Kroppen mekanismer

Foto: Alamy

Kroppen mekanismer

Tre sære ting, din krop gør

Du har sikker oplevet, hvordan appelsinjuice smager sært, når du lige har børstet tænder eller at du "falder" inden du falder i søvn. Her får du forklaringen på, hvorfor din krop reagerer som den gør.

Derfor føler du, du falder
Hvad skyldes det pludselige ryk, der føles som om du falder, og som du mærker, når du lige skal til at falde i søvn? Ifølge illustreret videnskab er dette fænomen helt ufarligt og betragtes som normalt.

En teori kan være, at de pludselige sæt er en naturlig del af afslapningen af kroppen som sker, når du skal sove. Åndedrættet forandres og musklerne bliver afspændt. Rykkende er muligvis bare en kort reaktion på at musklerne slapper af.

En anden teori, som illustreret videnskab tager op har udgangspunkt i menneskets udvikling.

- Når vi døser hen, når vi til et punkt, hvor musklerne slapper helt af. Menneskehjernen som er udviklet fra krybdyrshjernen tolker denne pludselige afslapning som et faresignal om, at kroppen falder. Hjernen sender derfor af refleks en besked til armene og ben, om at de må slå ud for fæstne sig, skriver de.

Derfor smager appelsinjuice ækelt efter tandbørstning
The American Chemical Society har en videoserie på Youtube, de kalder Bytesize Science og i en af deres seneste episoder får vi svaret på netop hvorfor appelsinjuice smager så ækelt, når du drikker det lige efter, du har børstet tænder. Vi kan afsløre, at stoffet, der får tandpasta til at skumme er skurken i den pædagogiske forklaring, som vi vil overlade til eksperterne at give dig lige her.

Derfor sover din fod
Det er noget, som alle oplever fra tid til anden, og det er uden tvivl en speciel følelse. Du rejser dig op fra stolen og pludselig oplever du en prikkende følelse spræde sig i den ene fod. Eller måske vågner du midt om natten og kan næsten ikke bevæge armen, for derefter at mærke at en prikkende fornemmelse skyller gennem den.

- Når fødder, arme og ben sover, er det som oftest fordi du har holdt den pågældende legemsdel i en stilling, der har klemt en nerve, forklarer specialist i neurologi, Aud Nome Dueland, ved Sandvika Nevrosesenter.

Når du ændre stilling eller presset ophører, vil du opleve at det prikker eller stikker, forklarer neurologen.

Grænsen for, hvornår en nerve reagerer på ydre påvirkning er forskellige fra person til person. Det kan skyldes genetiske faktorer og andre forskelllige kan skyldes det, vi kalder anatomiske forhold, som hos nogle betyder, at en nerve kan have smallere kanaler eller ligge sådan, at den er mere eksponeret for påvirkning.

LÆS OGSÅ: Derfor taber du dig ikke af løb