Sådan holder du varmen i koldt løbevejr
SPONSORERET indhold

Sådan holder du varmen i koldt løbevejr

Har du også problemer med at holde kroppen varm, når du løber om vinteren? Her får du nogle tips til, hvordan du klæder dig ordentligt på.

Af: Mette Kyvsgaard Foto: PR & Getty
15. okt. 2015 | Sundhed | Fit living

Vi kender det alle. Man er endelig kommet op af sofaen og ud i det kolde vintervejr. Kroppen er polstret med masser af løbetøj. Efter få minutter begynder man at svede, fordi man har alt for meget tøj på. Sveden sætter sig i tøjet, som bliver koldt og fugtigt, og kroppen begynder at fryse.

fit livings udsendte tog en tur til Stockholm for at afprøve Stadiums nye kollektion ”SOC – Gear for Cold Conditions”, der er lavet specielt til vinterløb. Her blev hun en hel del klogere på den mest optimale påklædning til løb i koldt vejr.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du løber?

Lag på lag og loose fit holder dig varm
Hjernen bag kollektionen er den tyske trænings- og kardiologiforsker Billy Sperlich. Gennem forskellige forsøg på både mænd og kvinder har han fundet frem til, at man skal undgå stramt tøj og iklæde sig flere lag.
– For at opnå den bedste komfort er lag på lag-princippet langt det bedste, da det kan tilpasses efter behov. Derudover er det ekstremt vigtigt, at tøjet ikke sidder for stramt. Luften skal kunne cirkulere frit mellem tøjets lag, især omkring de større muskelgrupper. Hvis lagene sidder for tæt, kan luften ikke transporteres og du bliver kold, siger Billy Sperlich.

Han anbefaler, at man påfører sig tre lag både foroven og forneden. Det første lag må gerne sidde tæt indtil kroppen for at reducere varmetab, så kroppen forbliver tør og varm. Det midterste lag skal sidde lidt løsere. Dette lag isolerer og reducerer tilstrømningen af kold luft. Det yderste lag skal sidde løst, så luften kan cirkulere rundt og holde dig varm. Har du tendens til at være meget varm, kan du blot undlade det midterste lag og nøjes med at have en jakke uden på undertrøjen.

SE OGSÅ: 9 gode grunde til at løbe om vinterenBilly Sperlichs forsøg indikerer altså, at de stramme pasformer som ellers er en populær trend indenfor sportsmode, ikke holder, hvis man vil holde varmen.
For at finde ud af om den indikation holder stik, testede jeg tøjet i minus ti grader, mens der blev taget billeder med infrarødt kamera, for at vurdere om jeg kunne holde varmen. Og det må siges ikke at være noget problem. Som det ses på billedet, havde min krop den helt perfekte temperatur på trods af minusgraderne, mens jeg virkelig kunne mærke blodet strømme til hovedet.
Kollektionen holder, hvad den lover, så spørgsmålet er bare om man kan vænne sig til, at tøjet ikke skal sidde stramt.Kollektionen omfatter undertøj, løbebukser med tilhørende trøjer, vindjakker med LED-lys samt huer, strømper og løbevanter til både kvinder og mænd. Den kan købes i Stadium-butikker og på stadium.dk fra den 15. oktober 2015.

SE OGSÅ: 20 tips, der gør dig vild med vinterløb 

SE OGSÅ: 5 tips til dine løbesko

SE OGSÅ: 10-20-30-træning: Træn mindre og bliv både hurtigere og sundere