Kvinde nyser
Foto: Getty Astma og høfeber, madallergi og eksem. Få styr på myterne, når det kommer til allergi.

Astma, høfeber og madallergi: 7 myter om allergi

Allergi skyldes et svækket immunforsvar. Fastfood øger risikoen for astma og høfeber, og du kan få nikkelallergi af at tale telefon. Der findes en hav af myter om allergi, men er de sande eller falske? Se med her og bliv lidt klogere på allergi.

1. Spelt er mindre allergifremkaldende end andre hvedetyper

FUP! Lider du af hvedeallergi, glutenallergi og glutenintolerans er det hvedeprotein eller planteproteinet gluten, som du ikke kan tåle. Men spelt indeholder samme mængde hvedeprotein og gluten som almindelig hvede, ja faktisk en lille smule mere. Så spelt er altså ikke mindre allergifremkaldende og tåles hverken værre eller bedre end almindelig hvede, hvis du lider af hvede- eller glutenallergi og glutenintolerans.

2. Man kan forebygge allergi ved at spise økologisk

FUP! Mange tror, at økologiske fødevarer giver mindre allergi, fordi de indeholder færre tilsætningsstoffer og sprøjtemidler. Men der er ingen forskning der peger på, at du nedsætter risikoen for at udvikle allergi ved at spise økologiske fødevarer.

Læs også: Kend din allergi: Få styr på alle symptomerne

3. Der findes allergivenlige hunde og katte

FUP! Der findes ingen allergivenlige hunde- eller katteracer. Selv hvis der er tale om hunde og katte, der er helt hårløse, producerer de stadig skæl, spyt, urin og afføring, som indeholder allergifremkaldende proteiner og kan udløse allergiske reaktioner.

4. Amning forebygger allergi hos spædbørn

FUP! Amning har mange gode effekter på dit barns helbred og derfor anbefales det også, at børn ammes mindst 4 måneder, uanset om du og/eller barnets far har allergi. Men amning forebygger altså ikke med sikkerhed allergi.

5. Børn født ved kejsersnit har øget risiko for astma og allergi

FAKTA! Selvom man ikke skulle tro, at fødselsmåden kan påvirke børn risiko for udvikling af astma og allergi, så er det faktisk veldokumenteret, at kejsersnit øger risikoen. Det skyldes, at børn, der er født gennem skeden, har en mere varieret tarmflora, end børn født ved kejsersnit, og blandt andet dette er forbundet med nedsat risiko for at udvikle allergi.

Læs også: Zoneterapi mod allergi: Vi har testet

6. Nøddeallergikere kan godt tåle jordnødder

FAKTA! Med nøddeallergi forstås allergi overfor trænødder som hasselnødder, valnødder, mandler og så videre. Men jordnødder er slet ikke en nød men derimod en ært. Da det allergifremkaldende protein i jordnødder er forskelligt fra de allergifremkaldende proteiner i trænødder, tåler trænøddeallergikere som regel jordnødder fint – og omvendt.

7. Fastfood øger risikoen for astma, høfeber og eksem

FAKTA! Ifølge en stor multinational undersøgelse mener forskere faktisk, at mættede fedtstoffer og transfedtsyrer i fastfood får immunsystemet til at reagere mere allergisk. Det øgede indtag af fastfood verden over kan således være en medvirkende forklaring på den stigende globale forekomst at astma, høfeber og atopisk eksem (astmaeksem/børneeksem) blandt børn og unge. 

Vær obs på symptomerne

Allergisymptomer kan vise sig som høfeber, astma, eksem og nældefeber. Er der tale om fødevareallergi kan symptomerne være kløe i munden og svælget og mavegener. Har du allergi, er det vigtigt at undgå at blive udsat for de ting, som du ikke kan tåle.

Læs også: 7 gode råd til træning med allergi

Kilder: ”100 myter om allergi” af Jesper Brandt Andersen, astma-allergi.dk 

ALLERGI - HVAD ER DET?

Allergi er oftest en arveligt betinget sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber og børneeksem. Derfor har man større risiko for at udvikle allergi, hvis ens forældre eller søskende har eller har haft allergi.

Når man udvikler allergi, sker der en overreaktion i kroppens immunsystem overfor ellers ufarlige stoffer. Kroppen forsøger altså at forsvare sig mod noget fremmed, som den opfatter som farligt.

Allergi er resultat af immunsystemets fejltagelse eller fejlkodning, men der er ikke tale om, at immunforsvaret er svækket – snarere tværtimod.

Man har størst risiko for at udvikle allergi overfor allergifremkaldende stoffer, som man dagligt er i kontakt med fx dyr, husstøvmider og pollen

ALLERGI I TAL

  • Ca. 25 % af alle danskere er allergikere
  •  Godt 1,5 mio. danskere har allergirelaterede sygdomme
  • Ca. én mio. danskere har høfeber og pollenallergi
  • Man mener, at ½ mio. danskere lider af husstøvmideallergi
  •  Hvert 5. danske barn har børneeksem og hvert 10. barn har astma
  •  Der er 70 % risiko for at udvikle allergi, hvis begge forældre har samme allergi
  •  Omkring 80 % af alle allergisygdomme begynder inden 18-års alderen
Se, hvad vi ellers skriver om: Allergi, Forkølelse og Sund livsstil