Kage på arbejdspladsen
Foto: Getty Images Er det okay at kommentere på, hvad andre spiser på arbejdspladsen?

Man er mærkelig, hvis man siger nej til kage på min arbejdsplads

Du vil gerne holde lidt igen med de søde sager, men dine kollegaer kommenterer det, hver gang du ikke tager kage, og nogle virker nærmest fornærmede. Hvad gør du? Få svaret i denne uges arbejdslivs-dilemma.

Ugens dilemma er bragt i samarbejde med HK/Privat, som har leveret både dilemma og svar. Læs mere på deres hjemmeside her.

Der bliver hygget rigtig meget på dit arbejde, og folk er virkelig gode til at tage hjemmebag og knas med nærmest uanset, om der er en anledning til det eller ej. Du har dog lovet dig selv, at du vil holde igen med søde sager i den kommende tid, og det går faktisk godt - alle andre steder end på jobbet.

Dine kolleger kommenterer det nemlig, hver gang du ikke tager kage, og nogle virker endda lidt fornærmede over, at du ikke vil smage på deres hjemmebag.

Arbejdsmiljøkonsulent Heidi Lisette Billes 3 gode råd til at håndtere dilemmaet:

Det burde næsten være overflødigt at sige det, men det er selvfølgelig helt op til dig selv, hvad du spiser, og hvornår du spiser det. Det kan være let nok at sige til sig selv, men det, der er på spil her, er jo i virkeligheden, at det knager lidt i kollegaskabet, så her er mine tre råd til at håndtere kollegerne:

1) Meld klart ud, at du ikke spiser søde sager

Det lyder banalt, men ofte glemmer vi at få sagt tingene lige ud, og så er det, at det kan ligge og murre lidt i krogene. Bare meld klart ud, at du holder dig fra søde sager for din egen skyld, og at du synes, at det er dejligt at være med til hyggen, selvom du ikke spiser med.

2) Tag selv alternativer med

Det kan godt blive lidt demonstrativt, at man sidder der uden andet end et glas vand, mens kollegerne smovser. Så sørg eventuelt for at have noget frugt, grønsagsstænger eller knækbrød stående, som du så kan spise, når de andre får kage – og selvfølgelig også byde rundt, hvis nogen bliver fristet. Og byd også selv på dine alternativer, når det er din tur til at have noget med.

3) Aftal en ’kagedag’

Måske er du ikke den eneste, der synes, at det har taget lidt overhånd med alt det søde, og når de andre knurrer lidt, så kunne det jo være fordi, der er en dårlig samvittighed, der gnaver. Tag eventuelt op på et personalemøde, at fx fredag er ’fejringsdag’, så der ikke går kage i den hver anden dag.

Heidi Lisette Bille er arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat 

Du kan finde flere tips og gode råd til dit arbejdsliv på https://www.hk.dk/privat

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Karriere