Kasper Hjulmand

Foto: Getty Images Kasper Hjulmand her iført sin lykketrøje.

10 ting, du (måske) ikke vidste om Kasper Hjulmand

Han er træner for det danske herrelandshold, han mødte sin kone på højskole, og så har han faktisk aldrig selv været professionel fodboldspiller. Bliv klogere på den danske fodboldlandstræner Kasper Hjulmand her.

49-årige Kasper Hjulmand står normalt i skyggen af de yngre fodboldspillere fra herrelandsholdet, men under dette EM er den danske landsholdstræner for alvor kommet på alles læber. 

Men hvem er han egentlig? Vi har fundet 10 ting om Kasper Hjulmand, som du (måske) ikke vidste om den danske landsholdstræner.

1. En ægte Nordjyde

Kasper Hjulmand er født i Aalborg den 9. april 1972 og opvokset på Djursland, så han er en ægte Nordjyde. I dag har han dog bosat sig med sin familie i Lillerød i Nordsjælland.

2. Fandt kærligheden på højskole

Det siges, at bag enhver stærk mand står en endnu stærkere kvinde. Og i 1992 fandt landsholdstræneren sin, da han gik på Vejle Idrætshøjskole. Her mødte han sin store kærlighed, Vibeke, der var kommet hele vejen fra Bornholm, og de to har efterhånden været sammen i snart 30 år. Sammen har de børnene Mikkel, Marcus og Liva.

3. Var aldrig selv professionel fodboldspiller

Som en af de få eksisterende trænere har Kasper Hjulmand aldrig selv været professionel fodboldspiller. Selvom han havde potentialet, blev han gang på gang ramt af skader, der gjorde, at han måtte stoppe karrieren, før den for alvor begyndte. Den første alvorlige skade var en knæskade, der ramte, da han var kun 22 år gammel, og det havde den konsekvens, at han måtte sætte fodbolden helt på pause i nogle år. 

4. Karrieren som træner    

Det var i Lyngby Boldklub – også kaldet Danmarks største talentfabrik - at landstræneren startede sin karriere som fodboldtræner. Her skulle han ruste de unge stjernefrø til at blive professionelle fodboldspillere.

Efterfølgende kom han til FC Nordsjælland som assistenttræner, og nogle år efter blev han cheftræner i klubben. Allerede i sin første sæson som cheftræner for holdet, snuppede han det danske mesterskab fra FC København til manges overraskelse. Kasper Hjulmand nåede også en kort tid som træner hos tyske Mainz, inden han atter vendte tilbage til FC Nordsjælland.       

5. Scorede drømmejobbet

I 2019 gik en stor drøm i opfyldelse for Kasper Hjulmand. Her blev det offentliggjort, at han havde fået titlen som ny dansk landstræner for herrelandsholdet fra sommeren 2020.

”For mig er det det største. Hele mit liv er jeg vokset op med landsholdet. Da jeg begyndte at tænke: ”Er det en mulighed nu?” kunne jeg mærke, at det betød sindssygt meget for mig. Jeg vil arbejde dag og nat, og jeg vil ofre alt, jeg har i mig for, at det bliver det bedst mulige for landsholdet og Danmark,” sagde den dengang 47-årige træner til Fodboldnyheder.dk.

Den succesfulde landstræner har frem til 2024 til at sætte sit præg på herrelandsholdet.

6. Kasper Hjulmands lykketrøje

Landstræneren prøver ikke at være overtroisk, men alligevel er der en helt speciel trøje, som måske har været medvirkende til, at Danmark gik videre til EM-kvartfinalen. Kasper Hjulmand har haft trøjen på ved alle Danmarks sejre under EM, og selvom den har et lille hul, tør han ikke at lade den blive hjemme, når Danmark skal spille EM-kvartfinale mod Tjekkiet.

”Jeg gør alt for ikke at være overtroisk. Men jeg har haft denne trøje på, da vi spillede på Wembley (Danmark vandt med 1-0), i Østrig (Danmark vandt med 4-0) og mod Rusland (Danmark vandt med 4-1). Jeg tænkte, at nu tager jeg den sgu på igen. Jeg tror, den skal syes, inden vi rejser til Baku. Jeg tager den i hvert fald ikke af«, fortalte Kasper Hjulmand til Politiken

7. Kærlige Kasper

Udover sine tre børn har drengene på landsholdet også en plads i deres træners hjerte. Vi har flere gange set en meget kærlig side af Kasper Hjulmand, der altid står klar med omsorg til spillerne.

8. Let til tårer

Det er ikke bare en kærlig side af Kasper Hjulmand, vi har fået lov til at opleve under EM. Det var en følsom og grådkvalt mand, man så til et pressemøde dagen efter episoden med Christian Eriksen. Her kunne Kasper Hjulmand ikke holde tårene tilbage, da han fortalte om oplevelsen samt det faktum, at han fortrød beslutningen om at lade spillerne gå tilbage på banen for at spille kampen mod Finland færdig. 

Og netop at vise den følsomme og mere menneskelige side i en verden, hvor sejre og kampe på plænen ellers plejer at være i fokus, har begejstret en hel nation.

Svend Brinkmann har bl.a. beskrevet det således i et Facebook-opslag:

9. Mangemillionærer på græs

Det er en flok mangemillionærer, der løber rundt på banen, når Danmark spiller. 

Kasper Hjulmands egen løn er dog ukendt, men han lider nok ikke nogen nød. Han har nemlig tidligere udtalt, at han afslog økonomisk lukrative jobtilbud til fordel for jobbet som landsholdstræner for det danske herrelandshold.

10.  Landsholdet i politisk klemme

Når det danske landshold på lørdag skal spille EM-kvartfinale, foregår det i Aserbajdsjan, og det har fået Kasper Hjulmand til at råbe op. Landet har nemlig fået kritik for at bryde menneskerettigheder, og derfor ønsker landstræneren en national idrætsstrategi, som kan hjælpe landsholdet, når det kommer i klemme politisk.

"Det vil ikke bare hjælpe os i fodbolden. Nu er der snart vinter-OL i Beijing, og det er alle udøvere, der kan komme til at stå på mål for de her beslutninger, de ikke selv er en del af. Så det vil hjælpe os, hvis der overordnet set var en idrætspolitisk plan: i forhold til etik og menneskerettigheder. Den kan gøre det klart, hvad vi står for, og hvordan vi vil præge verden med det – samtidig med at vi har en stor forståelse for, at alle ikke kan være som os," har Kasper Hjulmand sagt til Politiken.

Derudover var Kasper Hjulmand også uforstående over for UEFA’s beslutning om regnbueforbud, da myndighederne i München ønskede at oplyse deres stadion i regnbuefarver til en EM-kamp mellem Tyskland og Ungarn.

"Fodbold er det største sociale fænomen i verden, og hvis vi bruger det rigtigt, så kan vi skabe nogle sociale forandringer, som er gode. Og det har intet med politik at gøre, og jeg bryder mig ikke om politiske statements, for det er det her ikke for mig," sagde Kasper Hjulmand ifølge TV2

Bag om Kasper Hjulmand

Alder: 49 år.

Gift med Vibeke, som han har børnene Mikkel, Marcus og Liva med.

Har en bachelor of Science i idræt med speciale i coaching fra Københavns Universitet.

Har tidligere været cheftræner for superligaklubberne Lyngby, FC Nordsjælland og tyske bundesligaklub Mainz 05.

Overtog landstrænerjobbet i 2020 efter norske Åge Hareide.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte og Lister