Jeg er bekymret for min 19-årige søn, som bruger sine penge den dag, han har fået dem. Jeg tænker, om han brug for professionel hjælp, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.
Jeg har en søn på 19 år, som altid har brugt sine penge, samme dag han har fået dem.
Da han var lille og fik penge, så skyndte han sig at bruge dem på slik. Min søn har i en længere årrække spillet computerspil og brugt op til 500-1000 kroner om måneden på det. Han havde også et ungdomsjob, hvor han sparede sammen til et kørekort, men han havde desværre ikke en stopklods til at passe på pengene. Det endte med, at vi lavede en aftale om, at jeg fik hans løn indbetalt på min konto og så overføre de penge, han skulle bruge til kørekortet og andre ting.
Nu er hans opsparing også ved at være opbrugt, og han skal til at købe en bil, så han kan komme til og fra sin læreplads. Jeg har aktindsigt til hans bankkonto og kan følge med, og jeg har igennem flere år prøvet at hjælpe og vejlede ham økonomisk. Han er på SU og får 900 kroner om måneden. Af det skal han selv betale for telefon og togrejser osv. Han er ellers en utrolig hjælpsom og mild dreng, men jeg tror, at han har brug for professionel hjælp. Jeg har kontakt til ludomaniforeningen, men de kan ikke hjælpe. Hvad synes du, at jeg skal gøre?
Vibeke Dorph råder til at lade ham selv tage ansvar
Ikke for at tale din søns problem ned, men på mig lyder han til at være et ret almindeligt ungt menneske, der glad og gerne bruger det, han har, i samme øjeblik, han får penge mellem hænderne og ikke tænker synderligt over, hvordan han så ellers skal klare sig. Jeg var selv nogenlunde ligesådan, da jeg var ung. For mit vedkommende ændrede det sig brat den dag, hvor jeg som 19-20-årig stod nede i min bank og klippede mit fine, nye dankort over med en saks, som bankekspedienten var så venlig at låne mig. Jeg havde nemlig ubekymret overtrukket min konto med et anseligt beløb, fordi det ikke helt var gået op for mig, at blot fordi jeg kunne overtrække min konto, så var det ikke ensbetydende med, at det var mine penge. Det blev følgende en økonomisk hård tid, jeg skulle igennem, men det blev også den tid, der lærte mig at passe bedre på mine penge.
På mig lyder det til, at din søn måske kunne have glæde af en lignende ”åbenbaring”. Lige nu har du jo nemlig mere eller mindre taget ansvaret fra ham ved at bekymre dig og tage dig af hans økonomi. Det er en dårlig idé for ved at nurse ham, så lærer han aldrig at tage det fulde ansvar selv. Var jeg dig, ville jeg derfor droppe at blande mig i din søns pengesager og i stedet lukke øjnene og overlade ansvaret til ham selv. Ja, det kan gå galt, og det gør det sikkert også i starten. Men kan du finde ud af at overlade ham det fulde ansvar, så skal han nok også lære at tage det på sig, skal du se.
Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast
I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.
Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø.
Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.
Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.