lev længere

Foto: Alamy

lev længere

Grøn te og ugentlig sex + 8 andre vaner, der giver et langt og godt liv

Vil du gerne leve godt og længe – måske endda endnu længere end de 81,9 år, som danske kvinder i snit når op på? Så zoom ind på disse 10 vaner. Med grøn te, mere sex og gode venskaber kan du se frem til mange sunde år.

1. Move it – hver dag!
Din krop, hjerne, forbrænding, muskelmasse og dit kolesterolniveau vil takke dig for at gøre det til en god vane at røre dig dagligt. De officielle råd fra Sundhedsstyrelsen siger mindst 30 minutters daglig fysisk aktivitet ved moderat til høj intensitet, og her tæller både løbeturen eller spinningtimen, cykelturen til arbejdet, gang på trapper og havearbejdet i weekenden med, så det kræver faktisk ingen maratonindsats at opfylde kvoten. For at få bedst effekt på dit hjerte – og f.eks. mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme – skal du dog have pulsen helt op i den røde zone mindst to gange om ugen.

2. Skip de skrappe slankekure
En kur kan sikkert få dig ned i vægt på den korte bane. Men der er også en høj risiko for, at den stiger igen bagefter, og så er du (i bedste fald) lige vidt. Så stil hellere efter en sund livsstil, som kan holde dig gående i et langt liv, med fornuftige spisevaner, rigtig mad, du kan lide, og som mætter, og vaner, du realistisk set kan holde fast i.
Tip! Få inspiration til lynhurtig og sund hverdagsmad på YouTube – tjek f.eks. The Domestic Geek ud, og få geniale tidsbesparende madfif.

SE OGSÅ: 3 eksperters bedste råd: Tab dig uden kur

3. Bliv fit med fedt
Det sunde umættede fedt er en sundhedsbooster for din krop. Uden det kan den ikke optage de mange fedtopløselige mineraler og vitaminer, den har behov for, og risikoen for et forhøjet kolesteroltal, åreforkalkning og blodpropper stiger. Derfor anbefaler Hjerteforeningen, at 25-40 % af det daglige energiindtag kommer fra fedt, heraf den største del (mindst 2/3) fra umættede varianter. Få fedtet fra bl.a. nødder, frø og kerner, avokado og fede fisk.

4. Hold colafri i hverdagen
Bonussen ved at skære dit sodavandsforbrug ind til benet er til at få øje på. Den søde drik indeholder for det første mange unødige kalorier, som ingen mæthed giver, ligesom forskning viser, at et stort sodavandsforbrug kan påvirke dit niveau af kalium og hæmme hjertefunktionen. Og jo, du kan komme uden om sukker- og kalorieproblematikken ved at drikke lightprodukter. Men studier har vist, at kunstigt sødede drikkevarer stadig kan føre til vægtstigning og overvægt – og har altså stadig en række sundhedsrisici med i kølvandet.

SE OGSÅ: Sådan kommer du nemmest af med de genstridige kilo på maven

5. Skål i grøn te
Rust dit hjerte til et langt og godt liv med grøn te. Den grønne te indeholder nemlig flavonoider, som forhindrer kolesterol i at aflejre sig og mindsker dermed risikoen for åreforkalkning og blodpropper. Pst! Undgå at tanke teen op med sukker, så du ikke spænder ben for de sundhedsmæssige gevinster.

6. Længe leve optimismen
Vidste du, at et positivt livssyn sænker risikoen for hjertesygdomme? Det lyder måske lidt langhåret, men ikke desto mindre er det sandt, at optimisme kan virke livsforlængende, fordi det mindsker dit stressniveau. Så øv dig i at se den halvdel af glasset, der stadig er fyldt, frem for den, der er tom.

7. Gør sex til en vane
Det burde jo næsten være lægeordineret – sex – for det gør underværker for din sundhed og kan både sænke stressniveauet og blodtrykket. Personer, der dyrker sex en til to gange om ugen, har flere antistoffer mod bakterier og virusser og dermed et skarpere immunsystem. Og sex giver bedre søvn. Så hvis du savner grunde til at kaste dig i lagnerne, har du dem lige her.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har sex?

8. Vink farvel til røg
Det kommer nok ikke bag på dig, at rygning er en af de vaner, du IKKE bør holde fast i, hvis du stiler efter et langt og sundt liv. For selv en smule rygning – også i den passive form – øger din risiko for hjerte-kar-sygdomme og et hav af andre lidelser i den tunge ende af skalaen. Så det korte råd er: Hold dig væk fra røgen!

9. Sov dig til flere leveår
Den gode nyhed er, at du kan komme sovende til et langt liv. Næsten. En god nats søvn mindsker nemlig din risiko for at få forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme. Og er du frisk og udhvilet, har du som bonus langt mere energi til at træne og spise sundt, så det er dobbelt win! Find en god søvnrutine, skru ned for lyset og elektroniske apparater en times tid før sengetid, drop kaffen og rødvinen i timerne op til, hold soveværelset rart og køligt – og vær ikke nærig med det rene sengetøj.

10. Vennerne gør dig langtidsholdbar
Undervurder ikke, hvor meget socialt samvær betyder for dine odds for at leve et langt og lykkeligt liv. Gode relationer booster humøret og livskvaliteten og mindsker risikoen for stress og for at udvikle en depression. Så husk at skabe plads til familie og venner i hverdagen - så investerer I sammen i jeres fælles fremtid.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du sover?

SE OGSÅ: 6 søde sager, der ikke giver sukkerchok

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Hvor stresset er du egentlig?

Eksperten

Pernille Kjellstrøm er uddannet personlig træner, aerobicinstruktør og fysiurgisk massør og udvikler koncepter samt underviser på fitnesscentre og aftenskoler. Læs mere på facebook.com/pernillekjellstroem
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Vægttab, Sex og Søvn