stærk viljestyrke
SPONSORERET indhold

5 råd: Sådan træner du dig til en stærk viljestyrke

Din viljestyrke er en muskel … og muskler kan jo trænes. Se, hvordan du meget lettere holder fast i sunde beslutninger med fem enkle råd, der øger din viljestyrke.

Af: Else Marie Lehmann Foto: Getty
31. jan. 2017 | Sundhed | Fit living

1. TRÆN DIN VILJESTYRKE
Viljestyrke er evnen til at holde fast ved en beslutning og føre den ud i livet trods indre eller ydre modstand. Og den fungerer præcis som muskler: Bruger du din viljestyrke, bliver den stærkere. Lader du den hvile lidt for meget, skrumper den stille og roligt ind. Og ligesom din fysiske træning handler træning af viljestyrken også om kontinuitet. Det handler om gentagelser og om at blive ved og ved. Gør du det, bliver viljestyrken stærkere over tid.

Tip! Vær opmærksom på, at du også kan køre din viljestyrke træt på samme måde, som du kan overtræne dine muskler, hvis du glemmer pauser og restitution. Så du kan ikke køre på ren vilje uafbrudt uden at lade op og give plads til lysten indimellem.

2. DU KAN GODT LØBE TØR...
Din viljestyrke kan være stor. Men den er ikke uendelig. Du har en fast portion viljestyrke, og præcis som med din konto i banken vil den løbe tør på et tidspunkt, hvis du ikke holder hus med den og udviser en vis form for mådehold. Så har du store udfordringer på din tallerken, så vær varsom med at blive ved med at fylde på. For selv den mest stålsatte viljestyrke kan slippe op.

Tip! Gem din viljestyrke til de områder og situationer, hvor du har mest brug for den. Skær blandt andet unødige fristelser ud af din hverdag, så du ikke skal kæmpe med dem dagligt. Det er for eksempel det, du helt lavpraktisk gør, hvis du undlader at have slikposer og chips på lager og minutiøst planlægger indkøb og måltider i travle perioder.

LÆS OGSÅ: Sunde alternativer, der sparer på kalorierne

3. UDNYT, AT DIN VILJESTYRKE ER STØRST OM MORGENEN
Jo flere beslutninger, du træffer, desto mere træt bliver du af at gøre det. Derfor kan der være god mening i at lægge de vigtigste beslutninger og udfordringer tidligt på dagen, hvor der er mest viljestyrke i puljen.

Tip! Træn for eksempel fra morgenstunden, når du har mulighed for det. Planlæg indkøb og madlavning, så du undgår at stå udmattet i supermarkedet sidst på dagen og skulle tage stilling på et tidspunkt, hvor du typisk allerede har truffet rigeligt med valg og beslutninger, som har gjort ordentlige indhug i viljestyrken.

4. GODE VANER SPARER DIG FOR VILJESTYRKE
For at undgå at løbe tør for viljestyre kan du etablere nogle gode vaner. Vaner kan nemlig have samme funktion og for eksempel få dig til at passe dit træningsprogram, din nattesøvn og dine sunde spisevaner. Og i stedet for at tære på den pulje af viljestyrke, du har at gøre godt med, er det autopiloten, der tager over ved vaner. I forhold til viljestyrkeregnskabet er en god, sund vane derfor en gratis omgang med fuld effekt.

Tip! At børste tænder hver dag er en god rutine, som du sikkert ikke bruger mange kræfter på at overholde. Du gør det bare. Andre sunde vaner, som du ikke behøver beslutte dig for eller tænke over, fungerer helt på samme måde. I begyndelsen skal du bruge din viljestyrke på at etablere en ny vane, men efterhånden koster det dig ingen mentale kræfter.

5. DU KAN SPISE DIG TIL EN STÆRKERE VILJE
Uden mad og drikke duer helten ikke. Og heller ikke viljestyrken. Det tærer nemlig på energien at være viljestærk. Så meget, at man i studier har kunnet måle det på blodsukkeret. Derfor går det meget nemmere, hvis kroppen har noget at arbejde med, når du skal udvise viljestyrke og rygrad. En sund kost og et tilhørende stabilt blodsukker kan derfor hjælpe dig et langt stykke ad vejen og gøre dine chancer for succes markant større.

Tip! Falder du (lidt for tit) i og gør noget, du havde besluttet dig for at lade være med og bebrejder dig selv for at mangle rygrad? Spar kritikken, og brug i stedet kræfterne på at undersøge, hvad du typisk har brug for i lige netop de situationer for at holde de aftaler, du har lavet med dig selv. For eksempel en sund snack, inden du køber ind til aftensmaden, så der ikke ryger søde sager i indkøbsvognen. 

LÆS OGSÅ: 5 genveje til mere overskud

LÆS OGSÅ: Mindfulness: 3 øvelser, der giver indre ro og mere overskud

LÆS OGSÅ: Healthy Skinny Bitch: 10 tips til at slippe af med sukkertrangen