Snacks
SPONSORERET indhold

Snack dig slank

De kloge siger, at det er sundt og slankende med mellemmåltider, men de små snacks kan også være grunden til, at din vægt ikke står der, hvor du vil. Du kan nemlig hurtigt komme til at snacke en hel delekstra kalorier uden rigtig at opdage det. Se her, hvad du skal vælge, hvis du gerne vil holde både kiloene og sulten væk.

Af: Jo Brand Foto: iStock
06. maj. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Når den lille sult begynder at gnave, og vi ”lige trænger til et eller andet”, langer vi ofte ud det forkerte: En håndfuld saltede peanuts (eller to) til receptionen, en pose vingummi på vej hjem fra arbejde og en plade chokolade i køkkenskuffen, når vi skal slappe af os derhjemme. Og det kan hurtigt blive til mange overskydende kalorier om dagen.

– De små, hurtige mellemmåltider har ofte en tendens til at blive ret usunde og kalorierige. Og du kan lynhurtigt få flere hundrede ekstra kalorier om dagen, hvis du f.eks. spiser lidt peanuts til receptionen og en pose slik efter aftensmaden, fortæller ernæringsekspert Marie Steenberger, og gør opmærksom på, at 100 gram peanuts indeholder over 600 kalorier, og en lille pose slik omkring 340 kalorier. Og da du bare skal have omkring 2.000 kalorier om dagen, og 100 kalorier ud over det, bliver til 5 kilo ekstra fedt om året, kan det også ses på vægten, hvis du snacker på det forkerte. Det betyder dog ikke, at du skal holde op med at snacke. 

LÆS OGSÅ: Sådan holder du fast i en sund livsstil

Lyst til tomatmad eller guldkarameller?
–  Snacks er gode, fordi de er med til at stabilisere blodsukkeret, og dermed forhindrer de dig i pludselig at gå sukkerkold – hvis du altså undgår de sukkerholdige af slagsen, siger Marie Steenberger.

Hun fortæller, at hvis du spiser tre snacks eller små mellemmåltider om dagen udover tre hovedmåltider, må de ikke indeholde mere end 100-150 kalorier. Derudover bør du også overveje, hvordan du spiser dine snacks, for jo mere bevidst du er i forhold til det, du spiser, dets bedre.

– Der er lavet undersøgelser, der viser, at du glemmer at regne de snacks med, du spiser stående, som oliven til receptionen, og det der lige ryger ned, når du står og laver aftensmad. Derfor er mit råd altid: Sæt dig ned og spis, hver gang du spiser – også selvom der bare er tale om snacks, siger Marie Steenberger. Hun råder dig også til at overveje om din trang til ”et eller andet” skyldes lyst eller sult. Og er det svært at skelne, har hun et forslag:

– Ved du ikke, om det er det ene eller det andet, så spørg dig selv, om du også har lyst til en gulerod eller en tomatmad, og hvis du kun har lyst til guldkarameller, er du nok ikke sulten.

Nedenfor får du Marie Steenbergers bud på de 10 bedste snacks til enhver anledning, så du ved, hvad du skal række udefter, hvad enten du står på tanken og har akut sukkertrang, trænger til noget der mætter eller vil have noget, der knaser mellem tænderne.

LÆS OGSÅ: 10 snacks under 150 kalorier