Passer det, at "det først feder i morgen"?
SPONSORERET indhold

Passer det, at "det først feder i morgen"?

"Det feder først i morgen". Men er det nu også rigtigt?

Af: Redaktionen Foto: Alamy
19. okt. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Af Christina Bølling

 

Det kan godt være, at du siger til dig selv og din veninde, at jordbærkagen foran jer først feder i morgen. Men det er faktisk ikke tilfældet. Den feder meget hurtigere. Det fortæller professor i ernæring­sepidemiologi og forskningsleder for Enheden for Epidemiologisk Kostforskning, der hører under Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital, Berit L. Heitmann.

– I praksis er din krop hele tiden i gang med at fylde og tømme dine fedt-, protein- og sukkerdepoter.

LÆS OGSÅ: Gør sundhedshysteriet dig i virkeligheden overvægtig?

Og hvis du for eksempel har spist mere fedt, end du kan forbrænde, ryger fedtet ind i dine fedtdepoter inden for et par timer. Mens der går lidt længere tid, hvis der er tale om kulhydrat eller protein. Men det vil også ske inden for nogle timer, siger hun og forklarer, hvorfor der går lidt længere tid, før overskydende kulhydrat og protein sætter sig som fedt.

– Vi spiser jo normalt en blandet kost, der stort set altid indeholder både fedt protein og kulhydrater. Hvis vi spiser for meget, og der er et kalorieoverskud i forhold til vores forbrænding, vil kroppen prioritere at sende fedtet videre via leveren ind i fedtdepoterne, frem for at begynde at danne nyt fedt fra for eksempel kulhydrat – for det koster noget for kroppen at lave denne omdannelse, og kroppen gør det der er "billigst".

LÆS OGSÅ: 5 fejl kvinder begår, når de vil være sunde

Hun understreger, at det ikke er noget stærkt argument for at droppe fedtet og kun spise kulhydrater og protein, da kroppen har brug for fedt, og desuden er det også umuligt at leve 100 procent fedtfrit.

– Hvis man vil tabe sig, viser forskning, at det ikke er væsentligt bedre at droppe nogle næringsstoffer til fordel for andre. Som regel vil folk tabe sig, hvis de begynder at fokusere på deres kost, uanset om de så skærer ned på fedt, kulhydrat eller protein. Det, det handler om, hvis man vil tabe sig, er, at man finder en måde at spise på, som passer til en og ens liv, og som man kan holde fast i på meget lang sigt.

 

LÆS OGSÅ: 5 ting, du skal huske efter træning

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du drikker Cola Zero

LÆS OGSÅ: 10 grunde til, at du skal elske dit fedt