Parforhold og erogene zoner

Foto: Getty Images Tips til hvordan du vækker dine erogene zoner.

Sådan vækker du dine erogene zoner

Rundt omkring på kroppen har vi erogene zoner, hvor huden er tynd. Det er her, hvor vi reagerer mere intenst på berøring og stimulering. Få styr på dine erogene zoner her.

Rundt omkring på hele kroppen – fra hovedbunden til det yderste af tåspidserne – har vi erogene zoner, hvor huden er tynd, og hvor der er samlet særligt mange nervetråde, hvorfor de er ekstra følsomme og reagerer mere intenst på berøring og stimulering.

Mænd og kvinder har stort set de samme erogene zoner, men der kan være stor forskel på, hvor vi hver især synes, det er pirrende at blive berørt og kærtegnet. Bare det at blive berørt på selve huden gør, at vi udskiller stoffet oxytocin i kroppen. Det giver en behagelig og lidt forelsket følelse i kroppen, som får os til at føle samhørighed med den partner, der rører os.

LÆS OGSÅ: Sex kan også være noget, vi læser

I princippet kan kroppen være én stor erogen zone, men for nogle kan fx nakken eller øreflipperne være en erogen zone, mens andre tænder på at blive rørt på maven eller inderlårene.

Mange tænker kun på kønsdelene, når de tænker på erogene zoner, men fx. er tindingerne, armhulerne og kinderne også meget følsomme områder, og det kan give lystfølelse, hvis man kæler for dem i forbindelse med sex. 

 

Øvelse: Udforsk dine egne erogene zoner

Er du i tvivl om, hvor dine erogene zoner sidder, eller kender du dem ikke særlig godt, kan det være en ide at udforske kroppen. Jo bedre du kender den, jo bedre sex og nydelse kan du opleve.

Lille øvelse: Lav en date med dig selv, hvor du tager et langt bad og mærker vandet på din krop. Smør dig selv ind i olie, mens du virkelig er opmærksom på, hvor din hånd rører, og hvad du mærker. Nyd alt det, du kan lide. Der er ingen regler, rigtig eller forkert. Når du kender dine "lystknapper”, kan du dele dem med din partner, så han ved, hvor han skal røre, kysse og nusse dig.

Hvis du gerne vil finde dine erogene zoner, kan du prøve dig frem, ved at mærke, hvor på kroppen du synes, det er særligt dejligt at blive rørt. Eller du kan prøve dig frem på din partners krop. At finde en andens erogene zoner handler om mere end bare at trykke på nogle knapper. Det har stor betydning, hvordan det gøres, hvis du ønsker at tænde din partner. Om det er blidt eller hårdt, om du bruger fingerspidserne, neglene, læberne eller tænderne.

LÆS OGSÅ: ”Den måde, vi taler om sex på, har dræbt vores sexliv”

Du kan også bruge fx en fjer eller et silketørklæde. Nyere forskning tyder på, at de erogene zoner reagerer forskelligt, alt efter hvilken berøring, de bliver udsat for. Altså om der er tale om let berøring, kraftig berøring eller vibrering.  Kilder: Sundhedsguiden.dk, Sexlinien. dk, Alt.dk

Her er de mest almindelige erogene zoner

Hovedbunden

I hovedbunden sidder mange nerveender. Nogle mener, at det frigiver endorfiner – lystfremkaldende hormoner – når man masserer hovedbunden.

Øreflipperne

Ørerne, men særligt flipperne, er hos mange meget følsomme. Nogle finder det fx pirrende med forsigtige og kærlige bid i øreflippen.

Læberne

Er et af de mest følsomme steder på kroppen, og der er altså en grund til, at de fleste elsker at kysse og blive kysset.

Halsen og nakken

Begge steder og særligt området omkring den nederste del af nakken er fyldt med nerver og derfor meget følsomt for blide strøg og berøring.

Lænden

Ifølge sexologer er det såkaldte R-punkt, punktet som sidder på ryggen cirka fem cm. over bagdelen, et meget følsomt punkt. Blide, sensuelle strøg og massage af den nederste del af lænden er med til at afslappe bækkenet.

Inderlår

Den blødeste og tyndeste hud sidder på inderlårene, og området er tæt på kønsorganerne. Massér inderlåret eller lad fingerspidserne glide op og ned af låret.

Knæhaserne

Huden på bagsiden af knæene er meget tynd og fin, og hos mange er området derfor særligt følsomt.

Anklerne

Der findes mange nerveender omkring anklerne. Særligt i fordybningerne på hver side af anklen.

Fødder og tæer

Især hos mænd er fødderne meget følsomme og forbundet med lyst. Stryg f.eks. undersiden af benet lige over hælen. Her sidder nerverne (og lysten) tæt på huden eller masser fødderne og tæerne med olie.

Hænderne

Særligt i håndfladerne, mellem fingrene og på ydersiden af lillefingeren findes mange erogene zoner. Brug en finger og stryg blidt hen over områderne.

Brysterne

Brysterne og særligt brystvorterne er hos både mænd og kvinder meget erogene og nogle af de zoner, som er forbundet med stor lystfølelse.

Kønsorganerne og linjen af kønshårene

Er fyldt med nerver og er nogle af de zoner, som hos de fleste fremkalder størst nydelse hurtigst.

Enden

Er også et meget sanseligt sted. Især der, hvor ballerne går over i ryggen, og der, hvor enden går ud i lårene. Også endetarmsåbningen er hos mange en central erogen zone.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sex og Parforhold