Sådan hænger motion og depression sammen
SPONSORERET indhold

Hjælper motion på depression?

Få ekspertens svar her.

Af: Christina Bølling Foto: Getty Images
30. aug. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Nej, det gør det ikke, siger læge Jesper Krogh fra Psykiatrisk Center København. Han har undersøgt sammenhængen mellem depression og motion i over 10 år og netop afleveret disputats om emnet.

LÆS OGSÅ: Her er skemaet du skal følge, hvis du har problemer med at sove 

– Vi har lavet to studier, og det vi kan se, er, at motion ikke har nogen positiv effekt på depression. De deprimerede får et forbedret kondital, men motionen hjælper ikke på deres depression, siger Jesper Krogh, der i forbindelse med undersøgelsen også kiggede på international forskning med samme fokus.

– Alle de store studier viser også, at der ikke er nogen eller kun en meget lille klinisk effekt.

Men hvorfor er der så så bred enighed om, at motion er godt for humøret?

– Vi kender alle den der med, at man har det bedre, efter man har løbet en tur. Det har deprimerede formentlig også, men det varer bare ikke ved, siger Jesper Krogh, der dog ikke vil afvise, at en times daglig gåtur ved havet eller ugentlige danselektioner kan have en effekt.

LÆS OGSÅ: "Jeg tog 14 kilo på, og i et halvt år gemte jeg mig derhjemme" 

– Men så er det også nogle andre faktorer, der begynder at spille ind, som naturen, det sociale, det at indordne sig under en normal døgnrytme osv. For mange deprimerede vil alene det at møde op til noget hver dag være en succes. Men det er ikke det, vi har målt. Vi har undersøgt, om patienter, der deltager i et motionsprogram, har mindre depression sammenlignet med patienter, der ikke dyrker motion. Og sammenligner vi depressionsgraden i de to grupper efter 3-4 måneder, er den ingen forskel.

Han råder nu alligevel alle deprimerede til at dyrke motion.

– Vi kan jo se, at de fik en bedre kondition, hvilket er med til at forebygge hjertekarsygdomme, og vi ved jo, at deprimerede har større risiko for at dø af dem. Derfor er det en god ide at motionere.

LÆS OGSÅ: 11 problemer du har med din krop - og hvordan du løser dem

LÆS OGSÅ: Det betyder dine gener for din vægt  

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker det din krop, når du lyver