”Jeg føler mig utilstrækkelig sammen med min veninde”

Foto: Getty Images Få ekspertens bedste råd til at genfinde din styrke og glæde.

”Jeg føler mig utilstrækkelig sammen med min veninde”

De fleste har en veninde, som giver dem følelsen af ikke at være god, smuk, klog, engageret – indsæt selv – nok. Og selvom du godt ved, at du ikke skal sammenligne dig med andre, så er der stadig noget, som rammer dig, når du er sammen med hende. Her guider Daisy Løvendahl dig til at slippe sammenligningen og genfinde både din glæde ved dig selv og din veninde.

Louise sukker dybt:

"Jeg har ikke lyst til at være hende, der ikke kan heppe på min veninde, men jeg må indrømme, at jeg er et sted, hvor hver gang jeg ser hende eller bare ser noget, hun har postet på de sociale medier, så får jeg en følelse af ikke at være god nok."

Jeg kan se, at dette er sårbart for Louise, så jeg beslutter mig for at give hende plads til at tale. Jeg spørger hende, hvad følelsen af ikke at være god nok handler om?

"Jeg føler, at jeg er utilstrækkelig. De fleste morgener vågner jeg med en følelse af at være bagud. At dagen er fyldt med gode ting, men også en endeløs liste af at skulle. Når jeg så ser min veninde gøre meget mere end mig og se ud, som om hun har det fantastisk imens, så lukker jeg ned. Jeg føler mig simpelthen så pokkers forkert!"

Læs også: 5 veje væk fra ensomheden

Kvinder skal kunne det hele og nyde livet imens

Mens Louise taler, tænker jeg ”skam”. Tanken om veninden, der lige har gået vandretur med sin to-årige, fordi hun og kæresten holder klimavenlig sommerferie og dagligt poster diverse opslag om, hvor vidunderligt det er, mens du selv kører i bil til Odsherred og savner et fly til Italien, vækker skam.

Ligesom veninden, der storsmilende fortæller om multiorgasmer og lønforhøjelse, mens du selv får hjertebanken af frygt ved tanken om at åbne netbank og hellere vil spise chokolade end have sex. Men dybest set handler det ikke om veninden.

Det handler om dig. Om mig. Om følelsen af at vi burde elske vores liv, kunne det hele, tjene pengene, lave middagen, nå motionen, have sexen, mens vi er omsorgsfulde mødre, dejlige kærester og sjove veninder. Når kvinder ikke kan det hele på samme tid, så føler vi, at vi fejler. At vi er forkerte.

Det er definitionen af skam. Af at være forkert. Så veninden, der giver dig følelsen af utilstrækkelighed, hun vækker din skam – og det handler ikke om hende eller jeres relation. Det handler om din kamp for at være dig i dit liv.

Kvinder og skam

Forskeren Brené Brown er værd at lytte til, når det gælder skam. Hun taler om, at skam har forskellige historier knyttet til kønnet. Kvinders skam handler om, at vi for at lykkes skal kunne det hele, gøre det perfekt og aldrig lade andre se, at det også er afsindigt hårdt. Kvinder er fanget i et net af forventninger, der trækker i modsatte retninger. Det skaber en følelse af ikke altid at kunne magte det – hvilket vækker skam og trækker os væk fra de kvinder, der ser ud som om, de kan det hele.

Læs også: 5 veje til at elske den, du er i dag

Tag dit liv tilbage

Efter en dyb samtale med Louise om hendes følelser for veninden udfordrer jeg hende til at passe bedre på sig selv og dele sine følelser med sine veninder. Med enhver, der har lyst til at lytte. For den eneste måde at bryde følelsen af at sammenligne sig med andre på er ved at åbne op for andre samtaler også.

Der skal være plads til at være stolt af det, som går godt fra vandreturen til lønforhøjelsen, men der skal også være plads til at dele det, som er svært. Ikke kun, når vi er gennem det, men også når vi er i det. Da Louise og jeg ses igen, virker hun gladere. Hun griner mere, har lettere til smil og sætter sig med benene oppe i min sofa, som om hun hørte hjemme. Hun fortæller:

"Jeg er begyndt at give mig selv mere migtid, og det er superdejligt, men det, som har givet mig mest, er at begynde at dele mere af det, som udfordrer mig. Da jeg var sammen med min hellige veninde sidst og et par stykker andre, smed jeg kedelig sex på bordet som emne, og det har hun faktisk. Det viser sig, at vandretur, telt med børn og gnavsår på inderlårene er knap så erotisk. Men det vigtigste er, at vi alle fik delt nogle erfaringer, og jeg følte mig forstået."

Da Louise går, tænker jeg, at måske er følelsen af at blive forstået næsten det vigtigste. At kunne se sine veninder i øjnene og mærke: Jeg er ikke alene.

5 veje til at genfinde din styrke og glæde

1. Ræk mod dine kvinder

Skam vokser, når du holder den for dig selv. Når den lille stemme i dit hoved, som fortæller dig, at du er forkert, bliver inde i dit hoved. Kuren er at dele. Også selvom du ikke har lyst. Få sat ord på det, der gør, at du føler dig forkert, vred på dig selv eller utilstrækkelig overfor en, som holder af dig. Som kan møde dig med empati og forståelse. Skam forsvinder, når der bliver sat ord på, og når følelsen mødes med kærlighed. Skam kan nemlig ikke tåle dyb menneskelig forbindelse og medfølelse.

2. Kend det, der vækker din skam

Når du synes, din veninde er hellig eller ufatteligt irriterende, hvad er det så, hun vækker i dig? Gå ind i det. Hvorfor er hun hellig? Fordi hun bare elsker hjemmelavet veganermad eller aftenkurser om økonomi? Fordi hun ser ud til at kunne mere end dig? Nyde det mere? I virkeligheden er hun en god læremester for dig, for hun gør dig opmærksom på noget, som du roder med. Så kom nu, skat. Hvad er det, du føler?

3. Vær kvinde i eget hus

Når du kender det, der virkelig trykker på din skam, så kan du tage kærligt hånd om det. Hvad er det, du længes efter? Føler du ikke, du gør det godt nok? I den følelse er der en samtale med dig selv, som kan handle om at give dig selv mere plads til at være uperfekt eller handle på dine drømme. Du kommer videre ved at kende dig selv dybere og blive klogere på, hvem du er, og hvad du vil. Derfra kan du bygge dit hus. Jo mere du er kvinde i eget hus, jo mindre interesseret er du i andres indretning.

4. Du definerer dit værd

Øv dig i at styre dine egne følelser. Hvis der kom en til dig og sagde: Du har blåt hår. Ville du så tro dem? Nej vel. Lad være med tro på alt det, andre siger, eller lade andres hellige liv få dig til at føle en hel masse. De har deres. Du har dit. Brug meget mere energi på at skabe dit eget liv end på at tænke på andres.

5. Dediker dig til noget

Følelsen af at sammenligne sig med andre og komme ud som forkert kan også afhjælpes ved, at du dedikerer dig helhjertet til noget, du tror på. Jeg kan helt ærligt sige, at efter den dag, jeg tog mit eget liv alvorligt og begyndte at handle på mine drømme, føler jeg mig ikke længere forkert i sammenligning. Jeg ved, at der er en hel masse, som jeg ikke gør – og det er okay. For jeg ved også, hvad jeg gør. Så hvad gør du? Hvad er dit bidrag til verden? Intet er for småt eller stort, men jeg vil invitere dig til at træde frem i dit liv.

Daisy Løvendahl

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, forfatter, foredragsholder og har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Veninder, Psykologi og Daisy Løvendahl