Ferie i Skåne
Foto: Louise Thorsted 3 dage i Skåne: Svensk idyl for børn og voksne

Ferie i Skåne

3 dage i Skåne: Svensk idyl for børn og voksne

Tag på forlænget familieweekend i Skåne, og nyd tre dage med eventyrlige slotte, gourmetmad, loppemarkeder og svenske bonderøve.

DAG 1
Overnatning på slot og varme vafler
Hvad er ferie for dig? For mig må den gerne byde på lækker mad, ro, men også oplevelser. Kan de tre ting kombineres med to små drenge på tre og fem år? Gerne inden for køreafstand af København og uden at tømme hele feriekontoen?

Hvis du kigger mod øst, så er svaret ja. I Sverige. Hos vores naboer kan man faktisk finde det meste, og der er meget, der lokker, så det kan blive nødvendigt at minde dig selv om, at du er på familieferie, når alle skilte peger mod Malmø og dermed også byens skønne butikker. Tag noter til din næste venindetur, hver gang den svenske skilteskov fortæller, at lige her om hjørnet ligger endnu et af Skånes tillokkende spasteder med gourmetmad, healende behandlinger og gensidig forventning om ro. Og ånd lettet op, når bilen triller ind i perlegruset foran skønne Bäckaskog Slott i Fjälkinge lidt øst for Kristianstad, idyllisk placeret mellem to skovsøer. For her er faktisk tale om et ægte slot af slagsen med slotshave og tårnværelser. Ikke svært at sælge til to bagsædepassagerer, som sluger vores historier om prinsesser, prinser, riddere og våben, men ender med at falde i svime over... robotten, som slår græsset i slottets indre gård. Selv falder jeg for patchworktæppet på sengen i vores lyse værelse oppe under taget. Og for udsigten over parken fra den dybe vindueskarm, hvor jeg tager ophold med magasiner og mine favoritter udi svensk slik: Biler og Kex.

LÆS OGSÅ på Gastro.dk: Stockholm: De bedste restauranter

Hemmelige vafler
Da vi har slået lejr i vores toværelses hotellogi, kører vi ud på jagt efter svenske vafler. Svenskerne har det med at gemme deres foretrukne åndehuller lidt uden for alfarvej, til gengæld er de rigtigt gode til at skilte med det. I vejkrydsene kæmper kaffeskiltene på lige fod med byskiltene. På Café Kullastugan ved Ivösjön et godt stykke inde i en skov får vi serveret varme vafler med flødeskum ledsaget af en termokande med kaffe. Omgivelserne opfylder alle mine løfter til drengene om Emil fra Lønnebergs Sverige. Røde træhuse, pelargonier og masser af natur – her i form af kæmpestore sten, der kunne have sat scenen til et nyt afsnit af ”Troldepus” eller ”Ronja Røverdatter”. Ungerne er dog overbevist om, at her bor både Darth Vaider og Spiderman. Der bor så også en lille million myrer i et imponerende bo, og de er ikke blege for at bide os i tæerne for at holde os på afstand.

Gourmetmad under åben himmel
Bäckaskogs Slott serverer mad af gourmetslagsen, og når den oven i købet serveres under åben himmel – med udsigt til vores legende børn – så frembringer den smil på forældrenes læber. Vi udnytter den lyse sommeraften og går på opdagelse i urtehaven. Smager på citronmelisse og kigger på majs. I bunden af slotsparken betragter vi en svensk families naturlige omgang med naturen. De formår at fange krabber, samtidig med at de bader, og forældrene skåler i lette øl. Vi føler os lidt overbeskyttende – varmt klædt på med et fast tag i de små på den gungrende badebro.

Morgenmaden indtager vi i en af slottets pastelfarvede stuer. Buffetens udbud er imponerende både for store og små. Med Edith Piaf som baggrundsmusik føler vi os nærmest hensat til Paris. I slottets lille kapel, som ville danne den perfekte ramme om et bryllup, studerer vi Jesus på korset, som afkræver en lidt blodig historie i børnehøjde. Slottet selv er også gode til det med historier og arrangerer blandt andet spøgelsesvandringer og operakoncerter.

Adresser:
Cafekullastugan.se, åben lørdagsøndag 13-17, husk kontanter.

Bäckaskogslott.se, Barumsvägen 255, Flälkinge, suite med plads til to voksne og to børn. Fra 1.620 kroner inklusive morgenmad.

LÆS OGSÅ: Tag på kulinarisk vandretur med Anne Hjernøe

DAG 2
Fisk og fritter – og Sveriges svar på Provence
Hvornår er vi der? Standardspørgsmålet fra børn på et bagsæde. På tur idet sydøstlige Skåne, kan man stort set uden at lyve slippe af sted med svaret: ”Om tyve minutter”. For afstandene er lige så korte, som landskabet er forskelligt. Bløde kornmarker afløses af æbleplantager, vilde grøftekanter, bakker og stenede, rå landskaber, der er så anderledes end det danske. I horisonten lurer ofte noget vand af en slags, særligt hvis man holder sig til kysten. Dagens børnegulerod lyder på fisk til frokost og noget med dyr bagefter. Fisken og ikke mindst pomfritterne indtages med stor nydelse på havnen i Kivik – efter sigende et af stockholmernes foretrukne feriesteder. Byen er pyttelille, men rummer alligevel både en raw-food-café og en espressostrandbar. Og så Buhres fisk, som er en supertjekket delikatesseforretning med fisk, ost, trøffelpølser, kager og andet skønt på fine glas og flasker, men også en Fiskkiosk, som er navnet på den udendørs afslappede café og en finere restaurant.

En sydfransk drøm
Vores næste stop ligner noget fra en sydfransk drøm. Herregården Christinehof er et renæssanceslot med beliggenhed i den del af Skåne, der hedder Østerlen og også kaldes Sveriges svar på Provence. Christinehof er en selvejende institution med det ædle formål at give os arvtagere af den dyrebare jord respekt for alt det kryb, der lever sammen med os – og for alt det, vi lever af. Det velholdte slot er omgivet af vild natur, som vi dog gerne må forstyrre lidt i pædagogikkens navn.

Vi drager på et lærerigt eventyr sammen med biologen Eva, som er dansk. Garderet med fiske-”sier” og forstørrelsesglas hiver vi bundslam op af den lille å, indtil vores femårige stolt fisker fingerneglestore fisk og kommende guldsmede op af vandet. Eva forklarer på bedste vis og tryllebinder både voksne og børn. Vi tanker op med friskbagte kanelbullar, kaffe og is på pladsen foran slottet, før vi lister os op i slottets sale, som, hvis de kunne tale, ville fortælle om dekadente gallamiddage med op til 50 retter, kvinder klædt i krinoline, som fik toilettet bragt ind til spisebordet, og om bordpynten, som sagtens kunne bestå af en aflivet svane.

I nærkontakt med naturen
Vi sover hos Lars og Anette. Sådan føles det, når man er gæst på Kuskahusen gårdhotell. Parret bor på samme matrikel, hvor de har indrettet superlækre hotelværelser og den ene røde hytte med hems, som vi bor i. Ideen er, at du kan være i nærkontakt med naturen – uden at sætte dit luksuslegeme på prøve. Er du heldig græsser dådyrene lige uden for dit vindue i skumringen.

Adresser:
Buhresfisk.se, Hamnplan, Kivik.

Christinehof.nu, Brösarp, åben weekender fra majoktober 11-17. Alle dage fra midsommer til august.

Kuskahusen.se, Kristinehov, Brösarp, dobbeltværelse fra 1500 kr. inklusive morgenmad. Opredning til mindre børn over 3 år, 200 kroner.

DAG 3
Loppefund og gårdbutik
Når mor lægger planen, skal vi selvfølgelig også nå forbi et svensk loppemarked. Sydsverige lokker med flere ”Loppis”-skilte, som kan dække over alt fra en garage fyldt med skrammel til de mere professionelle af slagsen. Tjek de relevante markeder og butikker for din rute på Loppiskartan.se.

Mange af de små skånske byer har et eller flere ugentlige loppemarkeder, hvor private sælger ud. Her er både fine træskærerarbejder, nystrøget linned og krakeleret porcelæn og lertøj. Blandt en masse skrammel som vhs-bånd og plastiklegetøj. Udstyr dig med tålmodighed og kontanter. Hvis du håber på et reelt kup, så kom allerede, når de første åbner deres stade i for eksempel Simrishamns Brunnspark på sommerlørdage klokken 7. I Simrisham kan man også spise frokost i den hyggelige restaurant Röken på havnen.

Svenske bonderøve
Inden turen går hjemad mod Danmark igen, finder vi Sveriges svar på bonderøven og Camilla Plum på gården Mandelmann, som er gårdbutik, besøgshave, café og bed & breakfast i et. Er man som os til blomsterflor, kattekillinger, hjemmelavede lækkerier og violintoner, er den økologisk drevne gård en omvej værd. Faktisk er den værd at køre hele vejen fra Danmark til, om det så bare er på en dagstur. Det er et sted fuld af liv på alle måder. De sortplettede svin bader i mudder med deres smågrise, kattekillingerne slikker gladeligt dine kragekrummer af tallerknen, og der er masser af små køretøjer, som ungerne kan ræse på, mens forældrene går på havevandring, køber øko-grønt i butikkens drivhus eller spiser frokost i et af drivhusene.

Adresser:
Roken.se, Småbåtshamnen, Simrishamn Mandelmann. se, Djupadal, Rörum, Simrishamn, Indgang til haven 25 kroner for voksne.

LÆS OGSÅ: Rejs i Jane Austens fodspor

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og Sverige