Par der diskuterer
SPONSORERET indhold

"Min vrede smadrer mit parforhold"

Mød et par, som er ved at gå i stykker over konflikter, men som lærer at identificere de fire faresignaler, som ødelægger vores relationer. Læs med, når Daisy Løvendahl giver konkrete råd til, hvordan du ændrer din kommunikation, så konflikter går fra at være nedbrydende til opbyggende.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty Images
20. maj. 2022 | Sundhed | ALT for damerne

"Jeg forstår faktisk ikke, hvad der sker med os. Vi kan have det superdejligt, og så sker der noget irriterende som en besked fra min chef om, at jeg skal rejse mere i næste måned, og så er vi pludselig ikke i gang med at finde hjælp til børnene, så det ikke bliver for hårdt for Bo, når jeg er væk, men i stedet står vi og skriger af hinanden."

Monica ser på Bo, der supplerer: "Jeg oplever det også som om, at vi pludselig står og skriger af hinanden på en helt sindssyg måde."

LÆS OGSÅ: ”Mit lave selvværd ødelægger mine parforhold”

Monica spørger Bo: "Er du vred over, at jeg rejser så meget med jobbet? Er det problemet? At du synes, at jeg er en dårlig mor."

Bo svarer: "Nej. Det generer mig ikke at være alene med børnene, og du har jo altid rejst."

Monia siger: "Jeg forstår ikke, hvad problemet så er. Jeg føler mig så skyldig. Som om det er mig, der gør noget forkert. At det er min vrede, der smadrer vores forhold."

Hvor er vreden?

Der er mange par, der ligesom Bo og Monica oplever, at deres mindre udfordringer eksploderer i store skænderier. Det kan godt have rødder i dybere uenigheder om for eksempel arbejdet eller børneopdragelse, men nogle gange er det også noget så banalt som kommunikation, der gør, at vi ender i skænderier.

Jeg spørger Monica om, hvad der gjorde hende vred den dag, de fik sms’en fra hendes chef.

Hun fortæller: "Nogle gange føler jeg, at Bo bare trækker sig, når vi skal tale om det praktiske i forhold til mine arbejdsrejser. Han siger bare ”jaja” og ”jeg finder ud af det” og ”fint nok” til alt, hvad jeg siger, og det giver mig en følelse af, at der er noget galt mellem os. At han dybest set er sur på mig over mit arbejde."

LÆS OGSÅ: ”Vi er usunde for hinanden, men jeg er ikke stærk nok til at gå ”

Jeg ser på Bo og beder ham reflektere over dette.

"Jeg er virkelig ikke sur over dit arbejde. Men ja, jeg trækker mig nok. Mest fordi jeg føler, at du vil kontrollere, hvad der skal ske, når du ikke er hjemme, og det irriterer mig."

Der opstår lidt tavshed i rummet, og Monica siger: "Det forstår jeg faktisk godt."

Fornyet opmærksomhed

Som del af arbejdet med, at de skal undgå de store skænderier, taler jeg med dem om de fire faresignaler, som vi ved fra forskningen kan ødelægge al kommunikation.

Bo bliver opmærksom på noget: "Jeg kan nu forstå, at Monica bliver vred, når jeg trækker mig og fejer hende af i samtalen. Jeg ved nu, at det er et faresignal, som får hende til at eksplodere. Så jeg vil øve mig i at være mere direkte i stedet og sige, at jeg elsker hende, men at hun skal lade mig styre familien, når hun ikke er hjemme."

LÆS OGSÅ: ”Jeg er i chok over, at min mand har valgt at forlade os”

Monica griner og siger: "Det er meget nemmere for mig at håndtere, når han er direkte og siger fra, end når han bare fejer mig af og trækker sig. Det provokerer mig."

Da vi ses igen, fortæller de, at opmærksomheden på faresignalerne har gjort en stor forskel for dem.

Monica siger: "Jeg er blevet opmærksom på, at det er svært for mig, når jeg skal afsted. Og vi er blevet bedre til at tale sammen. Vi er faktisk gode til det. Når bare vi stopper ved faresignalerne."

Anbefalet til dig