Sang vaske hænder
SPONSORERET indhold

Corona-råd hitter på nettet: Sådan husker du at vaske hænder det rette antal sekunder

Et særligt ’vaske hænder’-råd går lige nu sin sejrsgang på de sociale medier. Det fik en 17-årig engelsk dreng til at lave en yderst populær hjemmeside, hvor du ligefrem kan printe dine egne ’trin for trin’-plakater ud.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Getty Images
13. mar. 2020 | Sundhed | ALT.dk

Hvad har Britney Spears, Beyoncé eller bandet Queen med bedre håndhygiejne at gøre? Det lover vi, at du får svaret på lige straks.

For lad os først og fremmest blive enige om én ting:

Vi skal vaske vores hænder ofte.

Det er en huskeregel, alle generelt bør overholde gennem hele livet – men i disse corona-tider, hvor verdenssundhedsorganisationen WHO har erklæret, at vi har at gøre med en pandemi, er det blevet EKSTREMT vigtigt.

LÆS OGSÅ: Coronavirus: Smitte, symptomer og behandling

Hyppig og grundig rengøring af dine hænder er faktisk et afgørende råd fra WHO, hvis du bedst vil beskytte dig selv og forhindre, at coronavirussen spreder sig. Sæbe og vand dræber nemlig den virus, der kan være på dine hænder.

Men det er ikke ligegyldigt, hvor lang tid din håndvask tager – eller hvordan den foregår.

Du skal vaske hænder i mindst 20 sekunder, lyder det officielle råd i USA fra landets CDP (Centers for Disease Control and Prevention).

Men hvordan kan man være sikker på, at der er gået 20 sekunder?  

Det er netop HER, at både Britney Spears, Dolly Parton og andre hitmagere kommer ind i billedet, hvilket har fået internettet til at gløde i disse dage.

400.000 hjerter på Twitter

For mens håndhygiejne ikke er noget, som der skal laves grin med, så betyder det ikke, at man ikke må have det sjovt, mens man overholder det.

En international huskeregel er, at 20 sekunder er den tid, det tager at synge fødselsdagssangen ”Happy Birthday” to gang i streg, hvilket dog fik Twitter-brugeren Jed Monnier til tastaturet i starten af marts.

Efter at have sunget den sang lidt for mange gange, skrev hun ud til sine følgere, at hun savnede alternative sange under håndvask-ritualet. Og noget tyder på, at hun ikke var alene med den følelse.

Opslaget har i skrivende stund fået over 400.000 hjerter-tilkendegivelser og mere end 3.500 kommentarer, hvor folk byder ind med deres bud på alternative sange, som kan nynnes under håndvasken.

Hvis du synger omkvædet i Britney Spears' tidsløse “Oops, I Did It Again!”, er det eksempelvis også 20 sekunder langt. Andre bud lyder på "Jolene" af Dolly Parton, "Love On Top" af Beyoncé – eller i far-joke enden findes Alanis Morisettes smukke "Hands Clean"-sang eller The BeeGees-klassikeren "Stayin' Alive".

17-årigs hjemmeside går viralt

Internet-trenden fik den blot 17-årige skoleelev William Gibson fra England til at lave en helt særlig hjemmeside, som nu er gået viralt.

Siden han var ni år gammel, har han haft talent for at programmere og lave apps. Da coronavirussen for alvor brød løs, så han et meme på internettet (et billede med en sjov tekst, red.), hvor nogen anbefalede, at man sang gruppen 100 Gecs' sang "Money Machine" under håndvask, har han fortalt til Business Insider

Det fik ham til at grine, og så kom han på at lave den gratis hjemmeside: WashYourLyrics.com (oversat til dansk: Vask din sangtekst).

Sidens koncept er helt simpelt: Du skriver titlen på din yndlingssang og kunstneren, der synger den – og så genererer app’en på få sekunder en plakat, der billede for billede viser dig, hvor langt i teksten du skal være under de anbefalede 13 trin, som en grundig håndvask bør bestå af.

William sendte en demonstration ud på Twitter, hvor han selv testede siden med sangen "I'm So Sorry" af bandet Imagine Dragons. Og det skabte i dén grad opmærksomhed om siden og projektet.

William Gibsons hjemmeside havde for tre dage siden allerede genereret over 200.000 plakater – og siden er han også blevet omtalt i stribevis af medier som Times, BBC, LA Times og The Huffington Post.

Også berømtheder som Miley Cyrus og bandet Rage Against the Machine har fået øje på hjemmesiden og delt den på Twitter – selvfølgelig med deres egne sange:

På de sociale medier har det også fået hashtagget #WashYourLyrics til at trende, hvor folk deler deres mange fantasifulde plakater med alt fra Rick Astley til Gloria Gaynor.

Faktisk har kvinden, hvis stemme udødeliggjorde hittet ”I will survive”, selv lagt denne sjove video ud, som støtter projektet:

Til BBC har den 17-årige William Gibson forklaret, at han er stolt og overvældet over sidens succes.

– Jeg havde en fornemmelse af, at det ville være populært, men jeg troede ikke, det ville gå helt så viralt, siger han og uddyber:

– Det var underligt at se berømtheder, jeg har fulgt i årevis, lave Instagram-indlæg om det.

Den mest populære plakat på siden er ifølge Times angiveligt Queen’s “Bohemian Rhapsody”.

GettyImages-1184649808.jpgFreddie Mercury i front for bandet Queen. (Foto: Getty Images)

Anbefalet til dig