Karin Larsen
SPONSORERET indhold

Karin spiser antiinflammatorisk: Efter 14 dage var jeg smertefri

Karin Larsen kæmpede med både leddegigt og overvægt, da hun i januar sidste år besluttede sig for en livsstilsomlægning. Valget faldt på antiinflammatorisk kost kombineret med lange cykelture – og på ganske kort tid opnåede hun imponerende resultater.

Af:: Julie Svarrer Foto: Sara Skytte
16. maj. 2022 | Sundhed | Hjemmet

I dag cykler 55-årige Karin Larsen omkring 130 kilometer på sin mountainbike om ugen. Hun tager også ofte på vandretur, og så træner hun op til at løbe 10 kilometer-ruten til Royal Run til sommer. Hun fik nemlig en billet til det populære løb af sine børn i julegave. Karin udstråler så meget overskud og livsglæde, at det er svært at tro, hendes virkelighed så helt anderledes ud for lidt over et år siden.

"Jeg kan faktisk ikke huske præcis, hvornår mine ledsmerter begyndte. Det er mange år siden, jeg fik konstateret leddegigt, og jeg havde vænnet mig til smerterne", fortæller Karin.

Hun havde flere gange luret lidt på den antiinflammatoriske kost, for den lød både interessant og relevant for hende. Hun ville også gerne tabe sig, for vægten havde efterhånden sneget sig op på 94 kilo.

LÆS OGSÅ: Derfor kan du spise dig rask

"Da jeg så pludselig fik en periode med mere tid i kalenderen, og min mand samtidig skubbede på, ja så besluttede jeg mig for at booke en tid hos Martin Kreutzer", fortæller Karin og fortsætter:

"Jeg havde fra starten et ønske om, at det her ikke måtte blive for avanceret. Vi har to hjemmeboende børn, og maden skulle kunne tilpasses hele familien."

Hun fik hurtigt styr på de antiinflammatoriske principper, som hun i dag betegner som ganske almindelig sund fornuft. Fra at have spist meget og mange gange i løbet af dagen skar Karin nu ned til fire daglige måltider. Hun skruede op for de gode antiinflammatoriske fødevarer som laks, blåbær, mandler, avocado, skyr og æg. Og så selvfølgelig kål, som blev forvandlet til lækre salater med en god dressing. Sukker, kartofler, ris, pasta og alkohol holdt hun sig næsten fra.

32 kilo lettere

Den 27. januar 2021 havde Karin sin første konsultation hos ernæringsvejleder Martin Kreutzer. Den 28. januar gik hun i gang med den nye livsstil. Og den 10. februar kunne hun skrive til Martin, at ledsmerterne var væk.

"Det var jo helt vildt! Jeg var blevet smertefri på 14 dage", fortæller Karin og fortsætter:

"I dag mærker jeg stort set intet til min leddegigt. Hverken når jeg cykler eller løber. Hvor jeg før nærmest havde vænnet mig til smerterne og levede med dem som en del af livet, forsvandt de pludselig."

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du antiinflammatorisk: 7 ting, der skal på din tallerken

Med smerterne i baggrunden fik Karin et nyt hovedfokus: Nemlig vægttabet. For hun tabte sig hurtigt med den antiinflammatoriske kost, ti kilo på de første otte uger. I dag har Karin tabt 32 kilo, og en ny proces venter – nemlig at vedligeholde vægten.

"Vægttabet gør jo helt klart også noget godt for mine led", siger hun.

"Samtidig har det været vildt motiverende, at kosten ikke bare resulterede i færre smerter og en god form, men også at jeg kunne gå fra en størrelse ekstra large til en størrelse small."

Når de andre i familien får kartoffelmos, laver Karin blomkålsmos. På samme måde med ris, her spiser hun blomkålsris. Hun laver også en lækker pizzabund ud af auberginer.

"Man kan relativt nemt lave de her små tvist, så vi næsten spiser det samme i familien. Jeg er også begyndt at lave kødboller af kyllingefars, det havde jeg ikke prøvet tidligere, men de bliver altså virkelig gode. Jeg spiser også dessert indimellem, man kan f.eks. lave en virkelig lækker antiinflammatorisk roulade. Jeg hygger mig med at stå i køkkenet, men det er ikke sådan, at jeg finder på mine egne opskrifter. Jeg holder mig fuldstændig til dem i bøgerne", forklarer Karin.

Har mødt stor forståelse

Hun koblede relativt hurtigt motionen på sin nye livsstil. Det er ikke et must, men giver rigtig god mening ud fra et antiinflammatorisk perspektiv. Regelmæssig motion styrker nemlig immunforsvaret. Årsagen er, at udfordrende træning, der skubber til kroppens grænser, giver immunforsvaret et gok i nødden. Umiddelbart medfører det, at immunforsvaret svækkes, men når du hviler, vokser immunforsvaret sig stærkere.

"Jeg havde et stort ønske fra start om, at motion ikke var noget, der bare skulle overstås, men noget jeg havde lyst til, og det ønske er helt sikkert blevet opfyldt. I starten cyklede jeg rundt på en elcykel, men den har jeg for længst foræret til et af børnene, på den måde kan vi også cykle sammen."

LÆS OGSÅ: Antiinflammatorisk kost: Bedre fordøjelse, stabilt blodsukker og mere energi

"Nu giver jeg den i stedet gas på mountainbiken flere dage om ugen", siger Karin, der også nævner opbakningen fra især hendes mand, Martin, men også den øvrige familie og omgangskreds, som en helt afgørende faktor for, at hun er lykkes med sin nye livsstil.

"Alle har simpelthen været enormt forstående og faktisk også ret nysgerrige. I starten inviterede jeg folk hjem til mig, for så kunne jeg stå for menuen og havde styr på ingredienser og mængde. Alle roste maden. Min ven sagde om nogle daddelkugler: ”De her smager simpelthen så godt, de kan da umuligt være sunde”. Men du kommer altså langt med blåbær, dadler, mørk chokolade, skyr, et revet æble og den slags."

Anbefalet til dig