derfor skal du tørbørste din krop

Foto: Getty Find ud af, hvorfor og hvordan man tørbørster.

Strammere hud, mindre cellulite, mere glød + 7 andre gode grunde til at tørbørste

Hvis du ikke allerede er fuld i gang med at tørbørste, så går du glip af et effektivt og billigt skønhedstrick. Vi har spurgt skønhedsekspert Charlotte Torpegaard, hvordan man kommer i gang, og hvorfor det er, at tørbørstning er så godt for kroppen.

10 grunde til at du skal du tørbørste din krop

 1. Tørbørstning virker som massage for hudens blodkar, nerver, væv, lymfesystem og dele af muskulaturen. Tørbørstning er derfor med til at fjerne affaldsstoffer og sætte gang i blodomløbet i kroppen. Det har en gavnlig effekt i kampen mod blandt andet cellulite og fedtdepoter.
 2. Børsten er med til at fjerne døde hudceller. Derfor vil du opleve, at din hud bliver mere blød, glat og stram.
 3. Når du tørbørster, giver du kroppen et energiboost. Derfor anbefales det, at man tørbørster om morgenen. Det er med til at ”vække” kroppen. Begynd gerne under fødderne med hurtige strøg.
 4. Bruger du en tørbørste under fødder, håndflader, under armene og ved bækkenpartiet siges det, at man kan mindske risikoen for problemer i lymfesystemet. Tørbørstning medvirker til, at fjerne ophobning af affaldsstoffer i dit lymfesystem.
 5. Når vi i en travl hverdag ikke får rørt os nok, så kan tørbørstningen være et godt alternativ. Tørbørstning hjælper til cirkulation i hele kroppen og mindsker derved væskeophobninger.
 6. Tørbørstning giver glød til din hud. Når du tørbørster, fjerner du de kedelige, døde hudceller og skaber cirkulation. Det er med til ”vække” din hud.
 7. Tørbørstning fjerner og modvirker små indgroede hår, der danner små knopper på dine ben og arme.
 8. Tørbørstning er ikke kun velegnet på kroppen. Du kan også tørbørste dit ansigt og få gløden tilbage og stramme huden op. Tørbørstning i ansigtet kræver dog en mindre børste end den, du bruger til kroppen.
 9. Man bruger fem minutter på sig selv i fred og ro.
 10. Masserer og fjerner spændinger - særligt effektivt i nakke- og skulderområdet. 

LÆS OGSÅ: Sådan får du flotte sommerklare stænger

Sådan kommer du i gang med at tørbørste 

 • Anskaf dig en børste med gode naturhår og gerne med kobbertråde, som danner negative ioner direkte på huden gennem naturlig friktion. Negative ioner accelererer transporten af ilt til vores celler og kropsvæv.
 • Brug din tørbørste om morgenen, inden du går i bad. Tørbørstning hjælper med at “vække” kroppen.
 • Find et varmt sted, hvor du kan slappe af de tre til fem minutter, seancen varer - når du har prøvet det et par gange. Du kan også vælge at bruge to børster - så går det hurtigere.
 • Du begynder nedefra på den tørre hud og børster i lange strøg op mod hjertet, da det er den vej, dit lymfesystem arbejder.
 • Begynd under fødderne, derefter oven på fødderne og opad benet.
 • Når du kommer til lår, baller og hofter, så gør det i cirkelbevægelser for at komme godt i dybden med bindevævet, da det oftest er her, problemområdet med cellulite opstår.
 • Når du kommer til lysken, så børst ind mod mave og navle.
 • Arme, hænder og håndflader børstes med lange blide strøg op mod hjertet.
 • Børst med blide strøg over skulder og ind langs kraveben.
 • På maven skal du børste forsigtigt i urets retning (mod venstre, som hvis du havde et ur på maven) for at hjælpe fordøjelsen på vej. Du kan også børste op mod hjertet.
 • På brystet er huden meget sart, men du kan sagtens bruge din tørbørste her alligevel. Gør det forsigtigt.
 • Til sidst skal du børste ryggen, nakken og skuldrene bagpå, så langt du kan nå. Her børster du nedad mod lænden.
 • Det anbefales at bruge tørbørsten hver dag for at opnå den bedste effekt.
 • Når du er færdig, så tag dig et bad. Brug herefter en god creme eller kropsolie.
 • Drik rigeligt med vand.
 • Tørbørsten skal bankes ren, og du skal børste mod hårene for at få de døde hudceller ud. af børsten.

Om eksperten: Charlotte Torpegaard

Skønhedsekspert Charlotte Torpegaard har mere end 25 års erfaring fra skønhedsbranchen. Hun er kendt som blogger på sin egen beautyblog ILoveBeauty.dk, og så er hun forfatter til en lang række bøger om skønhed.

For Charlotte Torpegaard er tørbørstning et fast og uundværligt skønhedsritual hver evig eneste dag. Faktisk var det Charlottes farmor, som introducerede hende til tørbørstning. 

Jeg tror, jeg var seks år, da jeg første gang prøvede at tørbørste hos min farmor. Hun brugte dagligt en hjemmestrikket sejlgarnshandske til at holde huden blød og kroppen i form, siger hun og fortsætter: 

- Man må sige, at min farmor var forud for sin tid. I dag udråbes tørbørstning blandt diverse skønhedsguruer i branchen som den nye mirakelkur. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Kroppen