Kvinder går tur
Har du hørt om NEAT?

Neat

10 små bevægelser, der sender din forbrænding i vejret

Kender du NEAT? Læs her hvorfor du skal vippe med fødderne + 9 andre små bevægelser, der sender din forbrænding i vejret.

Vi ved jo godt, at det der med motion og bevægelse er vigtigt, men tit er vi tilbøjelige til at tænke, at det ikke kan betale sig at lade bilen stå og i stedet gå hen til bageren – for det er jo alligevel bare en kort tur, der kun tager 10 minutter.

Men al bevægelse tæller i sundheds- og kalorieregnskabet – selv de mange små bevægelser i hverdagen, som går under betegnelsen NEAT (non-exercise activity thermogenesis (forbrænding)). NEAT dækker over alle de aktiviteter, du laver, når du ikke motionerer eller sover. Det kan f.eks. være at snakke, vaske op, gå en tur med hunden eller rydde op. Men også mere ubevidste handlinger som f.eks. at tromme med fingrene, vippe med fødderne eller nikke med hovedet og bevæge dig til musikken, som du hører.

Læs også: 9 øvelser, der giver en lækker og tonet krop

Selvom disse aktiviteter måske kan virke små og ubetydelige og ikke styrker dit kredsløb eller giver den samme sundhedseffekt, som hvis du også får pulsen op et par gange om ugen, så skal man ikke undervurdere dem. Ved et meget højt NEAT- niveau, hvor du fx bevæger dig og går mange skridt hver dag, bliver musklernes energistationer mere aktive, og det har en positiv effekt på både blodtryk, kolesterol og insulinfølsomhed og forebygger bl.a. åreforkalkning, hjertekarsygdomme og diabetes-2.

Læs også: 9 øvelser, der giver en lækker og tonet krop

Rent faktisk kan et meget højt NEAT-niveau gøre, at du forbrænder det dobbelte af, hvad du gør på en dag, hvor du holder dig meget i ro og dermed være afgørende for, om du tager 1-2 kilo på om året. Du skal derfor ikke være ked af ikke at kunne sidde stille på stolen eller at blive rastløs. Det er kun godt for din forbrænding og dermed også for din generelle sundhed.

Kilder: Bogen ”Velsmurt” af Martin Kreutzer & Simon Weisdorf, "Skridttællerbogen" af Bente Klarlund.

Hvad er NEAT?

NEAT (non-exercise activity thermogenesis (forbrænding)) dækker over alle de aktiviteter, du laver, når du ikke motionerer eller sover. Det kan f.eks. være at snakke, vaske op eller rydde op. Men også mere ubevidste handlinger som f.eks. at tromme med fingrene, vippe med fødderne eller nikke med hovedet og bevæge dig til musikken, som du hører.

Sådan får du mere NEAT ind i din hverdag

Som inspiration kommer her en stribe tips til, hvordan du kan øge dit energiniveau og dermed også din forbrænding i hverdagen. Beslut dig for at bevæge dig og bruge din krop mere i løbet af dagen og husk, at alt tæller!

  1. Tag konsekvent trappen i stedet for elevatoren – både op og ned.
  2.  Stå op hver gang lejligheden byder sig. Fx når du venter på toget, i venteværelset hos tandlægen eller tjekker mails.
  3. Snup 10 minutters spadseretur i frokostpausen, efter aftensmaden eller inden sendetid.
  4. Lad bilen stå og tag i stedet cyklen på arbejde eller gå til købmanden. Tager du alligevel bilen, så parker længst væk og gå det sidste stykke.
  5. I stedet for at mødes med veninden på cafe, så køb en to-go-kaffe og gå i stedet en tur sammen.
  6.  Gå hver gang det er muligt. Fx hen til det næste busstoppested i stedet for at spilde tiden med at stå og vente på næste bus. Eller hop af bussen et stoppested tidligere og gå det sidste stykke hjem.
  7. Hold aktive pauser - både hjemme og på arbejdet. Rejs dig op, stræk dig, vip med fødderne, lav cirkelbevægelser med armene og få rørt kroppen mest muligt – og mindst tre gange i timen.
  8.  Gå omkring, lav squats eller stå på et ben, mens du børster tænder eller taler i telefon.
  9. Drik masser af vand i løbet af dagen. På den måde får du både motion ved at hente vand, og når du skal på toilettet. Og samtidigt får du dækket dit væskebehov.
  10. Sørg for at du skal gå lidt længere for at få fat på dine ting. Placer printer, kaffemaskine eller fjernbetjeningen udenfor rækkevidde.

NEAT-aktiviteter forebygger overvægt

En amerikansk undersøgelse viser, at overvægtige og fede mennesker har en klar tendens til at være mindre urolige eller kropsligt rastløse end personer med normal vægt. Ifølge undersøgelsen sad de overvægtige dagligt stille gennemsnitlig 164 minutter mere end de slanke, mens de slanke stod op 152 minutter længere end de overvægtige. Jo tykkere man var, jo mindre bevægede man sig. Forskellen i småbevægelser svarede til, at de overvægtige forbrændte omkring 300 kalorier mindre hver dag i sammenligning med de normalvægtige. Et dagligt overskud på energibalancen svarende til 300 kalorier kan føre til en vægtøgning på cirka 10 kilo per år.

Se, hvad vi ellers skriver om: Forbrænding, Kalorier og Træning