-
10 kendte ærkeengle – søg hjælp til kærlighed, angst, sorg og helbredelse
-
Bemærker du et dyr igen og igen, er det måske et tegn: ”De vil fortælle dig noget”
-
Her er de syv indre energier, der former vores valg – hvilken er du?
-
Er der en engel, der vil fortælle dig noget? Lær at tolke engletal her
-
Guide: 10 ting, du skal vide om krystaller
-
Tarotkort for begyndere – 3 enkle spredninger, du kan prøve
-
Hvad repræsenterer de 12 astrologiske huse? Bliv klogere her
-
Guide: Sådan læser du din aura
Basisvarerne der gør det let
Disse sunde basisvarer skal du have i køkkenet
Med gode basisvarer i huset bliver det lettere at spise sundt, samtidig med at du sparer tid og penge. Hvis du har disse ingredienser derhjemme, er du godt rustet til at lave sunde og enkle måltider.
Ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad kommer her med gode råd til, hvilke basisvarer du må have i køkkenet.
I fryseren
Bær: Forskellige bær er et must at have i fryseren. De er sunde og velsmagende vitaminbomber med en naturlig sødme. Du kan bruge bær i smoothies og som topping på grød og lignende. Med frosne bær er det også nemt at lave sunde og søde desserter som for eksempel hjemmelavet bærsorbet eller crumble.
Frossen banan: Har du overmodne bananer til overs, så del bananen i skiver og læg dem i fryseren. Så kan du nemt lave en god is. Tag de frosne bananskiver ud cirka 30 minutter, før du skal lave is.
Kom bananen i en blender og tilsæt cirka én spiseskefuld væske per banan. Du kan bruge både mælk og vand. Med kokosmælk får du en mere cremet og tropisk tvist. Smager sødt og godt, som den er, men prøv med for eksempel vaniljepulver, lidt knust chokolade eller hakkede nødder som topping.
Grøntsager: Frosne grøntsager er lige så næringsrige som friske. Derfor er det smart altid at have nogle grøntsagsposer tilgængelige i fryseren. Det tager ikke mange minutter at tilberede færdigskårne grøntsager. Ikke kun vil tallerkenen se mere farverig og indbydende ud med lidt ekstra grønt, du får også et mere næringsrigt måltid.
Groft brød: Brød er vare med begrænset holdbarhed. Køber du et helt brød, kan det derfor være smart at skære brødet i skiver, før du putter det i fryseren. Så kan du tage så mange skiver, du ønsker ad gangen. Lad dem tø op på køkkenbordet eller put dem i brødristeren.
Fisk: Mange af os spiser mindre fisk end det, der er anbefalet. Mange fiskeprodukter egner sig godt til frysning. Når du ser gode tilbud i butikken, vil det derfor være smart at købe lidt ekstra, som du kan fryse ned. Med forskellige fiskeprodukter tilgængelige i din egen fryser er der også større chance for, at du faktisk laver sunde og velsmagende fiskemiddage.
I køleskabet
Grøntsager: Både hoved og krop bliver glade af farverige grøntsager! Ikke kun vil maden se bedre ud, men grøntsager er også en af de bedste kilder til vigtige vitaminer, mineraler og fibre. Gulerødder er fx perfekte som snacks, når der er lidt længe til næste hovedmåltid.
Hvad med at prøve en ny grøntsag hver uge fremover? Udover at du får smagt på noget nyt, kan det også inspirere til at lave nye, velsmagende retter.
Æg: Æg er naturens egen vitaminpille. Her får du en mættende næringsbombe fuld af gode vitaminer og mineraler. Derudover er æg en god kilde til proteiner af høj kvalitet. Forskellige æggeretter fungerer perfekt både til morgenmad, frokost og aftensmad, eller når du bare har brug for noget, der er hurtigt at lave. Æg har desuden lang holdbarhed.
Ost: En anden fødevare i køleskabet med lang holdbarhed er ost. Her får du både proteiner, calcium og B-vitaminer. Ost passer perfekt som både pålæg eller som ingrediens i forskellige frokost- og middagsretter, og et par osteskiver som snacks er også lækkert.
Hytteost: Populariteten af hytteost er eksploderet de seneste år, og det med god grund. Hytteost er en mager friskost, der har et naturligt højt indhold af protein. Det er nemt at lave noget hurtigt at spise, når du har hytteost i køleskabet.
Tilsæt lidt frugt, bær og gerne nogle nødder sammen med hytteost, og du har et næringsrigt måltid på ingen tid. Hytteost egner sig også godt i salater og bagværk.
Yoghurt: Yoghurt er et andet populært mejeriprodukt, og i dag kan du vælge blandt mange forskellige varianter og smage. Spis yoghurten som den er, eller lav dig en lækker yoghurtskål med granola, havregryn og bær som topping. Forskellige yoghurtbægre passer fint som mellemmåltider, når du har brug for noget enkelt og godt. Yoghurt naturel fungerer helt perfekt som base i dressinger og dips.
I køkkenskabet
Havregryn: Næringsrige havregryn kan bruges til meget. Udover den klassiske havregrød egner disse gryn sig godt til vaffeldej, og når du laver pandekager. Havregryn kan også bruges til at lave havremel. Det er en god ingrediens i både pizzadej og forskellige typer bagværk. Havre er guldgryn for kroppen, som bidrager med både gode kulhydrater og fibre, proteiner samt flere forskellige vitaminer og mineraler.
Dåsetomater: Man skal ikke undervurdere konserveshylden. Med dåsetomater i køkkenskabet kan du nemt lave tomatsauce til pastaretter og pizza, tomatsuppe og ratatouille. Køb gerne flere forskellige varianter, så du har et lille lager med forskellige smage.
Dåsetomater tæller som grøntsag i anbefalingen om 6 om dagen. Med andre ord behøver du ikke at have dårlig samvittighed, når du vælger dåsetomater fremfor friske tomater!
Tortilla: Brug dem til pizza, wraps eller quasadillas. Tortilla har en neutral smag, som gør dem nemme at bruge i mange forskellige måltider.
Knækbrød: Med knækbrød i skabet har du altid mulighed for at lave et hurtigt og sundt måltid. Derudover har knækbrød lang holdbarhed, og det er nemt at tage med som madpakke, når du er på farten. For ikke at blive træt af det er det klogt at variere med forskellige pålæg og smøreoste. Top gerne med friske krydderurter og lidt grønt for at pifte dine knækbrød-måltider op.
Bælgfrugter: Forskellige bælgfrugter som kikærter, linser og bønner er gode at have i skabet. Disse produkter har ofte lang holdbarhed og kan bruges til det meste. Bælgfrugter bidrager med en række vigtige næringsstoffer, udover at de er rimelige i pris.
Prøv for eksempel bønner eller linser som erstatning for kød, når du laver taco eller gryderetter, eller brug det i salater og supper. Der findes også flere kageopskrifter, hvor bønner bliver brugt som en vigtig ingrediens.
På køkkenbordet
Olie: Forskellige olier er en god kilde til sunde fedtsyrer. Mange bruger olie hver eneste dag, da det er en vigtig ingrediens til både stegning, bagning og i dressinger. Rapsolie betragtes som en af de sundeste olier. Olie har en neutral smag og kan bruges både til stegning, dressinger og bagning.
Olivenolie er en anden sund variant, som også kan bruges til det meste, men vær opmærksom på, at den har noget mere smag.
Avokado: Umoden avokado modnes hurtigt, hvis du lader den ligge på køkkenbordet sammen med æbler. Avokado omtales som en fed frugt, fordi den er fyldt med sunde fedtsyrer. Derudover bidrager frugten med kalium og A-, B-, C- og E-vitaminer for at nævne nogle. Spis den som den er, eller brug den til at lave lækker guacamole, avocadosmør eller som salatingrediens.
Nødder: Nødder er en fantastisk kilde til sunde fedtsyrer samt flere vigtige vitaminer og mineraler. Forskellige nødder passer godt både som snacks eller som en del af et mellemmåltid, og nødder er også en super ingrediens i wokretter og salater.
Krydderier og urter: Brug urter i stedet for salt. Nogle kviste af krydderurter får ikke kun maden til at smage bedre og se bedre ud, men de friske krydderurter pynter også dit køkken.
Frugt: Forskellige typer frugter passer perfekt som en del af et mellemmåltid eller som et sundere alternativ, når du har lyst til noget sødt. Når du har frugter let synlige og tilgængelige i køkkenet, er der også større chance for, at du spiser disse farverige vitaminbomber.
Bud på mellemmåltider
Æg: Kogte æg kan spises som de er, eller bruges som pålæg og salatingrediens. Det kan være en god idé at koge mange æg ad gangen og derefter opbevare dem i køleskabet. Så kan du nemt tage kogte æg med dig, når du er på farten eller har brug for noget hurtigt at spise. Et smart tip er at tegne et lille smiley-ansigt på skallen af de kogte æg. Så undgår du at risikere at tage et råt æg med.
Wraps: Med tortillas, grøntsager og pålæg tager det ikke mange minutter at lave velsmagende wraps. Det er nemt at lave forskellige kombinationer med magert kødpålæg, forskellige smøreoste, urter og grøntsager. Wraps er et sundt og enkelt måltid, der holder sig fint i nogle timer i en madkasse eller indpakket i aluminiumsfolie. Middagsrester giver et nyt twist til måltidet, samtidig med at du undgår at smide mad ud.
Nøddemix: En blanding af forskellige nødder er både sundt og lækkert. Det er næringsrig energitilførsel, hvor du får både sundt fedt, fibre og proteiner. Lav din egen nøddemix eller køb færdige blandinger. Når du er på farten, kan du tage et par håndfulde med forskellige nødder i en lille pose eller boks.
Smoothies: Med yoghurt i køleskabet, og frosne frugter og bær i fryseren, laver du hurtigt en velsmagende og frisk smoothie. Hjemmelavede smoothies kan være et fint måltid til dem, der har svært ved at få nok frugt og grønt. Derudover er smoothies et perfekt alternativ til at bruge eventuelle grøntsagsrester og overmodne frugter.
Køleskabsgrød: Køleskabsgrød laver sig selv. Den mest kendte basisvariant laves med havregryn og mælk eller yoghurt. Bland det sammen i en boks eller lignende, som du sætter ind i køleskabet og lad det stå i mindst seks timer. Tilsæt gerne bær, frugtstykker, nødder eller lignende lige før servering. Det giver en mere cremet konsistens sammenlignet med traditionel havregrød.