smuk hud

smuk hud

Guide: Spis dig til smuk hud

Se her, hvad du med fordel kan spise, hvis du har problemer med akne, tør hud eller fine linier.


Vi holder aldrig op med at kæmpe for en smuk og glansfuld hud og indkøber gerne olier, serum og cremer, der lover flot hud, at bekæmpe rynker og give masser af glød.

Produkter, som giver fugt og beskytter mod solen, er selvfølgelig uundværlige på badeværelseshylden, men vil du have en smuk hud, skal du også tjekke dine køkkenskabe, for din kost sætter sine tydelige spor på din hud.

Problem: Acne
Desværre forsvinder problemer med urenheder ikke sammen med teenageårene, og hele livet dukker der yderst uvelkomne pletter op i tide og utide. Men her er tre næringsstoffer, som kan hjælpe dig.

VITAMIN A: Hvis du mangler A-vitamin kan det føre til tør, rynket hud og urenheder som akne, blandt andet fordi dette antioxidant gør hudens øverste lag tyndere. Det yderste lag producerer døde hudceller, som er med til at tilstoppe porrerne, der fører til bumser og urenheder. A-vitaminet har desuden en positiv effekt på rynker, og vitaminet er nødvendig for et godt blodomløb, der også er en vigtig forudsætning for en sund og smuk hud.
Gode kilder til A-vitamin: Søde kartofler, spinat, grønkål,, broccoli, gulerødder, rød peberfrugt og asparges.

ZINK: Mineralet hjælper med at holde hudens olieproduction nede. Hvis du har et overskud af olie i huden vil det kunne føre til flere bumser, ifølge Jody Levine, der er amerikansk hudlæge. Gode kilder til Zink: Rå østers, krabbeklør, svinelever, sesamfrø, havregryn, hvide og brune bønner, majs og persillerod.

OMEGA-3-FEDTSYRER: Disse fedtsyrer hjælper til med at opretholde kroppens æteriske olier, som ikke tilstopper porrerne men afholder cellerne fra at tørre ud. Desuden har Omega-3 en antiflammatorisk egenskab, som støtter hudens healingsproces.
Gode kilder til omega-3: Laks, hørfrøolie, sojabønneolie.

Se, hvad du kan spise, hvis du har problemer med tør hud og fine rynker på de følgende sider.

 

Problem: Tør og trist hud
Drikker du masser af vand i håbet om at få en ung, gennemfugtet og spændstig hud. Bliv endelig ved med det, men stop ikke der. Når du drikker tilstrækkeligt med vand, sikrer du, at hver eneste celle i i din krop er hydreret, men tilføjer du disse næringsstoffer til din kost, vil din hud elske dig.

VITAMIN B3: Når dine hudceller tørrer ud, nedbrydes deres barriere mod miljø-påvirkninger. Derved kan bakterier og andre udefrakommende ubehageligheder lettere trænge ind og fremkalde en inflammatrorisk reaktion. Det betyder, at du kan tilføje rødme og irritation til listen over din huds problemer. B3-vitamin, også kaldet Niacin, synes at bidrage til at styrke hudens barriere ved både at give fugt til cellerne og fungere anti-inflammatorisk.
Gode kilder til B3-vitamin: Kylling, tun på dåse, hvedemel, koteletter, majsmel.

OMEGA-3-FEDTSYRER: Når vi bliver ældre, vil vores olie-kirtler producere mindre olie, og du vil derfor have større tendens til, at huden tørrer ud og skaller. Omega-3-fedtsyrer hjælper med at ’smøre’ huden, så den kommer til at se dugfrisk ud.
Gode kilder til omega-3: Hørfrø, laks, sojabønneolie.

BIOTIN eller VITAMIN B7: Biotin har en postiv effekt på både hud, hår og negle. Biotin styrker hudens opbygning af celler, så din hud vil både bevare glød og se frisk ud. Derudover hjælper Biotin dit hår og dine negle med at vokse, samt gøre dem stærkere.
Gode kilder til Biotin: Æg, avokado, laks.

 

Problem: Rynker og fine linier
At blive ældre er fint, når det fx gælder visdom, men at vi kommer til at se ældre ud, er ikke altid helt ok. Heldigvis kan vi bremse udviklingen af fine linier og rynker.

VITAMIN A: Din hud består af flere lag. Yderst ligger epidermis (overhuden) og næstyderst ligger dernis. Dette lag indeholder proteinet kollagen, der er et bindevæv, som holder huden fast, fleksibel og sikrer en konstant fornyelse af celler. Kollagen er afgørende for hudens elasticitet. A-vitamin hjælper med at øge produktionen af kollagen og gør dermis tykkere. Resultat: Din hud ser mere spændstig ud. Da A-vitamin er et antioxidant hjælper det også med at reparere skader på hudcellerne fra frie radikaler, som ellers vil føre til rynker og løs hud. Gode kilder til A-vitamin: Søde kartofler, spinat, grønkål, broccoli, gulerødder, rød peberfrugt.

VITAMIN C: Er også en antioxidant, der hjælper med at nedbryde de frie radikaler, inden de gør skade på din hud. C-vitaminer regulerer også talgproduktionen, så huden ikke tørrer ud. Gode kilder til C-vitamin: Rød peberfrugt, broccoli, jordbær, papaya, citrusfrugter, ananas, kiwi, blomkål.

VITAMIN E: Er endnu en antioxidant, der hjælper med til at opbygge muskler og væv og beskytter dermed huden mod for tidlig aldring. E-vitamin forebygger også tør, glansløs hud, da vitaminet synes at hjælpe huden med at producere naturlige olier, der modvirker aldersrelateret tørhed.
Gode kilder til E-vitamin: Nødder og frø, som mandler og solsikkefrø, solsikkeolie, tomater og purerede tomater, spinat.

Kilder: Women's Health, Self.com.

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Vitaminer