Det sker der i kroppen, når du går ude i kulden
SPONSORERET indhold

Det sker der i kroppen, når du går ude i kulden

Find ud af hvad der sker i kroppen, når du går ude i kulden.

Af: Kicki Thomsen
14. dec. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Af Christina Bølling

Hoved
Sensitive mennesker kan mærke skift i vejret tydeligere end andre, og ekstrem kulde eller blæst kan begge medføre kemiske ubalancer i hjernen, der giver migrænesymptomer. Læg mærke til, om du måske har mere migræne om vinteren end andre årstider.

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du drikker alkohol

Hud
Hudens naturlige beskyttende fedtlag er under stærk besk­ydning om vinteren, skift evt. til blide renseprodukter, undgå helt sæbe, og klap huden med nogle dråber olie for at styrke barrieren. En primer med silikone kan også hjælpe med at holde på fugten, når du går udendørs.

PS: Overvej en diffuser. Ikke med duftende olier, men med damp, der sørger for fugt i luften.

Led
Ømme led? Lavtryk i vejret påvirker ikke selve leddet, som man troede i gamle dage, men vævet omkring, som kan hæve, og det kan give smerter. En anden
teori er, at kulde får muskle­rne til at trække sig sammen, hvilket på­virker nerverne. Den bedste kur er at holde dig aktiv, varme led gør mindre ondt.

Hår og negle
De fine blodkar i fingre og tæer og i hårbunden trækker sig sammen, så blodgennemstrømningen (som også betyder levering af næringsstoffer og ilt) bliver mindre. Kombineret med tørhed på grund af kulden gør det huden mere udsat for småsår, og håret knækker lettere.

Snue
Det kolde vejr gør dig ikke i sig selv mere udsat for forkøl­elsesvira, men når vi opholder os mere inden døre, stiger udsættelsen for vira til det tidobbelte. Frem med sprit og hånddesinfektion: Forkølelsesvirus kan overleve tre timer på hudens overflade og fire(!) på en computer eller et dørhåndtag.

Herpes
Vintervejr – kulde, tørhed og ophold inden døre – trigger også de faktorer, der får herpes på banen, så hvis du lider af forkølelsessår, skal du regne med at få et udbrud mindst én gang i løbet af de næste tre måneder. 80 procent af alle voksne går rundt med herpesvirus i kroppen, selvom det ikke bryder ud hos alle.

Kilde: Women's Health


LÆS OGSÅ: Sådan skruer du op for glæden

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du cykler

LÆS OGSÅ: Derfor skal du pudse din næse hver morgen