Få en smuk krop - træn de små muskelgrupper
SPONSORERET indhold

Få en smuk krop - træn de små muskelgrupper

Af: Ida Krak Foto: Bulls
19. mar. 2010 | Sundhed | ALT for damerne

Rigtig mange mennesker træner allerede, og flere tænker på at gå i gang. Indgangsvinklen kan være forskellig - måske går du i fitnesscenter, spiller golf, løber, svømmer eller noget andet, men for de flesre er det den kosmetiske indgangsvinkel, der driver værket - man vil have en smukkere krop!

Men husk - man kravler, før man går. I overført betydning bør det også være sådan, når du træner, så pas på med kun at fokusere på de mest åbenlyse områder. At træne kun de store muskelgrupper giver dig nemlig ikke en flot holdning, men ofte kun en pumpet og stiv krop, der er kraftigt disponeret for skader. Træner du derimod funktionelt og får de små og dybe muskelgrupper med, får du en smuk og afbalanceret krop, der desuden vil gøre dig mindre modtagelige for skader.

Min erfaring er, at størstedelen af alle, der træner, ikke træner optimalt, da de mangler en vigtig dimension i deres træning - den der stiller spørgsmål til, hvad deres træning gør ved deres krop? Mange får af den grund ikke det ud af deres træning, som de kan. De mangler information og god ekspertviden, når de begynder eller følger op på deres indsats. Og her er funktionel træning et vigtigt ord.

Du tænker måske ikke over, at du slet ikke træner eller måske træner forkert, før kroppen 'brokker sig' i form af ondt i nakken, ryggen eller et andet sted. Du søger hjælp hos diverse faggrupper. Og du fortsætter herefter dit liv, hvor du slap det, når problemet er løst. Indtil det opstår igen...

For at undgå dette, skal du træne din krop på den mest optimale, funktionelle måde.Hele din krop er skabt til bevægelse. Den går simpelthen i stykker, hvis du vælger et liv uden særlig fysisk aktivitet. hver dag skal dine muskler koordinere, være stærke, udholdende, smidige, kunne balancere og stabilisere dine led og hele dit bevægelsesapparat.
Dagligt laver du rotationer, bøjer dig fremover, udfører benbøjninger, står, sidder, går, løber, hopper, trækker, skubber og ligger. Tænk bare på de små daglige gøremål som at handle, støvsuge, fylde vaskemaskinen, hænge tøj op eller havearbejde.

Din krop har behov for at blive stimuleret og trænet efter kroppens behov, og det gælder helt inde fra de dybe små stabiliserende muskler (omkring leddene) til de ydre større mobiliserende muskler (dem vi kan se i spejlet), der bruges til bevægelse.

Til folk, der stadig har svært ved at forstå vigtigheden af også at træne de dybe lag i kroppen, giver jeg altid følgende eksempel: Man pynter ikke et juletræ, før det står sikkert i juletræets fod. Først der påsætter dy alt det fine julepynt...

Funktionel træning er i øvrigt også meget motiverende og kan foregå med følgende remedier: egenkropsvægt, diverse udgaver af bolde, måtter, håndvægte, elastikker, vægtstænger og kabeltræk. Kun fantasien sætter grænser.


Bonustip: Hvis du vil ordentligt i gang med funktionel træning, kan du hyre en personlig træner eller booke en privattime i dit lokale fitnesscenter, hvor du kan få konkret instruktion.