Yogatips

Yogatips

Find den perfekte yogaform til dig

Der er lige så mange yogatyper som maskiner i ­fitnesscenteret. Dyk ned i det ultimative yogaskema og find den yogatype, der passer til dig. Namaste!


1. HATHA

HVAD: En af de ældste og mest kendte yogagrene i verden. Hatha udspringer af den ældgamle raja-yoga og er den yogaform, der oftest henvises til, når man taler om yoga. „Hatha” betyder „anstrengelse” på sanskrit.

HVORDAN: Hvor de fleste yogagrene søger at opnå balance mellem fysiske øvelser og meditation, lægger hatha-yogaen mest vægt på en fuldstændig kontrol over legemet. ­Legemsstillinger og vejrtrækningsøvelser er hovedelementerne i hatha-yoga.

HVOR: Foreningen Dansk Yoga, dansk-yoga.dk, og Samsara Yoga, samsarayoga.dk

PERFEKT TIL DIG, DER ... er metodisk, konkret og især nysgerrig efter at afprøve yogaens fysiske fordele.


2. Iyengar

HVAD: Tager afsæt i hatha-yogaen og bygger på inderen B.K.S. Iyengars erfaringer og senere tilpasning af stillingerne til sit eget koncept i 1930’erne.

HVORDAN: Der fokuseres på præcision og anatomi, så slid og skader forebygges. Instruktionen er detaljeret og personlig, og der bruges redskaber som tæpper, blokke og reb, så selv den stiveste vesterlænding kan være med!

HVOR: B.K.S. Iyengar Center Copenhagen, yoga-cph.dk

PERFEKT TIL DIG, DER ... er tålmodig, holder af opmærksomme undervisere og har måske sportsskader, der indtil videre har holdt dig fra at dyrke yoga.


3. Ashtanga

HVAD: Yogagrenen blev grundlagt af Sri K. Pattabhi i første halvdel af 1900-tallet. Ashtanga betyder „otte-delt yoga” og henviser til yogafilosofiens otteledede livssyn. Vinyasa-yoga er iøvrigt udsprunget af ashtanga.

HVORDAN: Træningen består af seks på hinanden følgende serier, som man gradvist arbejder sig igennem i flydende sekvenser. Timerne er dynamiske og ­fysisk udfordrende!

HVOR: Astanga Yoga Skole København, astanga.dk
Ashtanga Yoga Shala Aarhus, ashtangayoga.dk

PERFEKT TIL DIG, DER ... elsker motion og kan lide rutinen og fordybelsen ved at træne de samme sekvenser i lang tid. Du kan lide at træne på egen hånd.


4. Anusara yoga

HVAD: Opfundet af amerikaneren John Friend i 1997 og en af de mest nyskabende yogatyper lige nu. Formen er netop ved at finde fodfæste i Danmark. Anusara betyder „at bevæge sig yndefuldt”.

HVORDAN: Systemet er baseret på tan-trisk filosofi og koncentrerer sig om fysiske stillinger, åbning af hjertet samt optimering af energiernes flow i kroppen. Anusara yoga stræber også efter at finde den enkeltes guddommelighed.

HVOR: Hamsa Yoga Studio, hamsayoga.dk

PERFEKT TIL DIG, DER ... er interesseret i den filosofiske side af yogaen og har humor. Du holder af lærere, der kan fortælle gode historier og brænder for deres kald.


Klik videre - og læs mere om de forskellige yogatyper. Måske finder du din favorit...


5. Power yoga

HVAD: Den yogaform, der lægger sig tættest op ad den vestlige fitnesskultur, og som er mindst forbundet med spiritualitet og meditation. Power-yoga tilbydes ofte i fitness-centre.

HVORDAN: Træningen er benhård og imiterer ideen om flydende sekvenser, flows, fra Ashtanga og Vinyasa, dog uden at fokusere på faste serier. Formen er rimelig fleksibel og afhænger af underviseren.

HVOR: De fleste fitnesscentre tilbyder poweryoga, bl.a. Fitness World, ­fitnessworld.dk

PERFEKT TIL DIG, DER ... elsker at prøve dine fysiske grænser af og bruge dit åndedræt aktivt.


6. Kriya yoga

HVAD: Kriya er en af traditionens ældste former og er især baseret på mentaltræning. „Kri” betyder „elementernes handling” og „ya” betyder „sjæl”.

HVORDAN: Igennem åndedrætsmetoder, meditation og viden om de syv chakraer forsøger man at udvide bevidstheden og påvirke sjælen. Man gennemgår seks kriya-stadier, der til sidst skal føre til en total kontrol af sindet.

HVOR: Kriya Yoga Foreningen, kriyayoga.dk
PERFEKT TIL DIG, DER ... er åben over for forandringer, synes, spiritualitet er spændende, og elsker fællesskaber.


7. Yin yoga

HVAD: Udviklet af amerikaneren Paul Grilley, der ville skabe et modtræk til de mere dynamiske yogaformer, hvor muskler og blod (yang) er i fokus og ikke de dele i kroppen, der binder lemmerne sammen (yin).

HVORDAN: Fysiske stillinger holdes i 1-20 minutter for at påvirke led, sener og knogler i dybden. Yin yoga er således en perfekt „medicin”, hvis man dyrker hård sport ved
siden af.

HVOR: Yogasenzation, yogazensation.dk

PERFEKT TIL DIG, DER ... er udholdende og kan lide at fordybe dig, uden at der dog behøver være en særlig spirituel tilgang til det, du laver.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Yoga