konditionstræning
SPONSORERET indhold

Test: 4 x alternativ cardiotræning

Vil du i bedre form og samtidig sætte gang i forbrændingen Så er cardio- eller konditionstræning din ven. FIT LIVING har testet fire nye og effektive cardiokoncepter

Af: Sara Jin Smidt
20. feb. 2017 | Sundhed | Fit living

1. Row

Hvor: The Wolfpack Gym, Strandboulevarden 122, København Ø
Pris: Klippekort og månedskontingent ca. 140 kr./time
Bonus: Gratis prøvetime. Tilmelding på thewolfpackgym.dk

Row er en time, der kombinerer tre til fire intervalblokke på romaskinen adskilt af korte styrkepas på gulvet a cirka fem minutters varighed, hvor fokus er på mave, ryg og core. Hos The Wolfpack Gym har de skiftet de klassiske Concept 2-romaskiner ud med water rowers eller på dansk et vandroergometer. Foran på romaskinen er der en stor cylinder med vand, som du trækker op, og ved at bruge vandets modstandskraft får du mere flydende og ensartede bevægelser, der samtidig giver dig lyden af havets bølger, der slår ned.
Grundlægger og underviser i The Wolfpack Gym, Sanni Vangsø, forklarer, at de har skabt konceptet, fordi de mener, at “alle, der har en ambition om at træne, bør begynde med deres cardiotræning.” Det er ikke alle, der kan løbe i en time, men ved at bruge romaskinen, opnår du en højintens helkropstræning ved en lav belastning. Det kan måske virke uoverskueligt at skulle ro en hel time, men på grund af de kortere og intense intervaller, høj up beat-musik, skrig, skrål og hujen kom vi igennem den sveddryppende time. Det er en time til dig, der virkelig ønsker at få pulsen op og presse dig selv, men samtidig også en type time, hvor både begynderen og den supertrænede kan være med og blive presset helt til det yderste.

Bedømmelse ud af 6 hjerter:
CARDIO: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
STYRKE: ♥ ♥ ♥  
SMIDIGHED: ♥

2. Heat it up cardio
Hvor: I udvalgte Energii-centre i København og Nordsjælland
Pris: Klippekort og fri træning ca. 100 kr./time
Bonus: Gratis prøvetime. Tilmelding på energii.dk

Forestil dig en old school-blanding af en puls/styrke- og bodytoning-time … og så med den lille detalje, at holdet foregår i intet mindre end 37 graders varme! Så har du Heat i up cardio. Bassen pumper derudad, og sveden hagler af os, mens vi bliver pisket igennem en times træning fuld af spurt, squats, push-ups og sit-ups alt sammen iført de finurlige tåstrømper – bomuldssokker med tæer i og skridsikre gummidutter under fødderne. Den komplicerede koreografi er pillet ud af timen, og i stedet er vi tilbage til de gode gamle klassikere med fokus på puls, mave, balder, lår og arme. Der er ingen underlige maskiner, men i stedet små håndvægte, sliders og foamrollere, for som Gitte Salling, stifter af og instruktør hos Energii siger, så er der “ingen grund til at gøre det mere kompliceret, end det er. Det behøver jo ikke at være nye øvelser for at virke.” Det er tydeligt, at der er mange faste på timen, og Gitte Salling kan navnene på alle deltagerne inklusive os få nye, der med det samme får besked om, at vi, uanset hvor god form vi er i, skal have respekt for varmen, for der er forskel på at spurte i en almindeligt tempereret holdsal og så en holdsal, der er opvarmet til 37 grader. Du får ikke nødvendigvis pulsen højere op eller kommer i bedre form af varmen, men din krop bliver bedre til at svede og derved bedre til at nedkøle og temperere sig selv. Det kan måske forklare, hvorfor der er mange fodboldspillere, som er blevet hooked på konceptet, og som ifølge Gitte Salling bruger det som supplement til deres øvrige træning. Det er en time til dig, der ønsker at få banket pulsen op og presse dig selv fysisk, men også er klar på den psykiske udfordring, det er at gennemføre en hel times intens træning i varmen.

Bedømmelse:
CARDIO: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
STYRKE: ♥ ♥ ♥ ♥ 
SMIDIGHED: ♥ ♥ 

3. Tabata reformer
Hvor: POWERHOUSE CPH, Dampfærgevej 8, 1. sal, Pakhus 12, København Ø Pris: Klippekort og månedskontingent ca. 100 kr./time
Bonus: Gratis prøvetime. Tilmelding på powerhouse.dk

Tabata reformer er en fusion mellem klassisk reformerpilates og træningsformen tabata. Den klassiske reformerpilates er en relativt mild form for træning, der foregår på en maskine, der består af fjedre, stropper, en glidende vogn samt en fodbarre. Øvelserne foregår med egen kropsvægt samt modstand fra fjedrene og træner hele kroppen i et dynamisk flow med særligt fokus på din core. Tabata-konceptet er pulstræning i intervaller a 20 sekunder med 10 sekunders pause. Mikser du de to koncepter, får du, ifølge Jan Svensson, en af medejerne af Powerhouse CPH, “en time, hvor du får trænet hele kroppen igennem med en række relativt skånsomme øvelser, samtidig med at du lige får spicet det hele lidt op med en række hardcore pulsøvelser, så du kommer i bedre form og får forbrændt nogle rigtig gode kalorier.”
Timen er bygget op som en almindelig reformertime, hvor du kører en række øvelser i et flow afbrudt af tre tabatapas af fire minutters varighed bestående af otte runders intervaller a 20 sekunder fuld gas med 10 sekunders pause imellem hver øvelse. I løbet af timen når du derfor igennem alt fra pilatesklassikerne som planken og pilates 100 til de mere crossfitinspirerede øvelser som squat jumps og burpees. Størstedelen af timen foregår i et relativt roligt tempo, som alle kan være med på. Det er derfor en oplagt time til nybegynderen, den skadesramte, ældre eller pilatesfanen, der ønsker en lidt mere hardcore time, hvor pulsen også kommer helt op at ringe.

Bedømmelse:
CARDIO: ♥ ♥ ♥ 
STYRKE: ♥ ♥ ♥ 
SMIDIGHED: ♥ ♥ ♥ ♥  

4. Trx-heat
Hvor: b:fit by Zeenta, Finderupvej 3, Aarhus C
Pris: Klippekort, månedskort og årskort ca. 75-100 kr./time
Bonus: Gratis prøvetime

Hos b:fit by Zeenta har de fusioneret den moderne slyngetræning i TRX (Total Body Resistance Training eXercise) med det hypede heatkoncept, hvor du træner i et rum, der er opvarmet til 37 grader. TRX’en er ekstra udfordrende for din balance, core og stabilitet, hvilket i kombination med varmen gør timen ekstra hardcore og udfordrende fysisk som psykisk. Hele kroppen bliver kørt igennem på timen, og alene varmen gør, at sveden pibler af dig allerede fra første del af timen. Det meste af timen foregår i et roligt tempo, men bliver så krydret med den lille detalje, at der undervejs i timen bliver indlagt en række forskellige cardio-øvelser som for eksempel jump squats og burpees, der naturligvis foregår i TRX’en. Så ud over, at du får pulsen banket helt i vejret, skal du virkelig også holde tungen lige i munden for at holde balancen. Der er kun otte pladser på holdet, og det er helt bevidst, for ifølge stifter og instruktør Zeenta Jonsson skal det være så intimt, at det føles som personlig træning på hold. Timernes indhold varierer fra instruktør til instruktør, for det er vigtigt for Zeenta Jonsson, at hendes instruktører selv kan være med til at forme deres time, men én ting er sikkert: Du kommer hele kroppen igennem, og du skal nok få sved på panden.

Bedømmelse:
CARDIO: ♥ ♥ ♥  
STYRKE:  ♥ ♥ ♥ ♥  
SMIDIGHED:  ♥ ♥ ♥ 

LÆS OGSÅ: Quickies: Træn på 10 minutter med Healthy Skinny Bitch

LÆS OGSÅ: Cykling er meget sundere, end du tror

LÆS OGSÅ: fit tester: Aerial yoga