Chris MacDonald
SPONSORERET indhold

Chris MacDonald: Vi skal blive bedre til at betragte gåture som egentlig motion

Du behøver hverken løbe maraton eller svede på spinningcyklen for at holde dig sund. Det er mindst lige så godt at gå – både for dit fysiske og psykiske velvære! Det fantastiske ved temposkift er nemlig, at de får os til at forlade hamsterhjulet for en stund, mener sundhedsekspert Chris MacDonald.

Af:: Charlotte Wendt Jensen Foto: Franne Voigt
15. apr. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Chris MacDonald vil gerne dele en hemmelighed med dig. En hemmelighed, som måske egentlig ikke er så hemmelig, men som vi alle sammen glemmer indimellem. At en af de bedste måder at motionere på er at gå. Vi skal have flere skridt ind i hverdagen, for det gavner både vores sundhed og vores mentale tilstand, og så er det nemt.

– En af de absolut mest basale ting, som mennesker gør, er at gå, og hele vores evolutionære historie har indebåret massive mængder af daglig fysisk aktivitet i form af gang. Vores forfædre gik 30.000 til 50.000 skridt dagligt, men i en moderne verden med bil, børn og job, går vi i gennemsnit kun 3.000 til 4.000 skridt om dagen. Og i forhold til vores bedsteforældre forbrænder vi 500 kalorier mindre, end de gjorde. Hver dag.

LÆS OGSÅ: Michelle Kristensen: ”Sådan bliver du klar til bikinisæsonen”

Det svarer til, at de gennemsnitligt gik en maraton mere, end vi gør, hver eneste uge, siger Chris MacDonald, der forklarer, at det primært er tidens nye normer, som forårsager det markante fald i daglig fysisk aktivitet.

– Vi skal ikke leve hundrede procent som vores forfædre, men det, vi lærer fra hinanden i forhold til, hvad der er normalt og værdifuldt, har ændret sig ubeskriveligt meget. Som mennesker tilvænner vi os uhyggeligt hurtigt til en ny normal, og i dag sætter vi pris på at være effektive. Vi er ikke blevet mere dovne, vi vil blot gerne være effektive. Mange af os har skabt det her megahamsterhjul, vi skal holde kørende, så det føles, som om vores tid er enorm knap. Det kan den også være, men en af de gode ting ved en gå tur er at få et temposkift. Når vi kommer ud i naturen, kan vi mærke, at den her planet, hvor vi er gæster, ikke har ændret tempo. Det er menneskernes opfattelse af tid, der går på, at den går hurtigere og hurtigere, men mærker du naturen, kan du mærke, at den overhovedet ikke har ændret tempo.

Gang booster dit mentale velvære
Tidligere forskning har vist, at regelmæssige gåture kan påvirke vores hukommelse i positiv retning samt hjernens evne til at skabe nye forbindelser mellem hjernecellerne, som gør det muligt for os at lære nyt. Derudover sænker det kolesteroltallet og blodtrykket og reducerer risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Men gang har ikke blot fysiske sundhedsmæssige fordele, det påvirker i høj grad også vores mentale velvære.

– Vi får boostet vores energi og humør, og vi skaber en højere stresstolerance. Derudover er det ekstremt vigtigt i forhold til vores tætte, sociale relationer. Vores evne til at være i kontakt med hinanden er meget afhængig af den tid, vi er sammen, og ved at gå en tur får vi et samvær, hvor der ikke er andre ting, der trækker på vores fokus og opmærksomhed, og det giver emotionel pote. Charles Darwin sagde, at vores vigtigste instinkt er empati og sympati, og evnen til at føle de ting og at kunne drage omsorg for hinanden afhænger af vores kvalitetstid sammen. Samvær, hvor vi har mulighed for at være ansigt til ansigt. Hvis man virkelig er til stede på en gåtur, er det en af de største gaver, man kan give sig selv og den person, man går med, siger Chris MacDonald.

Han råder til at gå en tur efter aftensmaden. Selvom han godt ved, at det er svært at konkurrere med aftenens andre tilbud, så træk familien ud i luften.

– En gåtur giver ikke den massive dopamineffekt, som vi får, når vi ser Netflix eller på vores iPhone. Der er ikke noget i naturen, der kan styres på den måde, og det kan føles ubehageligt i starten, fordi vi har glemt, hvordan det føles bare at være sammen uden underholdning. Men gør det alligevel, for det er virkelig værdifuldt på sigt.

Det kan også være en god ide at gå en tur alene en gang imellem, da det giver en ro til hjernen, så du får overskud til at tænke tanker, som hverdagens stress og jag ofte ikke levner plads til.

– På amerikansk har vi et begreb, vi kalder solitude, som er positiv alenetid, der er vigtig for at dyrke roen. Filosofferne Søren Kierkegård og Friedrich Nietzsche talte meget om deres gåture, og det er der en grund til. Fordi de levner plads til at tænke essentielle tanker.

En indbygget vane
Hvor langt skal vi så gå hver dag for at gøre kroppen tilfreds? Minimum 10.000 skridt, råder Chris MacDonald, som dog lægger vægt på ordet minimum.

– Vi lever i en verden, hvor alting går hurtigere og hurtigere, så vi er enormt interesserede i anbefalinger, fordi vi så føler, at vi har dækket os ind i vores travle hverdag. Hvad kan jeg nøjes med? Den laveste fællesnævner for gang er 10.000 skridt, men det er altså minimum, selvom mange interessant nok kigger på det tal som en målsætning. 10.000 skridt svarer til cirka syv-otte kilometer, og da vi går med en almen fart på cirka fem kilometer i timen, bliver de 10.000 skridt opfyldt på under to timer. Så er der stadig 22 timer tilbage, hvor vi ikke bevæger os, så sæt endelig dit mål højere, opfordrer Chris MacDonald, der påpeger, at vi aldrig kan komme til at gå for meget, så den bekymring er der ingen grund til at grue over.

For at gøre gangen til en indbygget vane i vores liv bliver vi nødt til at forstå, hvorfor det er vigtigt. Dyrke det som en værdi i vores hverdag, som vi ønsker at tage alvorligt.

– Vi skal forstå, hvor meget vi får ud af at gå. Når vi så har forstået det, skal vi sætte os ned og spørge os selv, okay, har det her så en værdi for mig? Giver det mening og har det betydning for mit liv? Er svarene ja, har man mulighed for at implementere det, jeg kalder disciplin, som for mig er at praktisere værdier. Vi har læst så mange guides om, at vi skal stille skoene foran sengen og lægge tøjet frem, men hvis ikke vi kobler en mening til vores handlinger, kan det være lige meget. Det, at det giver mening, gør det muligt at udvikle en vane, og processen dertil handler om, at man har brugt tid på at tænke over, hvorfor man vil det. Forstår man, hvorfor det giver værdi for en, er det nemmere, når man har lyst til at springe over, forklarer Chris MacDonald, der mener, at vi skal blive bedre til at betragte gåture som egentlig motion.

Ofte er vi nemlig alt for dårlige til at give vores skridt kredit i forhold til deres gavnlige virkning. At gå er jo bare noget, vi gør helt naturligt, tænker vi, så der bliver ikke high fivet eller opmuntret, som når vi løber en tur
eller melder os til en spinningtime.

– Jeg har fornøjelsen af at være med på ALT for damernes kvindeløb, og det er fantastisk, fordi så mange kvinder er i gang med at overskride deres grænser ved at sætte nye mål med deres løb, og det giver en helt særlig stemning. Rigtig mange af kvinderne, som har meldt sig til at gå, mærker dog ikke altid samme stemning, og det er rigtig ærgerligt, for de gør noget rigtig godt for dem selv. Det at gå vil altid blive betragtet lidt mindre fint end løb, og det er problematisk, for man skal huske, at mange af dem, der melder sig til walken, ikke nødvendigvis melder sig, fordi de ikke kan løbe, men fordi de faktisk gerne vil gå, fordi de ved, at det giver dem rigtig meget. Fælles for alle deltagere er dog, at de gerne vil tilbringe kvalitetstid med en god veninde, mor, søster eller datter, og det glæder mig altid, når der er mulighed for at pleje de sociale relationer.

LÆS OGSÅ: Mød Chris MacDonald og Anne Bech til årets Kvindeløb 2016

LÆS OGSÅ: Anne Bech guider dig: Sådan lærer du at elske løb

LÆS OGSÅ: Gigtramte Michelle: ”For tre år siden kunne jeg ikke løbe”