i sommeren 2015 skete der et eller andet. Jeg blev plaskhamrende forelsket i ham, og det var heldigvis gengældt. Nu bor vi sammen og er blevet forældre. Det er vildt og meget, meget dejligt!

Kan gå på vandet

Netop i disse dage er Ellinor ved at ”lære at gå i vuggestue”, for efter et års barsel skal Cecilie tilbage til tv-arbejdet på TV2 Fri.

– Der er flere spændende projekter på vej, og jeg glæder mig meget til at komme i gang. Som ung havde jeg ingen planer om at blive vært på tv. Mine forældre opdrog mig og mine søskende til at vælge en sikker vej og en god uddannelse, så jeg tog en bachelor i psykologi, men jeg var meget filminteresseret og valgte derefter at søge ind på Den Europæiske Filmhøjskole. I forbindelse med det fik jeg arbejde i et produktionsselskab, hvor jeg lidt for sjov aflagde en skærmprøve, og så fik jeg tilbudt en stilling som vejrvært. Den livsvej havde jeg ikke forudset, men jeg sprang til og har aldrig fortrudt, fortæller Cecilie.

Sideløbende med tv-arbejdet driver hun smykkefirmaet Gaia Jewels, hvor hun selv står for design.

– Der kan godt være noget jantelov i Danmark. Hvis vi har succes med én ting, skal vi holde fast i det, men hvad nu hvis man har lyst og energi til flere udfordringer? Jeg har sådan en hjerne, der konstant bobler med idéer og påfund. Noget handler bare om, hvordan jeg arrangerer en buket blomster, og andet er deciderede forretningsidéer. F.eks. er jeg lige nu i gang med at søge patent til en opfindelse, mit nye liv som mor har inspireret mig til. Der er god energi i at realisere en idé, så det handler om at tro på sig selv. I den sammenhæng er Thomas en uvurderlig støtte, og han kan næsten få mig overbevist om, at jeg kan gå på vandet, siger Cecilie.

LÆS OGSÅ: "Jeg har PCO, og det er der ikke noget at gøre ved - eller er der?"

Pinligt at barbere sig

I strømmen af idéer, der har boblet sig frem i Cecilies hjerne, er også skønhedsklinikkerne CeriX i København og Odense, som hun ejer sammen med Rie Jensen, der står for den daglige drift.

– Da vi åbnede den første CeriX, var det fordi, vi syntes, der manglede et sted, hvor der var fokus på kvinder med PCO. Det er jo sådan, at kvinder med dette syndrom ofte lider af øget behåring, uren hud og fedtdepoter, der ikke kan trænes væk. Alt dette kan vi hjælpe med at få styr på i CeriX – ligesom vi også har alle mulige andre behandlinger med f.eks. fillers, botox og så videre, fortæller Cecilie.

De konkrete behandlinger overlader hun til partneren Rie og det øvrige faguddannede personale, men Cecilie tager sig af praktiske opgaver og markedsføring, Det er i forbindelse med sidstnævnte, hun har fortalt om sin ellers dybt private PCO-diagnose.

– Jeg har levet med øget hårvækst i ansigtet i mange år. Det står hjerteskærende tydeligt for mig, den første gang en skolekammerat grinende sagde til mig: ”Du har overskæg Cecilie”. Da var jeg nok 14, og efter det begyndte jeg at tage mine forholdsregler og havde altid en skraber i tasken. Som tv-vært har det været ekstra udfordrende. Når en sminkør har fjernet en stub med en pincet, har jeg pjattet mig ud af flovheden og kaldt det et heksehår. Det er ukvindeligt og pinligt at være nødttil at barbere sig, og derfor bliver det et tabu, siger Cecilie. Først i forbindelse med åbningen af CeriX følte hun sig klar til at ”springe ud”.

– Jeg havde virkelig tænkt det igennem og været nervøs, for tænk hvis jeg nu i al evighed skal være hende der den skæggede dame. Men heldigvis gjorde jeg det, og responsen har været så fin og positiv. Der er jo rigtig mange kvinder, der lever med PCO, og større åbenhed gør det langt nemmere for os alle sammen.

Sigøjneropvækst

Med både tv-arbejde, smykkefirma og skønhedsklinikker har Cecilie ikke mange timer tilovers, men det lykkes alligevel på næsten magisk vis at finde tid til endnu en passion.

– Det er mange år siden, jeg lavede den dogmeregel for mig selv, at jeg skulle besøge mindst et nyt land hvert år, for rejser er altså noget af det bedste i verden. Og heldigvis deler Thomas min appetit på oplevelser og fremmede kulturer. Siden vi fik Ellinor har vi været i USA, Thailand, Frankrig, Dubai og … Aalborg. Hun er selvfølgelig for lille til at kunne huske noget af det, men det kommer senere, forvi skal ud på mange flere eventyr, siger Cecilie.
Glæden ved at rejse og opleve noget nyt, udspringer måske af det, hun selv kalder en slags sigøjneropvækst.

– Mine forældre var karrieremennesker, og vi flyttede fem gange i den periode, jeg gik i skole. Heldigvis blev jeg godt modtaget alle steder, så det blev faktisk en styrke, at jeg lærte at være så omstillingsparat. Det faldt mig nemt at få nye venner, for jeg har altid været socialt anlagt. Husk på, jeg voksede op med fem søskende, så der var altid liv og larm derhjemme, siger Cecilie.

Om der skal tilføjes mere liv og larm i det hus, hvor hun bor sammen med Ellinor og Thomas – og i perioder også hans to sønner fra et tidligere forhold, er uvist.

– Jeg er fuldt tilstede i det her nu, hvor jeg er mor til verdens dejligste pige. Tanken om at få flere børn er ikke tusind kilometer væk, men det er på den anden side heller ikke noget, der fylder. Selv med sort bælte i håndtering at travlhed er der jo en grænse for, hvor mange bolde jeg kan jonglere, smiler Cecilie

LÆS OGSÅ: Mit liv med PCO: ”Det går ud over forholdet til min mand”

Hvad er PCO?

PCO står for polycystisk ovariesyndrom, der betyder at man blandt andet har forhøjet mandligt kønshormon og/eller menstruationsforstyrrelser. Hver syvende kvinde i den fødedygtige alder har PCO. Læs mere: www.pcoinfo.dk

Om Cecilie Hother

Navn: Cecilie Hother.
Alder: 38 år.
Privat: Mor til Ellinor på knap et år og kæreste med Thomas Gregers Honoré, der også har to sønner på 17 og 19 år.
Fagligt: Vært på TV2 Fri. Tidligere vejrvært på TV2 og DR1. Har smykkefirmaet Gaia Jewels og er medejer af skønhedssalonerne CeriX i København og Odense.
Læs mere om CeriX: CeriX.dk
Læs mere om Gaia Jewels: gaia-jewels.com

Se, hvad vi ellers skriver om: Pcos og Menstruation