Her er øvelserne, der gør dig stressfri
SPONSORERET indhold

Her er øvelserne, der gør dig stressfri

Vil du gøre dig selv en rigtig stor tjeneste, så gør en indsats for at få nedsat dit stressniveau.

Af: Jo Brand Foto: Franne Voigt
09. feb. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Sådan lyder anbefalingen fra Chris Mac­Donald, som ud over at være cand. scient i Human Fysiologi er kendt som foredragsholder og tv-vært med fokus på træning og sundhed.

Vågner du op om morgenen med følelsen af at være bagud, er du ikke alene. Vi kender stort set også alle sammen en, som er gået ned med stress, og der er udgivet talrige bøger med de bedste råd til at undgå stress.  

– Stress er en af de største udfordringer her i 2015. Og det, der blandt andet gør os stressede, er, at vi hele tiden føler, vi er bagud. Bagud i forhold til penge, bagud i forhold til arbejde, bagud i forhold til tid, bagud i forhold til andre. Vi er designet til hele tiden gerne at ville være foran eller i det mindste bare være med, men det er svært i dag. Derfor skal vi blive bedre til at sige fra eller øve os i at sige fra, når vikan mærke, det er for meget, siger Chris MacDonald.

– Det er fint at være stresset i et par timer eller en dag - det er helt normalt, men ikke i flere dage, måneder eller år, og det er desværre realiteten for mange i dag. Det naturlige stress-respons har historisk set reddet vores forfædre fra at blive spist af en løve og ende deres dage som løvemad, men hvad, der tidligere sikrede overlevelse, kan potentielt slå os ihjel i dag.

Derfor er det vigtigt, at du bliver bevidst om, at du ikke skal have dit stresssystem aktiveret i kroppen i længere tid, for det kan hverken krop eller hjerne holde til.

2 øvelser der kan mindske din stress

Øvelse 1: Lav et tidsregnskab
- Der er kun 24 timer i et døgn, så få klarhed over, hvad du bruger din tid på, og hvor lang tid hver ting tager.
- Kig på en dag i dit liv, og find ud af, hvor mange minutter, du bruger på hvad. Sørg for, at du har afsat otte timer til søvn, otte timer til arbejde, og det du ellers skal bruge din tid på, hvadenten det gælder morgenrutiner, møder, indkøb, motion, samvær med familie og så videre. På den måde indser du, hvor meget du har proppet ind på en enkelt dag, og hvad det er, der giver dig en fornemmelse af at være bagud. Dermed kan du blive mere realistisk i forhold til din tid og bedre til at prioritere den.
- Læg også tallene sammen, og hvis du ender med et tal, som overstiger de 24 timer, leger du med ilden.
- Den gode nyhed er, at du har en enorm kapacitet til at påvirke dit energi-, motivations- og glædesniveau. Den dårlige nyhed er, at det som regel ikke handler om at tilføje flere ting i dit liv. En bedre balance handler nemlig om at vælge fra. Med andre ord: "Kill some of your darlings". Husk også, at "realisme" ikke bare er et buzzord. Det kræver meget af dig at være realistisk i en verden, som er drevet af vækst og målsætninger.

Øvelse 2: Mediter
Når det gælder meditation, er et af mine yndlingsmottoer i spil: regelmæssighed over rekorder. Gå efter minimum fem minutter hver dag, uanset om du tror på meditation eller ej. Giv det en fair chance, og brug disse tre simple trin:

1. Sørg for, at du har det komfortabelt. Du kan sidde eller ligge, men find en position, hvor du kan holde ryggen ret uden at anstrenge dig. Jeg kan ikke sidde i lotusstilling, og derfor konkluderede jeg hurtigt, at det ikke ville være afslappende for mig.

2. Fokuser på dit åndedræt: Du kan trække vejret gennem næsen eller munden. Det er ligegyldigt, men fokuser, og mærk hvert enkelt åndedræt. Når dit fokus flytter sig, går du til trin tre:

3. Hver gang, du griber en tanke – og det vil ske tusindvis af gange – forsøg varsomt at vende fokus på dit åndedræt igen. Hver gang, du fører dit fokus tilbage på åndedrættet, træner du din tålmodighed og din evne til at selvregulere. To egenskaber, som er essentielle i det moderne rotteræs.

LÆS OGSÅ: Chris MacDonalds 3 gode råd, når du bliver sulten

LÆS OGSÅ: Spis alle dine måltider inden for 12 timer og tab dig

LÆS OGSÅ: Sådan stresser du bedst af