Masser af våde kys er både godt og skidt. Læs hvorfor.
SPONSORERET indhold

80 pct. læner hovedet til denne side, når de kysser - og andre ting, du skal vide om at kysse

Læber mødes, blodcirkulationen øges, og du udsættes for et stort antal bakterier. Find ud af, hvad et kys sætter gang i i din krop.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
16. okt. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Hoved og ansigt

Helt uden vi har aftalt det, fungerer det sådan, at de fleste af os (80 procent) tilter hovedet til højre, når vi går i gang med at kysse (sådan for alvor). Og selvom vi hverken får større biceps eller et mere markeret vaskebræt af at kysse, kræver det faktisk lidt muskelarbejde. Således er 24 ansigtsmuskler involveret i et passioneret kys, mens et tantekys kun involverer et par enkelte muskler.

LÆS OGSÅ: 3 råd til dig, der vil have en hverdag, du elsker  

Læber

Kys involverer dine læber, der er op til 200 gange mere følsomme end dine ellers så følsomme fingerspidser. Det vil sige, at når du bliver berørt på læberne, bliver der sendt store mængder information til hjernen, der f.eks. hjælper dig med at beslutte, om det her er en partner, du har lyst til at blive ved med at kysse, og hvad der skal ske, når kysset er slut.

Bakterieflora

Når vi taler tungekys, sker der en udveksling af spyt og ikke mindst bakterier. Faktisk mener man, at et seriøst tungekys kan føre til en udveksling af så mange som en milliard bakterier. Heldigvis er 95 procent af dem harmløse, og i realiteten er det mere sandsynligt, at du bliver smittet med sygdom via alle dem, du trykker i hånden, frem for den du kysser.

Næse

Også din næse er på arbejde, når du kysser. Evolutionsbiologen Claus Wedekind fra Universitetet i Lausanne i Schweiz har fundet ud af, at kvinder foretrækker duften fra mænd, hvis immun-kodende gener er anderledes end deres egne, sådan at deres potentielt fælles børn får et stærkere immunforsvar. Og et kys giver dig god mulighed for at komme tæt nok på, så du kan lugte...

Stressniveau

Er der tale om kys med en helt eller forholdsvis ny partner, kan et kys sætte gang i adrenalinproduktionen, der kan få dit hjerte til at slå hurtigere og gøre dit åndedrag tungere. Derudover kan din blodcirkulation blive øget og pulsen stige ligesom nogle også får røde kinder. Et kys kan også sætte gang i udløsningen af neurotransmitteren dopamin, der kan være forklaringen på, at du kan blive nærmest afhængig af din kyssepartner. Er der tale om et kys med en partner, du har haft gennem længere tid, vil kysset muligvis have en næsten modsat reaktion, hvor det kan føre til beroligelse frem for ophidselse.

Tilfredshed

Fordi hjernen frigiver dejlige sager som både dopamin og det såkaldte kærligheds-
hormon oxytocin, når vi kysser, har kys også betydning for vores tilfredshed i parforholdet. Forsker på Oxford University, Rafael Wlodarski, har lavet flere undersøgelser af, hvad der sker, når vi kysser hinanden, og har fundet ud af, at der er en sammenhæng mellem, hvor tit vi kysser i et parforhold, og hvor tilfredse vi er med det. Man kan dog ikke sige, om folk kysser, fordi de er tilfredse, eller om de er tilfredse, fordi de kysser.

Kilder: Good Health, Womenshealthmag.com, Cnn.com, Discovermagazine.com og Videnskab.dk

LÆS OGSÅ: 9 ting, du skal vide om din medicin 

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du spiser fast food

LÆS OGSÅ: Her er den ultranemme genvej til at give dit liv mening og få mere overskud