sunde fordele ved te
Foto: Getty Te er sundt for din sundhed - bliv klogere på de mange fordele lige her

sunde fordele ved te

Te booster dit immunforsvar, sænker dit blodtryk + andre sunde fordele

Udover den gode smag og de hyggelige ritualer, der er forbundet med at brygge og servere en god kop te, er der også sundhedsmæssige gevinster ved den skønne drik.

Sunde fordele

Der bliver forsket ihærdigt i de sundhedsmæssige virkninger ved at drikke te – især i forhold til indholdet af de kraftige antioxidanter kaldet flavonoider, som især findes i grøn te og ægte te. Meget tyder nemlig på at flavonoiderne og de øvrige antioxidanter i te, beskytter mod en række alvorlige sygdomme. Undersøgelser har gennem tiden vist at te tilsyneladende bl.a. bidrager til at:
♦ Styrke immunforsvaret 
♦ Mindske blodpladernes tendens til at klumpe 
♦ Gavne kolesteroltallet og hormonbalancen
♦ Sænke blodtrykket 
♦ Hæmme bakterier og bekæmpe virus

Det er en myte, at te er specielt vanddrivende. Derfor tæller te (og kaffe) med i regnskabet over de 1½-2 liter væske pr. dag, som kroppen har brug for.

LÆS OGSÅ: Olivenolie, vitamin B2 + 5 andre tips til flotte negle

Grøn, rød, sort eller hvid?

Grøn, sort og hvid te stammer alle fra den samme plante, nemlig busken Camellia sinensis, hvis blade indeholder en særlig type antioxidanter kaldet flavonoider. Den stærkeste af dem (som går under betegnelsen ECGC) har i undersøgelser vist sig at bidrage til at forebygge bl.a. kræft og hjerte-kar-sygdomme. Desuden indeholder både sort, grøn og hvid te koffein.

♦ Sort te er den mest forarbejdede af de tre og rummer derfor mindre mængder af de sunde flavonoider. Samtidig indeholder sort te mest koffein. Sort te menes dog at virke forebyggende på visse kræftformer og styrkende på både hjerte og immunforsvar.

♦ Grøn te er mindre forarbejdet og derfor rig både på de sunde flavonoider og på nogle særlige plantestoffer, catechiner, som menes at være særligt sunde. Grøn te er samtidig den bedst undersøgte af de tre ”kinesiske” teer og har i undersøgelser vist at være god mod alt fra demens, over livsstilssygdomme til vægttab.

♦ Hvid te fremstilles af de hvidlige dunede topskud og er både den mindst forarbejdede og den dyreste af de tre kinesiske. Hvid te anses som den ”fineste” af de kinesiske teer, men har formentlig de samme sundhedsmæssige virkninger som den grønne te.

♦ Rød te, rooibos, er ikke en ”ægte” te. Rooibus stammer fra den sydafrikanske busk Aspalathus linearis og er mere i familie med urteteerne. Rooibus indeholder lige som urteteerne sunde flavonoider, men ingen koffein. Til gengæld er rooibus – i modsætning til urteteer og ligesom de kinesiske tetyper – forarbejdet med enzymer (fermenteret).

 

LÆS OGSÅ: Drik te, dyrk yoga + andre tips til at undgå hævede sommerfødder

Kamille

Kamillete har i årtusinder været svaret på alt fra fordøjelsesproblemer og kolik til forkølelser og søvnløshed. Kamilleblomster er nemlig fyldt med beroligende, betændelseshæmmende, antiinflammatoriske og immunstyrkende plantestoffer. OBS: Hvis du er allergisk overfor bynke skal du muligvis ikke drikke kamillete.

Brændenælde

Brændenældete er gennem århundreder blevet brugt til at lindre bl.a. gigt, høfeber, halsbetændelse og urinvejsinfektioner. Brændenældens blade indeholder nemlig plantestoffer, som virker vanddrivende (så du tisser bakterierne ud) og modvirker betændelsestilstande i kroppen ved at hæmme de prostaglandiner, der er årsagen til inflammationer.

Fennikel

Ifølge en gammel græsk legende gør fennikel mennesker udødelige. Det er måske lige lovlig meget at forvente, men faktum er, at fennikel er effektiv naturmedicin. Fennikelfrø er f.eks. fulde af magnesium, som modvirker muskel- og mavekramper. Desuden er fennikelte pga. sin milde østrogenvirkning god kvindemedicin mod PMS, overgangsgener og manglende lyst til sex.

Pebermynte

En kop pebermyntete er sagen, hvis du trænger til at blive peppet op. Man mener, at pebermyntens medicinske virkninger skyldes plantestoffet mentol, som bl.a. virker beroligende på fordøjelsen og lindrende på en irritabel tyktarm. En kop pebermyntete er desuden god mod kvalme og køresyge – og kan både få en hovedpine til at lette og skærpe din koncentrationsevne.
Få ny energi med fx: Hyldeblomst, brændenælde, anisfrø.
Hjælp fordøjelsen med: Mælkebøtte, morgenfrue, pebermynte
Slap af med: Humleblomster, lavendelblomster, anisfrø, kamilleblomster, pebermynte
Kilder: Alive.dk/phytoterapeut Rikke Goerlich

Bliv en perfekt brygger

♦ Beregn en teske teblade til en sort kop te – og en halv teske til en grøn eller hvid kop te. 
♦ Brug – for smagens skyld – metalfiltre fremfor papirfiltre og brug et filter med plads til, at bladene kan folde sig ud.
♦ Bedst er det at dekantere sin te, dvs. lade bladene trække løst i tekanden, si dem fra tevandet og hælde teen over i en ny kande. Husk at røre i bladene. 
♦ Trækketid er den perfekte tebryggers vigtigste ”værktøj”. Som hovedregel skal sort te med garvesyre trække omkring 6 minutter og sort te uden i 8-10 minutter. Grønne teer har forskellige trækketider, så spørg din tehandler eller læs på emballagen. 
Kilde: www.perchs.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Kost og Sundhedstips