Overvægt øger levealder
SPONSORERET indhold

Derfor lever du længere med ekstra kilo på sidebenene

Ny forskning sparker vores slankehysteri til dørs. Ekstra kilo giver nemlig et længere liv.

Af: Sofie Hviid Foto: istock
11. maj. 2016 | Sundhed

De fleste kvinder har på et eller andet tidspunkt i deres liv været på slankekur. Jeg har stort set ikke nogen veninder, der ikke har ønsket sig et par kilo slankere på et eller andet tidspunkt i deres liv. Mig selv inklusive. Men nu har en gruppe forskere på Herlev Hospital fundet frem til et markant resultat, der forhåbentlig kan være med til at gøre op med noget af vores slankehysteri.

I et stort studie, hvor de har fulgt mange tusinde danskere i forskellige årrækker, har de nemlig fundet frem til, at det ikke er de superslanke, der lever længst. Faktisk skal vi helt op og ligge i den kategori, der normalt betragtes som lettere overvægtig, hvis man måler på den såkaldte BMI (Bodymassindex).

LÆS OGSÅ: Tag røven på din alder

Det gyldne tal for den ideelle BMI er ifølge den nye undersøgelse nemlig 27. Normalt siger man, at hvis man har en BMI mellem 25 og 29, så er man lettere overvægtig. For at blive betragtet som normalvægtig skal man nemlig have et BMI mellem 18,4 og 24,9. Der er altså tale om ret markante resultater, der i den grad gør op med, at ekstra kilo er vejen til sygdom og tidlig død.

For at ramme den ideelle BMI på 27 skal man eksempelvis veje 76 kilo, hvis man er 168 høj og 88 kilo, hvis man er 181 cm høj. Vægtidealer, der formentlig ligger noget højere, end de slanke idealer, de fleste går rundt og drømmer om.

Resultater bør få konsekvenser
I dag bliver grænserne for BMI lavet af Verdenssundhedsorganisationen WHO. De resultater danner så baggrund for den vejledning, som sundhedspersonale i hele verden giver til deres patienter. Men med de nye resultater, bør man overveje at lave nye grænseværdier.

Det mener både forskerne bag undersøgelsen og flere danske eksperter. Morten Grønbæk, der er direktør for Statens Institut for Folkesundhed, formand for Vidensråd for Forebyggelse og professor i folkesundhed siger til Videnskab.dk, at resultaterne er spændende.

LÆS OGSÅ: Sommerens sundeste bær

- Jeg mener, at de undersøgelser og denne nye undersøgelse tilsammen giver anledning til at overveje, om anbefalingerne fra WHO i forhold til BMI simpelthen er forældede, siger han til Videnskab.dk.

Studiet er blevet antaget i et af de førende lægevidenskabelige tidsskrifter Journal of American Medical Association (JAMA) og kommer til at danne grundlag for yderligere forskning.

Således oplyst er der vist god grund til, at vi med fordel kan droppe løbeturen i eftermiddag og i stedet gå ud i solen og spise is. Hurra for det.

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du dig til en knivskarp hjerne

LÆS OGSÅ: Derfor kan du roligt smide smør på panden