Røde ris
SPONSORERET indhold

5 madvarer, der (måske) kan sænke dit kolesteroltal

Enkelte råvarer kan ikke sænke et forhøjet kolesterol, og det er heller ikke sikkert, at mange forskellige kolesterolvenlige råvarer kan. Men det er værd at prøve, mener læge og forfatter Jerk W. Langer.

Af: Stine Troense Foto: Getty Images
31. aug. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

I følge bogen ”Sænk dit kolesterol” har ca. 24.000 danskere en særlig arvelig form for forhøjet kolesterol, der skyldes en genetisk fejl. Det betyder, de har en markant øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Lige som i øvrigt de to mio andre danskere med forhøjede kolesterolværdier, som ikke skyldes arvelige faktorer, men derimod livsstil.

"De oprindelige stammefolk, der lever i junglen og ikke er påvirkede af den vestlige civilisation, har et kolesteroltal på 3 til 3,5. Det er det biologisk rigtige for os. Det er i hvert fald også det tal, vi ser i dyreverdenen og hos nyfødte børn. Men i vores del af verden går det hurtigt galt."

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du antiinflammatorisk: 7 ting, der skal på din tallerken

"Mindst halvdelen af os har forhøjet kolesteroltal, dvs. over fem, siger læge Jerk W. Langer, medforfatter til ”Sænk dit kolesterol.” Vi moderne mennesker bevæger os langt mindre, end vi er bygget til, men vores inaktivitet betyder mere for blodtryk og vægt end for kolesterol," fortæller Jerk W. Langer – og så er der kun kosten tilbage som forklaring på, hvorfor danskerne i gennemsnit har et kolesteroltal på ca. seks.

5 råvarer med (måske) gavnlig effekt

1. Østershatte
Svampe indeholder præbiotiske kostfibre af typen betaglukaner, vi også kender fra byg og især havre(gryn). Betaglukaner har en dokumenteret kolesterolsænkende effekt. Spiser du østershatte, kantareller, shiitake, kejserhatte og champignoner omdanner din tarmflora kort sagt kostfibrene til en gel, der opfanger kolesterol, så du får mindre af det i blodet.

2. Kolde kartofler
Når kogte eller bagte kartofler afkøles, bliver en del af den stivelse, der kan belaste blodsukkeret, omdannet til resistent stivelse. I kroppen fungerer resistent stivelse som opløselige kostfibre, der nedsætter optagelsen af kolesterol fra tarmkanalen. Det sjove er, at den resistente stivelse til en vis grad bevares, hvis du varmer de afkølede kartofler op igen. Du får dog ikke helt så meget modstandskraft, som når kartoflerne kun er kølet af, men de genopvarmede kartofler er altså lidt bedre for kolesteroltallet end helt nykogte. Afkølingstricket gælder også pasta, ris og til en vis grad bønner.

LÆS OGSÅ: Derfor kan du spise dig rask

3. Bladbeder
Quercetin er en af de særlige kolesterolvenlige polyfenoler (plantestoffer). Man ved endnu ikke, hvad quercetin gør, men forsøg viser, at personer, der får, hvad der svarer til fem portioner af råvarer med bl.a. quercetin, har markant lavere hjertedødelighed. Udover at sænke kolesterol kan polyfenoler gøre blodkarrene mere smidige, øge den antiinflammatoriske beskyttelse, sænke blodtrykket og stabilisere blodsukkeret. Quercetin findes også i æbleskræl, løg, blåbær, tyttebær, solbær, brombær, havtorn og kapers.

4. Sardiner
Omega-3 fra fede fisk som sardiner, makrel og laks er noget af det sundeste, du kan byde dit kredsløb og hjerte. Omega-3 kan sænke triglycerid og formentlig også øge HDL. Samtidig har omega-3 en stærk antiinflammatorisk effekt og spiller en vigtig rolle i at bremse den proces, hvor åreforkalkning udvikles i blodkarrene.

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du low carb

5. Røde (gær)ris
Røde ris er hvide polerede ris, som er blevet fermenteret af en skimmelsvamp på risens overflade. Processen danner det kolesterolsænkende monakolin K, der er samme type som lægemidlet lovastatin. Med røde ris er det usikkert, om dosis er stor nok til at give en kolesterolsænkende effekt. Men risene indeholder kostfibre – og så kan du supplere med røde gærris som kosttilskud.

Kilde: Læge og medforfatter til ”Sænk dit kolesterol,” Jerk W. Langer

Anbefalet til dig