Få mere fritid
SPONSORERET indhold

10 råd der optimerer dit arbejde og giver dig mere fritid

Det er svært at få tid til det hele. Derfor skal du også være super god til at bruge den tid, du har. Her får du 10 ting, der kan hjælpe dig med at arbejde mindre, men nå det samme og derved have mere tid til dig selv.

22. mar. 2016 | Livsstil

Af Daisy Løvendahl

KLUMME: Det lyder måske for godt til at være sandt, men den er god nok. Mennesker, der virkelig rykker i verden, er ikke dem, der bare arbejder bevidstløst derudad, mens de er på Facebook med den ene hånd, holder en kaffekop med den anden og forsøger at blive færdig med en opgave samtidigt. Det er dem, der bevidst skaber deres liv, som passer på deres krop og værdsætter deres sind. Ved at kende nogle enkle metoder og inkorporere dem i dit arbejdsliv, kan du faktisk nå meget mere på den samme tid. Det giver frihed til alt det andet i livet, som ikke blot er kirsebærret på toppen af kagen, når arbejdet er klaret, men som faktisk er en del af fundamentet for toppræstationer. Så her er 10 nyttige ting i kampen om at få mest muligt ud af tiden, som virker for folk, der primært arbejder med deres viden og hoved:

Find arbejdstid, hvor der er ro, så du kan være effektiv

Uanset, hvor meget du tænker, at du sagtens kan tjekke Facebook en gang i timen, få beskeder om nye mails eller have flere programmer åbne på din skærm, uden at det påvirker dig synderligt, tager det din opmærksomhed. Der er en kæmpe styrke i at arbejde koncentreret uden afbrydelser, som du skal unde dig selv. Hellere bruge to timer effektivt og tage en pause på 30 minutter end hele tiden at være lidt koncentreret og lidt – noget andet. Hvis to timer virker uoverskueligt, så tag 45 minutter ad gangen.

Stå op 1 time tidligere om morgenen

En time om dagen, hvor du er helt fordybet i dine egne tanker, uden forstyrrelser og fuldt fokuseret, kan gøre en verden til forskel. Det kræver, at du går en time tidligere i seng om aftenen, men det virker! Den første time om dagen kan være dagens mest effektive, når du kommer ind i vanen. Mange originale ideer, vilde projekter og modige beslutninger tages, fordi der gives tid til at tænke tankerne til ende. Så start dagen med en kop te, mens verden endnu sover, og du har ro til at lytte til dig selv. Brug den første time på at sætte ind dér, hvor dit arbejde kræver mest af dit sind. Lad være med at bruge morgenen til at svare mails, men brug den på at arbejde der, hvor de største udfordringer er lige nu. Overvej også, om det giver mening for dig at bruge dagens første timer på det, der kræver mest tankekraft, og lægge møder og mails senere.

Hav styr på dine opgaver, så du undgår at bruge tid på at løse unødvendige problemer

Alt for meget tid går med at løse problemer. Hvis der ingen brandslukning var på dit arbejde, hvor mange timer ville du så kunne tjene på 1 uge? Mit gæt er, at der ville være rigeligt tid til tidligere hentning af børn, en times kaffe med en veninde plus to gåture. Sørg derfor altid for at være i god tid med dine ting, tjek opgaverne en ekstra gang, og hav styr på, hvem der forventer hvad fra dig hvornår. Derudover skal der nok stadig gå kuk i tingene, men meget kan undgås ved god opgavestyring. Desuden er det både langt mere behageligt og mere effektivt at tale om tingene i god tid end at skulle otte skridt tilbage for at finde en fejl og rette den.

Fokusér på det vigtigste i dag

Hvis du hver dag gør noget, der giver mening, gør du 365 meningsfulde ting om året. I et travlt liv med grænseløst arbejde, mails, der tikker ind, og en evig strøm af muligheder, er det ultra vigtigt at have fokus på det, man selv synes, er vigtigst. Så stil dig selv dette kraftfulde spørgsmål hver dag, og hav modet til at prioritere det over andre ting: Hvad er det vigtigste i dag? Du vil opdage, at gør du dette hver dag, når du mere af det, som du gerne vil i det lange løb. Det løfter også din glæde og følelse af mening.

Brug dine styrker

I stedet for at fokusere på dine udfordringer og der, hvor du ikke er særligt stærk, bør du give dine styrker mere opmærksomhed. Den positive psykologis forskning viser, at mennesker, der bruger deres styrker, er mere kreative, performer bedre og oplever mere lykke. Hvis du er i tvivl om, hvad jeg taler om, så skriv lige dit navn med den hånd, du normalt ikke bruger. Hvordan gik det? Hvis du minder om de fleste andre mennesker, skriver du væsentligt pænere med din vante hånd, og det er en langt bedre oplevelse. Det er samme logik. Brug dine styrker til dine opgaver. Det gør alting meget lettere.

Hold fast i din ugepraksis

Du bliver ikke mere effektiv af at arbejde hele tiden. Du bliver ikke klogere af at blive ved, når du er træt. Du kommer ikke til at revolutionere verden ved kun at se på den gennem din skærm fra dit skrivebord. Selvom du er travl, skal du derfor holde fast i din gode ugepraksis med motion, dem du holder af og respekt for dig selv. Det lyder som et sidespor at passe på kroppen, se sin familie og gå en tur, når man skal nå meget på arbejdet, men det er den lige vej. Vi tænker nemlig bedre, arbejder mere koncentreret og har mere at give af, når vi er tanket op i de vigtigste områder af livet.

Tænk kreativt, når du er presset

Alle kan komme bagud. Alle kan have brug for mere tid til at nå det, man skal. Men i stedet for at forsvinde ind i hamsterhjulet og bare løbe hurtigere og hurtigere rundt, så stop op og brug din kreativitet til at se situationen igennem fra flere vinkler. Hvad gør dig egentlig presset? Hvad mangler du helt præcist? Når du er blevet skarpere på, hvad der skaber presset, så find tre mulige løsninger. Vi har det nemlig med altid at ty til modellen "løbe hurtige" eller "arbejde senere", men måske er der andre veje? Kunne du arbejde fra klokken 6 om morgenen 3 dage i denne uge? Eller arbejde fra en legeplads, mens børnene gynger? Kunne du tage møderne over Skype hjemmefra, når børnene sover, så du stadig kan komme hjem og være sammen med din familie mellem 17 og 21? Uanset, hvad din udfordring er, så brug din kreativitet til at finde 3 mulige løsninger, før du vælger en tilfældig eller hopper ind i hamsterhjulet.

Indret verden mere efter dig selv

På dit arbejde er der helt sikkert en kultur, der sætter en retning for, hvordan og hvor meget man arbejder. Ligesom du gennem dine venner og netværk har en forestilling om, hvordan arbejdslivet bør indrettes. Glem nu alt dette. Sæt dig ned med et blankt stykke papir og tænk dine opgaver og ansvarsområder igennem. Hvornår skal du fysisk set være på din arbejdsplads for at løse dine opgaver? Hvor mange møder er nødvendige, og hvor mange kunne klares uden kaffen og over mail eller Skype? Hvor mange timer bruger du på en skærm, og hvor sidder du med skærmen? Når du har et overblik over dette, så stil ind på, hvad der fungerer bedst for dig. Fungerer det for dig at arbejde hjemme om aftenen? Har du lyst til at tage tidligt fri en gang om ugen? Mange ting er mulige, når du er skarp på, hvad der ikke kan ændres, og hvad der kan rykkes rundt på. Find derfor din måde, og indret verden mere efter dig selv.

Kom med løsningen selv

Hvis du er meget presset på dit arbejde eller utilfreds med nogle af de måder, tingene gøres på, så gør noget ved det. Det kan selvfølgelig være rigtigt svært, men det er bedre at forsøge at handle på det, der er for meget, end at gå med en frustration, som vokser. Når du har stillet ind på, hvad problemet er, så find også en til to mulige løsninger på problemet. Det er altid nemmere for andre at sige ja til dit forslag til en løsning end at skulle stå med problemet i hånden selv og opfinde en løsning. Desuden finder du sikkert bedre løsninger selv end dem, andre kan finde for dig.

Find en måde at afslutte dit arbejde på, så du kan være til stede

Den største fælde, som mange kvinder falder i, er illusionen om multitasking. Du kan muligvis godt vaske op og tale i telefon med din veninde samtidigt, men så er det heller ikke vildere. Forudsætningen for at arbejde koncentreret, disciplineret og effektivt er også at være lige så fokuseret på dit privatliv. Så når du er færdig med dit arbejde – og med færdig mener jeg ikke, at alting er klaret og ligger med røde sløjfer på, mens anerkendelserne strømmer ind – men færdig som i at du bevidst beslutter dig for ikke at arbejde mere i dag eller de næste 3 timer, skal du lægge dit arbejde fra dig mentalt. Om du gør det ved at gå en tur på 10 minutter, meditere i 5 minutter eller skrive en seddel med dagens tanker, er op til dig, men afslut bevidst dit arbejde, træk vejret, og vær til stede i dit liv.

LÆS OGSÅ: Her er nøglen til at holde begæret i live

LÆS OGSÅ: 6 situationer, hvor jeg som kvinde er blevet mindet om, at jeg (stadig) trækker læsset derhjemme

LÆS OGSÅ: 7 tegn på at du giftede dig med den rigtige