Hvad stiller jeg op med min nærige kæreste Vibeke Dorphs brevkasse
SPONSORERET indhold

Hvad stiller jeg op med min nærige kæreste?

Min kæreste og jeg har været sammen i mange år, men der er en ting, som er et problem for mig: Hans sans for økonomi. Han er meget nærig over for mig, og det går mig virkelig på, for han er slet ikke lige så nærig over for andre i sin familie, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
02. apr. 2022 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om kæreste med sans for stram økonomi

Min kæreste og jeg har været sammen i mange år og har boet sammen de sidste fire år, hvor vi skiftevis har været i hans og min lejlighed. Problemet er, at min kæreste er meget nærig. Han fører løbende et excel-ark, hvor han skriver alle udgifter ned.

Selv en enkelt pose chips bliver noteret, og jeg bliver så opkrævet min halvdel. I starten købte jeg gaver til min kæreste, men jeg fik aldrig noget igen. Efter et års tid sagde jeg, at jeg ville elske, hvis han også købte noget til mig. Til det svarede han, at det ville han ikke, og at jeg jo blot kunne lade være med at købe til ham.

LÆS OGSÅ: Mine børn besøger mig ikke

Jeg skal også betale halvdelen af alle udgifter til hans bil, det gælder forsikringer, benzin, værkstedsregninger, fordi vi bruger bilen, når vi skal til og fra hinandens lejligheder. Selvom jeg lige nu er på SU, mens han får en høj løn, skal jeg betale en langt højere husleje for min lejlighed, end han gør, selvom vi jo bor hos hinanden 50/50.

Da jeg spurgte, om vi ikke kunne deles ligeligt om de to huslejer, nægtede han. Til gengæld har jeg så opdaget, at han er meget large i forhold til hans egen søster, som bor under os. De deler internet, og her betaler han langt mere end hende og kæresten. Det synes jeg er underligt, når nu han er så nærig over for mig.

Samtidig føler jeg mig selv nærig, når det med søsteren går mig på. Jeg bliver bare så ked af, at han altid er så nærig over for mig, når han så åbenbart ikke er det over for andre. Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at tale om det

Din kærestes nærighed lyder ekstrem, og egentlig forstår jeg ikke, hvorfor det har fået lov til at gå så vidt. For i stedet for at føje ham og rette ind, burde du forlængst have sat foden ned og fortalt ham, at hans nærighed er så sygelig, at den på den lange bane kan ødelægge jeres forhold. For det frygter jeg da, at den vil, især hvis din kæreste fortsat får lov til at sætte dagsordenen, således som han gør det nu.

Nærighed handler ofte om, at den nærige forsøger at beskytte sig selv. Han føler sig nemlig kronisk snydt og bevæger sig derfor rundt i verden med en følelse af, at andre skylder ham noget. Nærige mennesker er ofte også følelsesmæssige nærige, hvilket kan gøre forholdet endnu mere ulideligt.
Om alt det passer på din kæreste, ved jeg jo ikke, men sikkert er det, at den vej, han er på vej ud af med dig som følgesvend, ikke fører nogle gode steder hen.

LÆS OGSÅ: Hvorfor håner underboerne min hjælpsomme søn?

Nærighed ender nemlig med at forpeste forholdet, for nærighed smitter, således som det sker her, når du f.eks. selv begynder at blive meget nøjeregnende med, hvad du selv ”giver” i forholdet eller er alt for obs på, hvor meget han betaler for en internetadgang. Det er forståeligt, at du selv begynder at holde på dit, når han hele tiden gør det samme, men det lover ikke godt for jeres fremtid. Vil du derfor jeres forhold, må du konfrontere din kæreste med hans nærighed i stedet for at indrette dig efter den.

Tal venligt med ham om, hvor hans behov for at holde styr på hver en 25-øre stammer fra. Fortæl ham også, at du vil både ham og jer, men at skal forholdet overleve, må han løsne op. Vil han ikke det, og kan han fortsat ikke se problemet, jamen, så vil jeg da kraftigt opfordre dig til at overveje, om det er et forhold, du har lyst til at investere i fremover, for den fremtid lyder da ikke til at blive særlig munter.

Anbefalet til dig