Tømmermænd

Foto: Getty

Derfor kaster du op, når du har tømmermænd

Er du også en af de, der altid får slemme tømmermænd, så læs med her.

Der er med stor sandsynlighed nogle i din vennegruppe, der aldrig har tømmermænd efter en bytur, mens andre ligger i fosterstilling på toiletgulvet hele næste dag. Og på trods af flere forsøg, er der endnu ikke opfundet en pille, der med et snuptag fjerner tømmermændene.

Der er dog en naturlig årsag til, at du kaster op, når du har tømmermænd. Det er nemlig kroppens måde at fortælle dig, at noget er galt, forklarer Janne Tolstrup, der er forskningsleder og ph.d. ved Statens Institut for Folkesundhed.

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker alkohol dit ansigt

- Alkoholen er ude af kroppen, når tømmermændene kommer, men det er affaldsstofferne ikke. Opkastningsreaktionen kommer, fordi de biologiske systemer vil fortælle dig, at alt ikke er, som det plejer. Reaktionen betyder, at der er uorden i mavesækken.

Gør rygning en forskel?

Nogen føler måske, at tømmermændene bliver endnu værre, hvis man samtidig med alkoholindtaget også har røget. Og det er der nok noget om, fortæller Janne Tolstrup.

- Det er en forgiftning af kroppen, når man ryger. Der kommer en masse stoffer ind - ikke kun nikotin. Så det skal kroppen også have nedbrudt og have ud af kroppen. Der er ikke lavet store studier på det, men det tyder på, at rygning kan give flere tømmermænd. Specielt hvis du ikke er vant til at ryge i hverdagen.

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du drikker alkohol

Undgå tømmermændene

Hvis du gerne vil undgå slemme tømmermænd, så er det i hvert fald en god idé at holde sig fra - eller i det mindste holde igen - med rygningen. Men herudover har Janne Tolstrup også et nemt trick, som hun altid bruger. Du kan nok ikke undgå tømmermændene helt, men muligvis mindske dem.

- Generelt skal man sørge for at få masser af væske, så kroppen ikke dehydrerer. Mit eget helt uvidenskabelige tip er at drikke mindst en liter vand, inden man falder om på sengen. Jeg måler det altid af, så jeg ved, at jeg får en hel liter, og så tager jeg to hovedpinepiller på samme tid. 

LÆS OGSÅ: Sådan får du den perfekte brandert

Denne artikel er oprindeligt udgivet i 2017, og opdateret og genudgivet d.19.12.2019 efter aftale med forskningsleder Janne Tolstrup.

LÆS OGSÅ: 10 skønne opskrifter på velkomstdrinks og cocktails

LÆS OGSÅ: Studerende har opfundet kur mod tømmermænd - og eftersigende virker den

Se, hvad vi ellers skriver om: Tømmermænd, Alkohol og Kroppen