Høj forbrænding
SPONSORERET indhold

Her er de bedste genveje til en tårnhøj forbrænding

Står dit vægttab bomstille, selvom du er myreflittig med træningen og spiser rimelig sundt? Så se her, hvordan du fintuner din forbrænding gennem små ændringer i din kost, motion og dit mentale velvære.

Af: Camilla Haldrup Foto: Getty Images
04. apr. 2016 | Sundhed

BOOST DIN FORBRÆNDING GENNEM KOSTEN
Der er en helt bestemt knap, du især skal skrue på, hvis du vil øge din forbrænding gennem kosten. Den hedder protein og er vanvittigt effektiv til at sende forbrændingen i top, så din krop har lettere ved at regulere appetitten og energiforbruget. Så lad en god mængde protein være din bedste ven til alle hovedmåltider.
Det lyder måske skørt, at fedt er en anden genial genvej til øget forbrænding, men det er rent faktisk sandt. For monoumættet fedt virker normaliserende på hormonet insulin, som ellers gør dig mere tilbøjelig til at tage på. Så drop fedtforskrækkelsen, når det vel at mærke gælder den rigtige type fedtstoffer. Sidst, men ikke mindst: Husk endelig morgenmaden! Et godt morgenmåltid med protein øger forbrændingen med op til 30 %, holder dit blodsukker stabilt og giver dig en større mæthedsfølelse.

+ GÅ EFTER: En solid kost helt fra morgenstunden med proteinholdige madvarer som kød, fisk, fjerkræ, æg og ost og med monoumættet fedt fra f.eks. olivenolie, hasselnødder, mandler og avokado. Og drik rigeligt med vand. Du kan også speede forbrændingen op med grøn te. Det indeholder en stor mængde antioxidanter, som øger stofskiftet og hjælper kroppen med at slippe af med fedtet. Brug også gerne krydderier i madlavningen – bl.a. fordi de giver en god mæthedsfølelse.

- UNDGÅ: De usunde transfedtsyrer, som bl.a. findes i margarine, kager, chips og fastfood, og lynhurtige kulhydrater fra f.eks. sukker og hvidt brød. Et større indtag over en længere periode vil bremse din forbrænding, på samme måde som alkohol og fruktose gør det.

LÆS OGSÅ: Kom i form med trappetræning

BOOST DIN FORBRÆNDING GENNEM HJERNEN
Start med din hjerne, hvis du vil forvandle din forbrænding fra sløv til super. Hjernen tilpasser nemlig din forbrænding ud fra de impulser, den får fra kroppen. Afhængig af om din krop overvejende er i balance, vil den have overskud til at skrue op for fedtforbrændingen, hvor den i modsat fald vil skrue ned, hvis den fornemmer, at der er fare på færde. En forbrænding, der er i top, er superfleksibel og eminent til at kunne skifte mellem kulhydrater og fedt. Den bruger kulhydrater til hurtig energi under træning og fedt til langsommere forbrænding ved ingen eller let bevægelse.
Hvis du omvendt er stresset og udbrændt, har din hjerne fuldt fokus på overlevelse, og din krop vil være langsommere til at forbrænde fedt og kulhydrater. Den bruger energien på krisen, og hvis krisen varer over en længere periode, har hjernen til sidst kun en mulighed tilbage: at fastlåse din forbrænding. Og det betyder nul vægttab.

+ GÅ EFTER: At finde et godt flow mellem belastning og balance, så din hjerne og krop udfordres, men samtidig hurtigt finder tilbage til roen. Det gør din forbrænding effektiv og fleksibel, og du føler dig frisk og overskudsagtig og bedre i stand til at kunne mærke mæthed og sult. Stil også efter at skabe en god og fast døgnrytme, for en god nattesøvn giver dig ikke bare energi til næste dag – den booster også din forbrænding, mens du sover.

- UNDGÅ: Langvarig stress, som kan trigges af fysiske ting som mangel på søvn, væske eller bevægelse, for højt eller lavt blodsukker eller af følelsesmæssige udfordringer, bekymringer og præstationsangst.

LÆS OGSÅ: Mental power: 13 geniale genveje til mere overskud

BOOST DIN FORBRÆNDING GENNEM TRÆNINGEN
Du behøver ikke at campere i træningscenteret for at skrue din samlede forbrænding over på maks. gennem træning, for det at træne hårdt og længe er ikke den mest optimale vej til at tabe fedt. I stedet handler det om at finde den rigtige form for træning og blive god til den, så du kan lave den intensivt i kortere træningspas. På den måde rammer træningen de hurtige muskelfibre, og det giver høj forbrænding.
Styrketræning rocks, når det gælder om at kickstarte forbrændingen. Den optimerer din blodsukkerregulering og fedtforbrænding – også i hvile. Styrketræning giver nemlig større muskelmasse og dermed et højere hvilestofskifte, hvilket løfter forbrændingen væsentligt. På samme måde hitter intervaltræning – i modsætning til lange, rolige joggeture – i det samlede forbrændingsregnskab, da det får kroppen til at fortsætte forbrændingsarbejdet længe efter, du er sprunget ud af træningsskoene.

+ GÅ EFTER: Enkel og effektiv styrketræning og intervaltræning, som du udfører korrekt og intensivt f.eks. fire gange om ugen. Og fokuser så ellers bare på at få rørt dig, når du kan. Hop på cyklen til job, tag trappen, hold pauser i løbet af arbejdsdagen, hvor du rejser dig fra skrivebordsstolen. Alt tæller og er med til at holde forbrændingen oppe i løbet af dagen.

- UNDGÅ: Overtræning. Når din krop tonser fra træning til træning, udmatter og stresser du din krop, og det sætter forbrændingen ned. Et for hårdt program øger desuden risikoen for skader og sygdom, som også vil stikke en kæp i forbrændingshjulet.

KILDER: „Skyhøj forbrænding” af Anna Bogdanova, „Dit sunde liv” af Christiane Schaumburg-Müller og Anne Bech, Sundhed.dk og Livestrong.com

SE OGSÅ: 10 ting, du skal vide om forbrænding

SE OGSÅ: 3 eksperters bedste råd: Tab dig uden kur

SE OGSÅ: Kom i superform på 8 dage