Maraton
SPONSORERET indhold

Det sker der i kroppen, når du løber et maraton

Du bliver ikke kun træt af at løbe de ikoniske 42,195 km, du bliver også lavere, sveder flere liter og får forbrændt masser af kalorier.

Af: Redaktionen
16. feb. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Af Jo Brand 

Sukkerdepoter

Når du løber så langt, som et maraton er, vil din krop bruge alle de sukkerdepoter, der findes i musklerne og i leveren, hvilket vil sige, at den på et tidspunkt bliver nødt til at forsyne sig med energi på anden vis, og så begynder den at tære på fedtet. Det er på det tidspunkt, at du som løber kan opleve, at du rammer "muren", hvilket typisk sker efter to-tre timer. Er kroppens sukkerdepoter først tømt, kan man ikke bare stoppe op for at fylde dem. Det tager nemlig tid – hele 48 timer før de er fuldstændig genopfyldte.

LÆS OGSÅ: 5 Gode tips – sådan kommer du i gang med at løbe

Sved

Hvor meget, du sveder under et maraton, afhænger af flere faktorer – din størrelse, din "evne" til at svede og så selvfølgelig temperaturen, du løber i. Men det er ikke unormalt, at du sveder mellem 3,5 og 6 liter. Så der er altså ikke noget at sige til, hvis du trænger til noget at drikke undervejs.

Maven

Når du udsætter din krop for et maraton, sender kroppen blodet til især benene, hvilket vil sige, at din mave bliver nedprioriteret, og det kan føre til blandt andet inflammation. Således oplever 50 procent af alle maratonløbere et eller andet form for maveproblem undervejs som kvalme eller diarre.

Højde

Når du løber, er der et pres på rygsøjlen, hvilket betyder at diskene i rygsøjlen bliver trykket sammen, og således vil du faktisk være blevet omkring en centimeter lavere, efter du har passeret målstregen. Efter en dags tid, vil kroppen dog vende tilbage til sin normale højde igen.

Immunforsvar

Et maraton er så stor en belastning for kroppen, at dit immunforsvar kan være påvirket i flere måneder efter, så du er mere udsat for forkølelse og infektioner.

Fødder

33.000. Cirka så mange skridt, vil du have taget, når du har løbet et maraton, hvilket selvsagt ligger et vist pres på fødderne. Konsekvenserne kan være blister, ødelagte tånegle og naturligvis ømhed.

Kalorieforbrug

Når du har gennemført et maraton, har du forbrændt cirka lige så mange kalorier, som du forbrænder på en normal dagligdag. Alt i alt svarer det til omkring 2.300 kalorier, hvis du er kvinde.

Kilde: Abcnews.go.com, Shape.com, Boston.com, Menshealth.com og Dr.dk

LÆS OGSÅ: Derfor bør du prøve nulstilling

LÆS OGSÅ: Spis det, du har lyst til og tab dig

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du har menstruation