Træning
SPONSORERET indhold

Hvorfor sveder jeg ikke, når jeg træner?

Vidste du, at du kan træne dine svedkirtler?

Af: Kicki Thomsen
06. nov. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Af Christina Bølling

Måske kender du det: Til træning hagler sveden af folk omkring dig, mens din egen hud er knastør. Og det kan skyldes flere ting, fortæller professor og ­viceinstitutleder på Institut for Idræt under Københavns Universitet, Lars Nybo. En af dem handler om, at du måske træner mindre hårdt end de andre.

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du drikker alkohol

– Jo mere intensivt, du arbejder, jo mere ­varme producerer din krop, og alt andet lige vil det ­bevirke, at du sveder mere, da det er en af vores ­vigtigste måder at komme af med varme på, når vi træner, siger Lars Nybo.
Derudover spiller det også en rolle, om du er vant til at svede eller ej.

– Svedkirtlerne bliver mere effektive, jo mere du træner. Så en utrænet vil sandsynligvis svede mindre end en trænet, siger Lars Nybo og fortæller, at du også kan "træne" dine svedkirtler ved at gå i sauna, hvilket vil for-bedre din evne til at temperaturregulere.

Sidst men ikke mindst afhænger din evne til at svede også af individuelle faktorer.
– Der er forskelle på mennesker, der ellers er ­lige veltrænede, tilpassede til varme og arbejder ­lige hårdt. For eksempel sidder svedkirtlerne tættere hos nogle end andre. Man kan også se, at der er nogle, der via deres træning eller genetisk har ­udviklet bedre bevægelsesøkonomi end andre, og derfor producerer de mindre varme, når de for eksempel løber, og derfor sveder de mindre, siger han.

– Endvidere er der en tendens til, at kvinder i ­stedet for at svede i højere grad afgiver varme ved at ­deres hud bliver varmere, og den varme bliver afgivet til luften på grund af den temperaturforskel som ­opstår, når luften er køligere end huden. Samtidig er mænd ofte større, hvilket betyder at de producerer mere varme og derfor sveder mere.


LÆS OGSÅ: Her er de 3 sunde ting, jeg gør i stedet for at træne

LÆS OGSÅ: Passer det, at ”det først feder i morgen"?

LÆS OGSÅ: Hér er den bedste langsigtede slankekur