Gåprogram
SPONSORERET indhold

Gåprogram: Sådan går du dig slank på 16 uger

Kom godt i gang med at gå dig slank med Birgitte Nymanns effektive og enkle gåprogram. Du kan begynde i dag.

Af: Julie Svarrer Foto: Getty Images
05. apr. 2022 | Sundhed | Hjemmet

Uge 1-4: Bare kom afsted 

Når du skal i gang med at gå, er det allervigtigste, at du kommer af sted. Planlæg gerne dine ture, så du ved, hvornår du skal ud at gå. Her til en start behøver du ikke tænke så meget over teknik, tempo og at udfordre dig selv yderligere undervejs.

God investering

Vælg gerne en allround-rygsæk, som du også kan bruge i hverdagen.

LÆS OGSÅ: Sundhedsekspert: Du kan faktisk gå dig slank

I stedet for bukser

Tights er bløde og fleksible. De er dog ikke vindtætte, hvilket er en fordel på de varme dage, men godt kan være lidt koldt på blæsende dage.

Uge 5-9: Få en god gåteknik

Du er nu kommet godt i gang med din gå-træning, og i de følgende uger kan du begynde at tænke mere over teknik og fart. Når det kommer til teknik, er det især vigtigt at være opmærksomt på følgende:

  1. Armsving: Mange går med armene ned langs kroppen, men det giver en stiv krop og et langsommere tempo. Tænk i stedet over at bøje albuerne og svinge med armene, når du går. På den måde kommer du også til at rotere i rygsøjlen. Det giver en bedre og hurtigere gang.
  2. Fodafsæt: Tænk over at sætte af med bagerste del af hælen, når du går. De fleste koncentrerer sig om den forreste del af foden, men det giver en langt bedre teknik, skridtlængde og fart, hvis du flytter opmærksomheden bagud.

Undgå vabler

Strømper med merinould. De er bløde, varme og holder fødderne tørre, så sandsynligheden for vabler minimeres.

Uge 14-15: Hold motivationen

Nu har du været i gang med at gå i lang tid efterhånden. Måske har du slet ikke svært ved at komme af sted, for sådan er det ofte. Når man begynder at gå, bliver kroppen afhængig af både lyset, roen og motionen, så det bliver nemmere og nemmere at komme af sted. Hvis det alligevel kniber med motivationen, kan du prøver følgende:

  1. Find et punkt, du jagter under dine intervaller. Hvis du går i byen, kan det f.eks. være et skilt eller et pizzeria. Det er sjovere end at vælge lygtepæle eller tage tid. I naturen kan det være en bestemt bænk, et træ, en stor sten osv. Gå i højt tempo hen imod punktet, når du når det, kan du gå i roligt tempo til næste punkt. Sådan fortsætter du. Det virker motiverende for hjernen at have et punkt at forholde sig til.
  2. Lav gå-aftaler med f.eks. din veninde eller naboen. Det er nemmere at komme af sted, hvis man har en aftale, og man snakker så godt, mens man går. Du kan også lytte til en god podcast, lydbog eller musik.
  3. Gå rundt i stedet for at gå ud og hjem igen. Også her er hjernen mere samarbejdsvillig. Det virker simpelthen mere motiverende at have en rute rundt om f.eks. en sø, end det gør at have en rute, der går ud og hjem igen.

Varm og tør

En uldtrøje inderst er smart, for så er kroppen altid tør og varm.

LÆS OGSÅ: Tine gik sig 15 kilo lettere: "Jeg har aldrig fortrudt en gåtur"

Koldt til turen

Fed termoflaske, der ikke bare kan holde kaffe og te varmt, men også isvand og saft koldt.

Kender du buff?

En buff er genial, fordi du både kan bruge den som halstørklæde, pandebånd og hue. Denne er i tynd, fin merinould, som luner godt uden at blive for varm.

Gode vandresko

Tag stilling til, om dine sko skal være vandtætte eller ej. De vandtætte sko holder vandet ude, men ånder dårligere og giver lidt kondens. Uden en membran får du bedre åndbarhed, men så er de så ikke vandtætte. Går du mest på almindelige veje og stier, er det fint med relativt bløde såler. På stenet og ujævnt terræn er det bedre med lidt stivere såler, der aflaster fødderne, når underlaget er ustabilt.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du går 10.000 skridt?

Anbefalet til dig