Derfor skal du holde øje med din urin
SPONSORERET indhold

Har dit tis denne farve? Så skal du gå til lægen

De fleste tænker ikke så meget over deres urin – og mange synes nok, det er lidt ulækkert. Men faktisk kan det være en god ide at kigge i toiletkummen en gang imellem, for din urin indeholder vigtige oplysninger om din krops ve og vel.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
11. jun. 2021 | Sundhed | Hendes Verden

Selvom vi tisser mange gange i døgnet og kan udskille helt op til et par liter urin om dagen, så er det alligevel de færreste af os, der ved ret meget om vores urin. Ud over at urinen hjælper kroppen til at skille sig af med forskellige typer affaldsstoffer, så er der også rigtigt meget vigtig information at hente i din urin.

Farven, lugten og hvor meget og hvor ofte, du tisser, kan fx give et praj om, hvorvidt du drikker for meget eller for lidt, eller hvad du spiser, og en urinprøve kan fortælle meget om din  helbredstilstand og afsløre, om du lider af mere eller mindre alvorlige sygdomme. Fx kan sukker eller såkaldte ketonstoffer (et affaldsstof, der produceres, når din krop nedbryder fedt) i urinen være tegn på diabetes, ligesom blod i urinen kan være tegn på blærebetændelse, kræft eller sygdomme i bl.a. urinlederne, nyrerne eller blæren.

Da urinen kan sladre om dit helbred og give mistanke om sygdom, er det en god ide at holde øje med din urin og kontakte lægen, hvis farven eller lugten ændrer sig.

LÆS OGSÅ: 7 årsager til at din skede klør noget så forfærdeligt

Hold øje med farven

Gul urin:

Dette er helt normalt. Jo mere væske, du drikker, jo lysere vil din urin være. Lysegul urin betyder, at du har en god væskebalance i kroppen. Er din urin mere mørkegul, kan det være tegn på, at
du har drukket for lidt – hvis det altså ikke er din morgenurin. Sørg for at få mere væske, hvis urinen er meget gul i løbet af dagen.

Orange urin:

Har du spist mange orangefarvede fødevarer som fx gulerødder, kan det give  orangefarvet urin. Men også vitamintilskud, fx B- og C-vitaminer, visse typer af medicin eller væskemangel, kan være årsagen. Hvis du ikke har en naturlig grund til den orange farve, bør du kontakte lægen, da det også kan være tegn på sygdom.

Pink/rød urin:

Er din urin rødlig kan det skyldes, at du har spist fødevarer med røde farvestoffer som fx
rødbeder, brombær, rabarber eller andet, som kan farve urinen rødlig. Hvis det ikke er årsagen, kan rødlig urin være tegn på blod i urinen og dermed tegn på sygdom eller forstadie til kræft, og så bør du
kontakte lægen og få det undersøgt.

Brun urin:

Er din urin brunlig eller ”porterfarvet”, kan det skyldes, at du har spist mange bønner, rabarber eller taget forskellige typer medicin, fx afføringsmiddel eller antibiotika. Men brun urin kan også være tegn på svær væskemangel eller på en række alvorlige sygdomme som fx leverproblemer
eller gulsot.

Grøn urin:

Grøn urin er meget usædvanligt, men da det kan være tegn på leverskader eller gulsot, bør du altid
kontakte lægen.

Skummende, boblende urin:

Skummende eller boblende urin behøver ikke være farligt. Det kan dog være et tegn på, at du har for meget protein i kroppen, og du bør kontakte lægen for at finde ud af, om det kan skyldes sygdom.

Grumset urin:

Skummer det, når du tisser, så kan det skyldes, at din vandladning er særligt kraftig. Men hvis din urin er uklar og grumset igennem flere dage, kan det skyldes protein i urinen og være tegn på urinvejsinfektion, blærebetændelse eller nyresten. Grumset urin er i øvrigt ofte forbundet med stærk lugt og hyppig trang til at tisse.

Anbefalet til dig