46-årig gravid: Jeg føler mig ikke som en gammel mor
Foto: Les Kaner

46-årig gravid: Jeg føler mig ikke som en gammel mor

I Danmark må kvinder ikke få fertilitetsbehandlinger, når de er over 46 år, men hvad kommer en mors alder egentlig staten ved, spørger Ida Bille Brahe, 46 år og gravid med tvillinger.

I Danmark må kvinder ikke få fertilitetsbehandlinger, når de er over 46 år. Men efter ti forsøg lykkedes det for Ida Bille Brahe, der er direktør i virksomheden N'Age, fire dage før hendes 46 års fødselsdag. Hun stiller spørgsmålstegn ved, at grænsen går netop der, fortæller hun i et interview med ALT for damerne.

I eksempelvis England er der ikke er nogen aldersgrænse for fertilitetsbehandlinger.

"Vi var klar til at søge til udlandet, når jeg var fyldt 46 år. Det er jo sådan med grænser, at de skal ligge et sted. Men da jeg selv stod lige ved grænsen, følte jeg nærmest ikke, at den burde gælde for mig, fordi jeg var så fertil, og da jeg gik og var så nervøs, tænkte jeg ind i mellem: "Hvad kommer en mors alder egentlig staten ved?" Er en kvinde fysisk og mentalt i stand til at få børn efter overgangsalderen, er der vel intet problem i det," siger Ida Bille Brahe til ALT for damerne.

Læs også: Mia Lyhne: Problemet er, at vi får børn alt for sent

Fordele ved at være en ældre mor
I dag er Ida Bille Brahe seks måneder henne og venter to drenge. Hun tvivler ikke på, at hun, også som en ældre mor, kan balancere sit direktørjob med at være mor.

"Jeg har ingen problemer med, at nogen måske tænker, jeg får børn for sent. Jeg ved, hvad jeg kan, og jeg føler mig ikke som en gammel mor. I min familie får vi generelt børn meget sent: Min mormor fik sit første barn, da hun var 43, og det andet, da hun var 45, hvilket var meget usædvanligt for hendes tid. Min mor fik sine to børn, da hun var 37 og 40 år, men det har jeg aldrig lidt under. Derfor har jeg aldrig tænkt, at der er noget usædvanligt i at få børn sent, for det har været en tradition i vores familie. Der sker jo også det, at man holder sig ung, når man får børn sent. Jeg tror på, at jeg bliver rigtig gammel og kan være der for mine sønner i mange år. Jeg når at få dem godt i vej og dør altså ikke lige fra dem, mens de er små. Når det sker en dag, er det jo ekstra glædeligt, at der er to."

Ida Bille Brahe ser flere fordele ved at være en ældre mor:

"Man er mere rolig og mindre nervøs. Som ung, nybagt forælder kan man være frygteligt nervøs for stort set alt. Jeg er sikker på, at det kommer til at støtte mig, at jeg har noget livserfaring."

Læs hele interviewet i denne uges ALT for damerne nr. 23/2012.

IDA BILLE BRAHE, 46

Direktør i virksomheden N'Age, der specialiserer sig i hudforyngende behandlinger. Hun startede virksomheden i 2003. Klinikken har i dag 13 ansatte og afdelinger i både København, Århus og Odense. N'Age tilbyder blandt andet restylane, botox og laserbehandling. Læs mere på Nage.dk

Uddannet sygeplejerske og arbejdede i flere år på hjerte-lungekirurgisk afdeling på Gentofte Hospital. Tog ved siden af jobbet som sygeplejerske to merkonomuddannelser, blev i 1993 salgschef i firmaet Noscomed og lancerede der bl.a. rynkebehandling med Restylane i Danmark i 1997.

Gift med officer Preben Bille Brahe.

Har den 15-årige søn August fra et tidligere forhold.

Bor i Skodsborg.

I dag undfanges 7,2 % af en dansk børneårgang kunstigt, viser de seneste tal fra Dansk Fertilitetsselskab, men i fremtiden kan andelen blive så stor som 15-20 %, mener eksperter.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview