Tør jeg stole på, at han færdig med at drikke?
SPONSORERET indhold

Tør jeg stole på, at han færdig med at drikke?

Jeg flyttede fra min søns far, efter han havde løjet om sit alkoholmisbrug og ikke havde styr på økonomien. I dag har han lagt alkoholen på hylden, og pengesagerne er der også ved at være styr på. Jeg savner ham, men kan jeg stole på, at han ikke falder tilbage i sine dårlige vaner, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
16. mar. 2020 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om at gå tilbage til kæreste, som har lagt alkoholen bag sig

Jeg er bekymret for min fremtid. Sagen er den, at jeg sidste år flyttede fra min søns far på grund af for megen løgn, dårlig håndtering af økonomi og et alkohol-misbrug, som han ikke ville vedkende, før det gik galt. Han løj sig syg fra arbejde for at drikke og endte med at smadre vores bil en dag på vejen hjem fra byen. Vi har vores søn sammen, som jo også har gjort, at jeg ikke har kunnet slippe kontakten helt.

LÆS OGSÅ: Min mand vil ikke deltage i sociale arrangementer

Jeg kan nu mærke på min søns far, at han begynder at blive bedre. Han lyver ikke for mig længere og er generelt blevet meget åben. Pengesagerne er der begyndt at være styr på – jeg har hjulpet ham med at lægge en plan. Alkoholen er lagt på hylden, og han arbejder hårdt på at vise mig, at han kan rette op på sig selv for at få vores familie til at fungere igen. Og jeg vil så gerne. Vi har jo vores søn sammen, og mine følelser for ham er jo ikke væk. Jeg savner ham i min hverdag, og jeg kan se på vores søn, hvor glad han er, når vi begge er omkring ham.

Men i mit baghoved rumsterer tankerne: Vil jeg nogensinde komme til at stole 100 procent på ham igen? Vil jeg nogensinde få lagt frygten for, at han gør noget af alt det her igen, fra mig? Jeg er bange for, at den frygt vil skade vores forhold endnu mere, og at jeg derfor kommer til at miste ham helt. Jeg er lidt i vildrede og meget ulykkelig, fordi det her fylder så meget i min hverdag. Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at koncentrer sig om sønnen og opsøge Al-Anon

Det lyder til, at din søns far gør, hvad han kan for at rette op på sit liv. Det er flot, men det er så også nu, at du som pårørende skal passe på. For det er ikke i den umiddelbar efterfølgende kamp for at rette op på alt den bøvl og ballade, man som alkoholiker har udsat sig selv og sine omgivelser for under sit druk, at tingene er farlige. Det er netop, når det igen er blevet hverdag, og man har fået overbevist sig selv og sine omgivelser om, at man har fået styr på det hele, at det går galt. For nu er det almindelig grå hverdag, og man skal ikke længere bevise noget for nogen, så mon man ikke godt kunne tåle at tage en lille én, og så er det jo, at den er gal igen. Mange pårørende når at være igennem det rædselsfulde forløb, du har været igennem, op til flere gange, netop fordi de alt for tidligt genoptager et forhold til en alkoholiker. 

LÆS OGSÅ: Jeg blev smidt ud af min venindes mand

Det vigtigste lige nu er derfor, at din søns far vitterligt tager ansvar for sit liv. Det gør han ikke ved at ville bevise over for dig, at han har styr på sagerne, det gør han kun ved at koncentrere sig om at bevise det over for sig selv. Alt må ikke handle om, at I to skal finde tilbage til hinanden, så alt kan blive som før, for ingenting må jo netop blive som før. Derfor er mit råd til dig, at du netop stopper med at lege mor for din ekskæreste. Du skal ikke hjælpe ham ud af de problemer, han selv har skabt, det skal han selv.

Koncentrer dig om din søn og bliv glad for dit liv. Se din ekskæreste, men ikke for tit. Opsøg Al-Anon, det er en landsdækkende støttegruppe for pårørende til alkoholikere. Så må tiden vise, om det skal være jer to igen, men hold hesten, indtil du ved, at din kæreste vitterligt har valgt droppe flasken for alvor. 

Anbefalet til dig