Du skal bruge din vaskemaskine oftere, end du tror.
SPONSORERET indhold

Ekspert: Så ofte bør du skifte dit håndklæde, hvis du vil undgå bakterier

Forbered dig på, at din vaskemaskine kommer på overarbejde.

Af: Amalie Holm Foto: Getty
12. jan. 2017 | Sundhed | Fit living

Har du sommetider spekuleret over, hvor mange gange du kan tillade dig at bruge det samme håndklæde eller den samme karklud, inden det bliver fyldt med bakterier og begynder at samle mug?

Det har vi. Derfor kontaktede vi rengøringsekspert og indehaver af Basic Clean, Louise Grønhøj. Hun giver her sit bud på, hvordan du får styr på hygiejnen.

Badehåndklædet
Selvom det er nemmere at hænge det våde håndklæde tilbage på knagen og bruge det igen i morgen, er det en god idé at holde regnskab over, hvor mange gange du har tørret dig i det samme håndklæde, fortæller Louise Grønhøj.

– Hvis du er ren, når du tørrer dig i dit håndklæde, bør du ikke være nervøs for at bruge det samme i max en lille uge ad gangen. Der, hvor balladen opstår, er hvis du ikke har vasket dig ordentligt, når du tørrer dig. Så risikerer du nemlig at overføre smitte fra eksempelvis kolibakterier næste gang, du bruger håndklædet. Det kan du både blive syg og dårlig af, fortæller Louise Grønhøj og fortsætter:

– For at forlænge håndklædets levetid inden tøjvask, er det vigtigt, at du ikke bare hænger det til tørre på en knage, hvor det folder sammen, men at du spreder det ud. Mikroorganismer trives nemlig bedst i fugtige miljøer, og ved at hænge det op med luft omkring undgår du unødige bakterier.

Louise Grønhøj tilføjer, at du også skal bruge din sunde fornuft, når du skal vurdere, om det er tid til at vaske dit håndklæde. Dårlig lugt kan ofte være tegn på uvelkomne bakterier.

Håndklædet til hænderne
Har du et håndkæde hængende på toilettet ved siden af vasken, skal du være obs på, at det skal vaskes langt oftere end dit badehåndklæde, siger Louise Grønhøj.

– Jeg vil anbefale dig, at du skifter det hver dag. Vi deler ofte håndklædet ved siden af toilettet med andre, hvilket øger risikoen for, at vi smitter eller bliver smittet med alt fra forkølelse til hoste og influenza. Vi risikerer også at tørre hænder i andres eller vores egne kolibakterier, hvilket heller ikke er sundt. Håndhygiejne er virkelig vigtigt for din sundhed.

Økologisk vaskemiddel, vaskenødder, dryerballs og sportsvask se det store udvalg hos med24.dk (sponsoreret)

Karkluden
Karkluden vil også sætte din vaskemaskine på overarbejde, hvis du følger Louise Grønhøjs husmoderråd.

–Jeg foreslår ligeledes, at du udskifter din karklud én gang om dagen – alene fordi du bruger det i fødevareregi. Og ligesom med håndklædet skal du altid sørge for at hænge din klud op, men først når du har skyllet den med så varmt vand som muligt. Du må aldrig bare smide den i vasken. Hvis du husker at skifte din klud regelmæssigt, undgår du en masse unødige bakterier.

GOD VASK!