Hvor sund er du?
SPONSORERET indhold

Det betyder dine gener for din vægt

4 hurtige om din sundhed.

Af:: Bente Klarlund og Morten Zacho Foto: Alamy
27. jul. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

1. Kost eller motion – hvad er vigtigst for sundheden?
Bente Klarlund: – Du kan ikke spise dig til mindre af det sundhedsfarlige bugfedt, men vi ved, at du kan træne det væk. Uanset hvor sundt du spiser, giver mad dig ikke de muskler, der er vigtige for blandt andet at forbrænde den mad, du spiser. Det svarer til at fylde den bedste benzin på bilen, men hvis du aldrig kører i den, står den og ruster og vil få sværere og sværere ved at starte. Set i det lys, vil jeg nok sige motion er vigtigere end kost. Er du overvægtig, er du dog nødt til også at have fokus på kosten, og spise flere proteiner og færre kulhydrater.

2. Mål din sundhed derhjemme
Hidtil har vi målt sundhed ud fra vores BMI, men den udregning siger intet om, hvor mange procent af din vægt, der skyldes fedt, eller hvordan fedtet er fordelt. Til at give svar på det, kan du for cirka 1.500 kroner bestille en DXA-scanning på et CFR-hospital
(Cfrhospitaler.dk). Et gratis og aldeles fint alternativ er at måle din talje-højderatio ved at måle taljen to centimeter over navlen. Målet må ikke være større end det halve af din højde, og er det dét, har du for meget fedt om organerne. Kilde: Center for Aktiv Sundhed, Rigshospitalet

3. Genetikkens betydning
Bente Klarlund: – Hvis der er mange tykke maver i familien, har du klart en øget risiko for selv at få æbleform. Det betyder ikke, at du bare skal resignere. Tværtimod. Har du genetikken som modspiller, er der endnu større grund til at være bevidst om at spise sundt og motionere regelmæssigt. Og uanset hvilke gener, du har fået på hånden, er motion godt for dit hjerte, din lever, din bugspytkirtel og mange flere organer.

4. Hvad er tyndfedme? 
Tyndfedme ses hos slanke personer, der ikke motionerer eller spiser sundt. Tyndfede har et normalt BMI oftest grænsende til undervægt – det vil sige 18,5 til 25. Tyndfede har en høj fedtprocent og en lav muskelmasse på grund af inaktivitet. Fedtet sidder mest rundt om de indre organer, hvor det skaber kronisk betændelsestilstand, der øger risikoen for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Blot to ugers total inaktivitet vil påvirke dine sundhedsværdier, herunder fedtlagring omkring de indre organer i en negativ retning. Kuren mod tyndfedme er en sundere kost og mere motion, så du opbygger muskler, der forbrænder fedt. Kilde: Center for Aktiv Sundhed, Rigshospitalet.

Tips til at bekæmpe usundt mavefedt 
1.
Lav styrketræning eller højintensiv træning to gange 20 minutter om ugen, hvor du banker pulsen helt op. En af forklaringerne på, at motion brænder indre fedt af, er at bugfedt tilsyneladende er følsomt over for den adrenalin, du får i blodet, når du træner intenst.

2. Sørg for at få en aktiv hverdag, især hvis du har et stillesiddende job.

3. Lav havearbejde, gymnastik på stuegulvet, løb efter børnene, gå lange ture med hunden, skur gulve, og tag altid trappen. Jo ældre, du bliver, desto vigtigere er det i øvrigt at styrke din naturligt dalende muskelmasse med styrketræning. For jo mindre muskelstyrke, du har, jo mere fedt vil der ophobe sig i din krop. 

LÆS OGSÅ:  15 tips til at undgå de ekstra kilo i ferien 

LÆS OGSÅ: 8 tips, der får dig til at elske løb

LÆS OGSÅ: Her kan du finde udendørstræningen, der passer dig