Lejligheder i danske storbyer
Foto: Alamy

Lejligheder i danske storbyer

Derfor skal du købe storbylejlighed nu, hvis du er single

Det kan være dyrt og svært at købe lejlighed. Især hvis du er single. Heldigvis giver den lave bankrente dig en hånd for tiden.

Du har nok hørt, at det bliver dyrere og dyrere at købe lejlighed i Danmarks store byer som Aarhus og København. Men faktisk skal du tjene mindre i dag, end du skulle før finanskrisen for at kunne købe din egen lejlighed. Og hvad skyldes det så? Bankernes lave rente.

Det er godt nyt for alle, der gerne vil købe et nyt hjem. Men det er særligt singlerne, der får nye investeringsmuligheder, siger relationschef i ejendomsmæglerkæden Home Mads Ellegaard.

- Det er normalt nemmere at blive godkendt til at låne, hvis man er et par, fordi man typisk har et større økonomisk råderum. Den lave rente betyder nu, at singlerne får lettere ved at fremlægge et privatregnskab med det nødvendige økonomiske råderum, siger han til Newspaq.

Hvis du i dag vil købe en lejlighed i Aarhus eller København, kræver det, at du tjener mindst lige under 400.000 kroner om året. Altså hvis du vil have det, man kan kalde en typisk begynderlejlighed på 50 kvadratmeter og ikke et palæ. For otte år siden krævede en sådan lejlighed en indtjening på omkring 500.000 kroner om året.

Det er ejendomsmæglerkæden Home, der sammen med Danske Bank har regnet sig frem til beløbene, skriver Berlingske.


Ejerlejlighed kræver, at du tænker dig om
Som single har du altså takket være renten større chance for at kunne købe dit eget hjem uden at hænge på en partner. Men du skal lige gennemtænke, hvad boligrådgiver Kristina Søgaard siger, før du køber:

- Som enlig er man økonomisk set mere sårbar, hvis indtægten ændrer sig. Man er nødt til at overveje, om man står over for et jobskifte i de kommende år, og hvilke jobmuligheder der er i området, man kigger på lejlighed i, siger Kristina Søgaard, der til daglig advokat og boligrådgiver i advokatfirmaet Advodan.

Hun fortæller også, at du skal være opmærksom på, at det kan koste alt mellem 60.000 og 100.000 kroner for en ejendomsmægler, hvis du vil sælge igen. Og hvis du vil flytte, skal du stadig være tålmodig.

- Liggetiderne for boliger er lange, så man kan ikke bare sadle om fra den ene dag til den anden. Derfor skal man tage de langsigtede briller på og forsøge at tænke fem år frem i tiden, siger Kristina Søgaard, der erkender, at det kan være svært at regne ud, hvad der vil ske senere.

Alligevel bliver flere singler boligejere, fordi den lave rente gør det muligt. Det forventer man i hvert fald hos ejendomsmæglerkæden Home.

- Udgiften ved at eje bolig bliver mindre på grund af den lave rente, samtidig med at lejepriserne holdes stabile, som de er nu. Derfor kan det blive mere attraktivt at eje frem for at leje, siger Mads Ellegaard.

 

LÆS MERE: 3 typer: sådan får I mere for pengene

LÆS MERE: Nu går den vilde skattejagt

LÆS MERE: 13 inspirerende instagram-profiler til dig, der elsker boligindretning

Hvor meget skal du tjene?

For en lejlighed på halvtreds kvadratmeter:

København: 395.000 kr.

Aarhus: 372.000 kr.

Esbjerg: 262.000 kr.

Aalborg: 284.000 kr.

Odense: 285.000 kr.


Kilde: Beregninger fra Danske Bank og ejendomsmæglerkæden Home.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur