Her er skemaet du skal følge, hvis du har problemer med at sove
SPONSORERET indhold

Her er skemaet du skal følge, hvis du har problemer med at sove

Søvn er det nye sort – se her, hvordan du får mest muligt ud afdine sommernætter og dermed sommerdage. Her er et sundhedspotpourri med blandt andet rødbede, sexfantasier og havbad.

Af:: Christina Bølling Foto: Getty Images
13. aug. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Mellem fem og ti procent af os har problemer med at sove. Følg det her skema og se,
om du ikke bliver helt træt...

Kl. 7
Det behøver måske ikke lige være kl. 7, men stå op på samme tidspunkt hver dag – også i weekenderne. En regelmæssig søvnrutine er afgørende for en godt nats søvn.

Kl. 8
Nøjes med en kop kaffe (eller undvær helt, hvis du kan) om morgenen. Selvom det er tidligt på dagen, kan store mængder koffein blive i kroppen helt indtil, at du skal sove. Er du vant til at drikke mange kopper kaffe i løbet af dagen, så skær stille og roligt ned over et par uger.

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du ikke får nok væske

Kl. 9
Gå en tur på 30 minutter udenfor. Både motion og morgenlys vil hjælpe dig til en bedre nattesøvn, selvom der endnu er mange timer, til du skal i seng.

Kl. 18
Spis let aftensmad. Undgå te med koffein, kaffe, sodavand, alkohol og chokolade. Både koffein, sukker, alkohol og sukker kan forstyrre din søvn.

Kl. 21.30
Sluk tv, computer, tablet og mobiltelefon, seneste 30 minutter, før du skal sove. Læs i stedet en bog, tag et bad, lyt til beroligende musik, mediter eller gør noget andet, som kan geare din krop ned.

LÆS OGSÅ: Spis dig fra overvægt og hudproblemer med anti-inflammatorisk kost

Kl. 22
Gør dit soveværelse soveklar. Sørg for, at temperaturen ikke er for høj og læg noget over dit vækkeur, hvis du ikke kan lade være med at kigge på det, når du vågner om natten. Eller alt for tidligt om morgenen. Gør dig klar til at gå i seng.

Kl. 22.15
Sluk lyset, og læg dig til at sove. Hvis du ikke er faldet i søvn inden 15 minutter, så stå op, sæt dig ind i stuen og foretag dig noget, der ikke får dig op i gear, indtil du kan mærke, at du igen bliver træt, hvor du så går tilbage i seng. Undgå så vidt muligt at ligge og stresse over, at du ikke kan sove. Det falder du nemlig ikke i søvn af. Tværtimod.

Kilde: Harvard Medical School, Psykiatrifonden.dk

LÆS OGSÅ: Prioritér nattesøvnen og giv hverdagen kvalitet

LÆS OGSÅ: Hvorfor taber nogle sig lettere end andre?

LÆS OGSÅ: Det betyder dine gener for din vægt