Min mor chikanerer mig

Foto: Getty Images Min mor blander sig uhensigtsmæssigt meget i mit liv efter et brud med min ekskæreste, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min mor chikanerer mig

Min mor tog mit brud med min ekskæreste meget tungt. Nu ignorerer hun min nye kæreste, men tager med min fireårige datter og min ekskæreste med i Tivoli, og det går mig på, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om udfordringer med mor

Jeg er en 32-årig mand, der klarer mig godt og kommer ud af god familie. Udfordringen er min mor. Hun er vokset op som enebarn, og hun har altid været forgudet og forkælet. Min far er en hård forretningsmand, men når det kommer til min mor, så er han aldeles konfliktsky. Problemerne startede for alvor, da moren til min fireårige datter og jeg gik fra hinanden for to år siden, et brud, der gik fredeligt for sig. Min mor tog derimod bruddet meget tunget, især da hun opdagede, at jeg kort tid efter mødte en anden kvinde, hende jeg er sammen med i dag. Min mor mente, at jeg kastede dårligt lys over familien ved at ”føjte rundt” på den måde, og hun lagde ikke skjul på, at hun ikke brød sig om min kæreste. Hun ignorerede min kæreste til flere familiekomsammener, hvor hun simpelthen lod som om, at hun ikke var til stede. Hun talte grimt til både min kæreste og mig, og hun dukkede uanmeldt op hjemme hos os og startede skænderier – ja, jeg kunne blive ved. 

LÆS OGSÅ: Jeg er bekymret for min eksmand og hans barn

Samtidig med det, så udviklede min mor et tæt forhold til min ekskæreste, som hun ellers tidligere var mindst lige så kritisk overfor. Hun hjalp hende økonomisk, og hun er nu også meget på med hensyn til vores fælles lille datter, når hun er hos min eks. Min mor går i Tivoli med min eks og min datter, hun passer også min datter, samtidig med at hun lægger afstand til mig. Jeg har forsøgt at tale med min ekskæreste om, at jeg ikke bryder mig om at have min mor inde over på den måde, når hun nu er så aggressiv over for mig. Det stiller min ekskæreste sig uforstående overfor. Jeg er usikker på, hvad jeg stiller op. Jeg har et virkelig godt forhold til min svigerfamilie, og når min datter er her hos os, så har vi en tryg og dejlig hverdag sammen, men min mor spøger konstant, så hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at spare på kræfterne

Når jeg læser din her stærkt forkortede mail, så kan jeg ikke andet end at tænke, at din mor opfører sig usædvanlig grænseoverskridende. En grænseløshed, der sikkert skyldes, at hun igennem hele sit liv har savnet modspil. Nu kan vi desværre ikke lave om på din mor, men du kan selv ændre adfærd og dermed tvinge din mor til at gøre det samme. For der skal to til en krig. Er der kun én, der vil slås, så ender vedkommende med at stå og slå formålsløst ud i luften og kun gøre sig selv til grin. 

LÆS OGSÅ: Jeg er dybt bekymret for min mor

Nu er det mit indtryk, at det er din lille datter, som er endt med at blive stridens omdrejningspunkt. Nok fordi din mor fornemmer, at det er her, hun kan ramme dig. Her fornemmer jeg, at du forståeligt har brug for at markere, at du er din datters far, og det er dig, der bestemmer. Det er fint, men spar på kræfterne, koncentrer dig i stedet om at være en god far, når din datter er hos dig og prøv så at vende det blinde øje til, når hun er hos din eks. Du skal nemlig vide, at hvis du bliver ved med at være den kærlige og grænsesættende far over for din datter, så vil jeres forhold kun blive tættere, ligegyldigt hvor mange Tivoli-ture og sodavand, din mor hælder i hende. Det spiller ingen rolle, børn honorerer ikke forvirring og ustabilitet på den lange bane. 

Jeg er faktisk ret overbevist om, at kan du i en periode lade være med at blande dig i, hvordan din mor og din eks indretter sig, så vil interessen for at intrigere forsvinde, og tingene vil falde mere til ro. For husk på, ligegyldighed kan være det bedste våben over for typer som din mor. For hun søger konflikten, den bedste straf er derfor, at hun ikke får den.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Familieliv og Forældre