Derfor skal du holde øje med din urin
Foto: Alamy 5 gode grunde til at kigge ned i kummen, når du tisser

Hold øje med din urin

5 grunde til at kigge ned i toilettet, når du tisser

Din urin afslører, hvordan din krop har det.

Dit ansigt afslører, hvordan din krop har det, men vidste du, at din urin faktisk gør det samme? Du har sikkert bemærket den særlige lugt, dit tis har dagen efter et måltid med asparges. Eller måske du er blevet en anelse forskrækket over den svagt lilla farve i toilettet efter at have spist rødbede. Når de obligatoriske to daglige liter vand er blevet transporteret gennem dit system, tager de affaldsstoffer fra kroppen med sig, og derfor kan din urin være indikator for, om der skulle være noget galt med f.eks. din lever, dine nyrer, eller om du får nok at drikke. Derfor er det en god idé at kigge en ekstra gang i kummen, inden du skyller ud.

LÆS OGSÅ: 7 årsager til at din skede klør noget så forfærdeligt

Vi ringede til speciallæge i urologi Peter Tofft for at få hans bud på, hvad det præcis er, du skal holde øje med i toilettet, når du tisser.

1. Hold øje med farven
Det kan være en god idé at holde øje med farven på din urin, fortæller Peter Tofft. Den kan nemlig afsløre, om du drikker for meget eller for lidt, og om du har mere eller mindre alvorlige sygdomme.

- Først og fremmest skal du se efter, om der er blod i din urin. Får du øje på det, skal du søge læge med det samme, også selvom du ikke mærker andre symptomer. Blodet kan være tegn på specielle blærebetændelser eller kræft i nyre- og blæresten, siger Peter Tofft og uddyber:

- Du skal også reagere øjeblikkeligt, hvis din urin er colafarvet samtidig med, at din afføring er lys, da det kan være et udtryk for, at der er noget galt med galdevejene.

Den røde og brunlige farve er ikke det eneste, du skal kigge efter. Hvis din urin er meget gul, kan det være tegn på, at du drikker for lidt. Som hovedregel skal urinen være gennemsigtig, fortæller Peter Tofft.

LÆS OGSÅ: 3 gode grunde til at stoppe med at snooze – selvom det er dejligt

2. Hold øje med lugten
Når du nu kigger ned i toiletter, er det en god idé at tage en ekstra stor indånding, da en ændret urinlugt ligeledes kan være tegn på sygdom.

- Hvis din urin lugter rigtig grimt – næsten ammoniak-agtigt, kan det være et tegn på urinvejsinfektion, lyder det fra Peter Tofft.

En sød urinlugt kan også indikere, at du har diabetes, forklarer læge og specialist i kvindesygdomme Holly Philips til Avisen.dk. Som du sikkert allerede ved, kan en stærk urinlugt ligeledes skyldes, at du har spist asparges. 

3. Hold øje med antallet af gange, du tisser
Ifølge Peter Tofft er det normalt at lade vandet fire til fem gange om dagen. Gør du det mere, skal du være opmærksom.

-Som voksen skal man tisse op mod halvanden liter om dagen. Det svarer til fire til fem store ladninger hver dag. Tisser du mere end det, lider du måske af overaktiv blære. Dette er en diagnose, der behandles med medicin. Det kan selvfølgelig også være fordi, at du har drukket mere, end du plejer, siger Peter Tofft.

4. Hold øje med om det skummer
Skummer det, når du tisser, kan det blot skyldes, at din vandladning er særligt kraftig på dagen, men forklaringen kan også være en anden – nemlig at du har protein i din urin. Og det er ikke en god ting.

- Man kan få protein i urinen, hvis nyrerne er utætte. Når de er det, løber der protein igennem. Protein kommer ind i nyrerne med blodbanerne og bør blive der. Med utætte nyrer ryger det ud igennem urinlederen og videre ud i urinen, siger Jens Adamsen til Berlingske.dk, der er KBU-læge på Skejby Sygehus.

5. Hold øje med konsistensen
Har din urin pludselig skiftet konsistens, så den ikke længere er klar, men mere grumset i det, bør du også bestille en tid hos lægen. Det kan nemlig være endnu et tegn på urinvejsinfektion, siger læge Holly Philips til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du spiser for meget?

LÆS OGSÅ: Hella Joof: "Livet er for kort til problemer, der kan løses på 15 sekunder ..."

LÆS OGSÅ: Succesfuld og stressramt: Hvis ikke jeg springer ud af hamsterhjulet nu, dør jeg

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Kroppen og Blærebetændelse