Ida Auken

Foto: Sara Skytte 42-årige Ida Auken har været vant til at have et hektisk liv som politiker, men i 2019 måtte hun tilbage til det helt grundlæggende, da hun gik med stress. Hun skulle lære at trække vejret, spise, sove og slappe af, fortæller hun til Hendes Verden.

Ida Auken: Jeg skulle igen lære at trække vejret, spise, sove og slappe af

Politiker Ida Auken gik ned med stress i 2019. Efter 10 måneders sygemelding er hun blevet nødt til revurdere sin tilværelse. Det fortæller hun i et stort interview i denne uges Hendes Verden.

Ida Auken er vant til at have en travl kalender.

I 14 år har hun siddet i Folketinget og kæmpet – i mange år alene – for at sætte klimaet på dagsordenen og gøre danskerne opmærksomme på, hvordan klimaforandringerne ”truer vores egen eksistens.”

Men i 2019 blev det for meget for den rutinerede politiker. Hun fik stress og er først lige vendt tilbage efter 10 måneders sygemelding.

”Jeg var nok begyndt at slingre lidt, inden det gik galt, men en dag gik det bare op for mig, at tingene ikke hang sammen mere,” fortæller 42-årige Ida Auken i et stort interview i denne uges Hendes Verden.

Listerne over alt det, hun skulle nå, føltes længere og længere, alt imens kroppen langsomt sagde mere og mere fra. Pulsen var konstant høj, og adrenalinen kørte i et gear, som end ikke Ida Auken kunne holde til.

”Jeg tjekkede altid mails mellem møderne, og jeg holdt møder på cyklen. Jeg betragtede pauser som spildtid,” siger hun og uddyber:

”Det første, der røg, var min sans for humor, og så steg temperamentet en del. Jeg havde også svært ved at huske, og nu ved jeg, at det helt fysisk skyldes, at ens alarmcenter i hjernen forstørres på bekostning af roen og overblikket, som mindskes. Det er faktisk lidt ulækkert at tænke på, hvordan stress bygges op i ens hjerne.”

Tilbage til det grundlæggende

Ida Auken mener, at den stresstilstand, hendes krop pludselig befandt sig i, skyldtes flere års kamp for klimaet.

Hun havde følt sig alene med sine mange bekymringer om fremtiden, men efter valget i 2019 oplevede hun pludselig en opbakning til at løse de klimaproblemer, som kun har vokset sig større med årene. Med det ”grønne valg”, som eksperter efterfølgende kaldte det, gik det op for Ida Auken, at hun ikke skulle løse klodens problemer alene.

”Nu var der endelig andre, der ville gøre noget, og så turde jeg give slip. Det var da også en skør tanke, at løsningen på hele klimaproblemet afhang af mig. Lidt af en selvovervurdering, for det er jo faktisk kun mine børn og min ægtefælle, der ikke kan undvære mig,” siger hun.

”Da jeg blev syg, måtte jeg genoverveje tilværelsen og finde tilbage til det helt grundlæggende som at trække vejret, spise, sove og slappe af. Som tiden gik, bemærkede jeg igen, at solen skinnede, og børnene voksede, og det er faktisk nok til at fylde ens liv.”

Læs hele interviewet med Ida Auken i denne uges Hendes Verden, hvor hun også fortæller om at skifte parti for anden gang og om kærligheden til sin mand, Bent.

Om Ida Auken, 42 år

  • Valgt til Folketinget for SF i 2007
  • Senere skiftede hun til Radikale, hvor hun var miljøminister. I dag er hun i Folketinget for Socialdemokratiet
  • Aktuel med dokumentarfilmen 70/30, som man kan se på Copenhagen DOX eller via Politiken.dk fra 29. april
  • Gift med Bent Meier Sørensen, som hun har to børn på otte og ti år med
Se, hvad vi ellers skriver om: Stress